Pratite nas

Zdravlje i ljepota

NAPITAK OD KURKUME OBNAVLJA I LIJEČI KIČMU: Kažu da je bolji od brufena, bol odlazi i ne vraća se (Recept)

Published

on

Bol u leđima je skoro svaka odrasla osoba osjetila barem jedanput. Najveća zabluda kod bolova u leđima jeste mirovanje, naprotiv tada se tijelo treba aktivirati. Mirovanje kod bolova u kičmi toleriše se do 48 sati, sve preko može izazvati kontra efekat.

Ukoliko su mišići neaktivni može doći i do depresije, slabljenja samih mišića, pa čak i do zgrušavanja krvi u venama na nogama. Dakle prva stvar na koju je potrebno obratiti pažnju jeste redovno kretanje.

Postoje i raznorazni prirodni lijekovi koji ublažavaju, pa čak i u potpunosti otklanjaju bolove ove vrste. Pored nekih prirodnih pomagala uvijek je dobrodošla naravno i masaža ili mazanje neke masti koja je po mogućnosti isto na prirodnoj bazi.

Probajte domaći lijek od kurkume, koji potpuno oporavlja organizam i obnavlja kičmu Moramo naglasiti da je veoma popularan kod ljekara ruske alternativne medicine.

Za početak pripremite pastu od kurkume na slijedeći način: 40 g kurkume u prahu, 100-150 ml vode.

U vodu sipajte kurkumu u prahu, promiješajte i prokuhajte. Kuhajte oko 8 minuta, dok se sadržaj ne zgusne. Stalno miješajte. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo vode. Smjesa treba da izgleda kao gusti jogurt.

U međuvremenu pripremite mlijeko: 250 ml mlijeka, 2 kašike (40 ml) sirovog (nerafinisanog) bademovog ulja (opciono), med po ukusu.

Korijen đavolje kandže
Koijren đavolje kandže se ne može izostaviti kada je bol u leđima u pitanju. Ova biljka je više nego efikasna u otklanjanju boli i koristi se od davnina u ove svrhe. Koliko je djelotvorna, govori i činjenica da su neka ispitivanja dokazala da je njena efikasnost jednaka brufenu.

Đavolja kandža pomaže kod obnavljanja hrskavice, a takođe otklanja i bolove u zglobovima. Najpreporučljivije je konzumirati čaj od korijena ove snažne biljke.
Napitak se pravi veoma lako. Potrebno je samo jednu kašičicu suhog korijena đavolje kandže i 4 dcl vode…

Nakon što je proključao, čaj ostaviti na tihoj vatri da ključa još dvadesetak minuta. Kada se ohladio i procijedio čaj od korijena đavolje kandže je spreman za upotrebu. Da bi čaj imao što bolje rezultate najbolje je piti dvije do tri šoljice u toku dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending