Pratite nas

Zdravlje i ljepota

ŽELUČANE TEGOBE: Peršun, crna rotkva i med smiruju gastritis (Recepti)

Published

on

Zapaljenje sluzokože želuca, poznatije kao gastritis, jedno je od najčešćih želudačnih oboljenja, a jesen je vrijeme kada se najviše ljudi žali na ove tegobe.

To, međutim, nije slučajno. S jeseni dolazi do hormonskih promjena, mijenja se kiselost želuca, a aktivnost organa za varenje se usporava. S hladnijim danima sve su češće i infekcije uzrokovane bakterijom helikobakter pilori, koja se smatra glavnim krivcem za želudačne tegobe, uključujući čir na želucu. Ovu bakterija najčešće se „zakači“ u ustajalom majonezu i specijalitetima od mljevenog mesa.

Izdvojili smo dvije naodne recapture koje mogu pomoći kod gastritisa:

LJEKOVITI PERŠUN
Četiri kašike narendanog korijena peršuna prelijte čašom ključale vode. Poslije 15 minuta procijedite i pijte pomalo tokom dva dana.

CRNA ROTKVA I MED
Uveče se većoj crnoj rotkvi odstrani sredina, pa se u izdubljeno mjesto naspe med i ostavi da odstoji preko noći. Ujutru se sadržaj rotkve dobro promiješa, izvade se dvije kašičice meda, pomiješaju se sa dva decilitra vode i to se popije. Tako se radi sve dok se ne potroši sav med iz rotkve, koji treba da traje dva-tri dana. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending