Pratite nas

Info

Za političare penzija ne važi: IMAJU PREKO 70 GODINA, ALI NE SOTAVLJAJU STRANKU, PARLAMENT, MINISTARSKE KABINETE

Published

on

Političari u BiH drže se one stare kako su godine samo broj, a u mirovinu mogu kada požele.

Skoro smo i zaboravili na priču iz 2015. aodine kada je zastupnica Dušanki Majkić 25. maja otišla u penziju na samo jedan dan “po sili zakona”. Tada joj je dodijeljena jednokratna “pomoć” u iznosu od oko 28.000 KM. Dva dana kasnije, Dušanka je dobila “staus stalno zaposlene poslanice”. Njena plata sa koje – kakvim paušalima kreće se izmešu tri i pet hiljada maraka. Dušanka je ove godine napunila “sedam banki”.

Nažalost, nije jedina. Zapravo, svi političari u BiH to rade decenijama, neki čak I u osmoj deceniji svoga života. Zakonski su im to omogućili vlastodršci. Tri nacionalne stranke u BiH.

Naime, domaće izborno zakonodavstvo, kko su pojasnili u SIP-u, ne tretira broj godina, nego za određene funkcije broj uzastopnih mandata. Prema važećoj zakonskoj regulative ne postoje nikakva ograničenja kada su u pitanju godine izabranih dužnosnika. To znači da u BiH praktično možete biti ministar “do stote”.

Ove privilegije, pored Dušanske Majkić, iskoristili su i koriste Bariša Čolak, Jakov Galić, Sredoje Nović, Nebojša Radmanović, Mirsad MNešić, Beriz Belkić, Biško Tomić, Petar Kunić…. Svi su iskoristili mogućnost odlaska na dan u penziju, a onda se vraćali profesionalno na pozicije koje su im dodijeljene. Na takav način, po osnovu otpremnine od početka 2010. do kraja marta 2021. godine. Isplaćeno im je preko 400.000 KM, a na poslovima koje obavljaju kao “đuturumi” zaradiće još oko 2,31 miliona KM.

Ali, to nije sve…. Ima još. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja u Vladi HNŽ-a Suad Hasandedić 24. Oktobra ove godine ući će u 71. godinu života, ali on se još uvijek osjeća mladim i sposobnim za obavljanje ministarske funkcije. Nezamjenjiv je!

Nezamjenjiva je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Ona je samo tri godine mlađa od Hasandedića. I baš kada je trebala u penziju s navršenih 65 godina, Turković je 2019. godine dobila jednu od najodgovornijih funkcija u državi.

Ministar finansija i trezora u Vladi FBiH Vjekoslav Bevanda u maju je napunio 65. godina. On je ministar finansija postao još daleke 2007. godine i tu je dužnost obnašao tri godine. Nakon toga je godinu dana bio zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da bi od 2012. do 2015. godine bio Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 2015. godine postao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora. Ako njega zamijenimo, ko će nam bolje voditi finansije. Ha, ha…

Imamo još dva đuturuma – Bakira Izatbegovića i Dragana Čovića. Obojica su napunila 65 godina. Ali, nikako da se penzionišu. Nezamjenjivi su…. (Naj portal)

Info

Fudbaler “igrao produžetke”: “ZABIJAO GOLOVE” I SUPRUZI I LJUBAVNICI

Published

on

Žakelin Sousa je odlučila da ispriča detalje magazinu The Sun o tome kako je prevario igrač koji igra u Engleskoj, ali njegovo ime nije objavljeno.

Ona je navodno zatrudnila sa neimonovanim fudbalerom i sada ima njegovu devetomjesčnu kćerku, dok je on u braku sa drugom ženom.

“Stalno mi je slao poruke, čak i za vrijeme njegovog vjenčanja. Raskinula sam s njim one noći kada se oženio jer je to bilo previše za mene”, ispričala je Žakelin i nastavila:

“Zakleo mi se na vječnu ljubav, napisao je da će me voljeti do kraja života. Rekao mi je da ću imati svoj stan i da ga nikada neću napustiti. Da bi se iskupio, platio mi je dvije sedmice odmora u hotelu s pet zvjezdica s najboljim prijateljem, dok je trajalo njegovo vjenčanje”.

Iako se venčao sa drugom, fudbaler je neprestano želio biti sa Žakelin. Krajem 2019. godine zatrudnila je, što mu je kasnije i saopštila.

“On je odjednom prestao da mi se javlja, kao da nikada nisam ni postojala i kao da se nismo ni poznavali. Nije nazvao da me pita kako sam i kako je dijete, jesam li sama, s porodicom, imam li koga… Mislila sam da sam u bajci, ali mi se sve pretvorilo u noćnu moru. Depresija me toliko pogodila da sam ostala bez posla. Srce mi je slomljeno. Najviše sam voljela osobu koja me uništila. Nije mi čak ni pružio nikakvu finansijsku pomoć sve do nedavno kada mi je dao određeni iznos kako bih o svemu ćutala i kako na bilo koji način ne bih urgozila njegovu karijeru – rekla je Žakelin. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending