Pratite nas

Zanimljivosti

Mirisne ljepotice: 9 RASKOŠNIH CVJETOVA KOJI OBOŽAVAJU HLADOVINU

Published

on

Ako na vašem balkonu ili u bašti preovladava hladovina, ili imate dio bašte koji je većinom u hladu, a želite i njega da obogatite raskošnim i mirisnim cvjetovima, predstavljamo vam najljepše cvijeće ne podnosi jako sunce! Ove prelijepe biljke obožavaju hladovinu, a neke od njih će vas obradovati raskošnim cvijetima čak i u hladnim zimskim mjesecima!

1. Fuksija
Ovo predivno cvijeće cvjeta tokom čitave sezone, i najbolje je za viseće saksije.
Odlično uspijeva u potpunoj sjenci. Vole visoku vlažnost vazduha, pa je treba orošavati po listovima, i dosta đubriva. Tokom zime je treba unijeti u kuću i i dalje paziti da ima dovoljno vlage.

2. Persijski štit
Divna biljka ljubičastim listovima koja potiče sa Mjanmara. Cvjeta čak i tokom zime, pa će vas njeni atraktivni metalik cvjetovi radovati i tokom hladnog perioda. Ipak, ne podnosi mraz, pa je u najhladnijim mjesecima treba unijeti u zatvoren prostor. Ne podnosi toplotu direktnog sunca, jer ono može da napravi veliku štetu na listovima.

3. Lijepi Jova
Ova jednogodišnja biljka svu svoju ljepotu pokazuje u hladovini. Cijelog ljeta će vas uveseljavati raskošnim cvjetovima prelijepih boja. Sve što treba da uradite jeste da ovaj cvijet redovno zaljevate.

4. Torenija
Ako volite cvijeće romantičnog izgleda, torenija je pravi izbor za vas. Izgledom podsjeća na dan i noć. Ljeto u hladu će joj i te kako prijati. Najljepše izgleda kada se ne miješa sa nekim drugim cvijećem.

5. Lobelija
Ova prelijepa jednogodišnja biljka najbolje izgleda kada se “preliva” iz saksija. Ne voli jaku vrućinu i direktno sunce, a voli redovno i obilno zalivanje.

6. Ukrasna kopriva
Listovi ove divne biljke oblikom podsjećaju na koprivu, ali se razlikuje po atraktivnim bojama. Ova biljka nema cvijet, pa je najbolje saditi je između drugog šarenog cvijeća. Najbolje će uspijevati na temperaturama većim od 13 stepeni, ali može da prezimi i u bašti.

7. Bršljan
Ako ste ljubitelj zelenila bez cvijeta, bršljan je odličan izbor za baštu u hladovini.

8. Begonija
Ovo cvijeće u divljini prirodno raste u sjenci drveća. Ne podnosi direktno izlaganje suncu. Potrebna joj je dobra drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše vlažna, ni previše suha. U zimskom periodu treba je unijeti u kuću.

9. Kukurijek
Iako izgleda nježno, ovaj cvijet je veoma žilav i izdržljiv. Cvjeta od kraja zime do ranog proljeća, ponekad probijajući se kroz snijeg. Dostupan je u različitim bojama, od čisto bijele do ružičaste.(Naj portal)

PROČITAJTE I OVO

Voljeli ne voljeli svekrvu: KUĆA BEZ “SVEKRVINOG JEZIKA” JE PUNA OTROVA I TOKSINA

Zanimljivosti

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Published

on

Šumaherov dečko: Ralfova bivša žena znala je za nas, rekao sam joj da spavamo

Bivši vozač Formule 1 i brat legendarnog Michaela, Ralf Schumacher, prije dva mjeseca izazvao je veliku pažnju kad je objavio da je homoseksualac.

15 godina mlađi partner

Na društvenim mrežama objavio je fotografiju s 15 godina mlađim partnerom Etienneom Bousquet-Cassagneom i priznao da je dvije godine s njim u vezi. Uslijedilo je puno pozitivnih reakcija na autanje, među ostalima, i ona njegovog sina Davida.

No sada se oglasila Ralfova bivša supruga Cora, s kojom ima spomenutog sina, a bili su u braku 14 godina, do 2015. Njih dvoje su nakon razvoda ostali u sjajnim odnosima. Ali Cora sada u intervjuu za Spiegel tvrdi da se osjeća prevareno.

Govori kako nije znala da joj bivši muž ima dečka niti da je homoseksualac iako se, kako ističe, o tome pričalo još dok je bio u Formuli:

– Voljela bih da je Ralf bio otvoreniji prema meni ili da me na neki način uključio u tu odluku. To bi bilo poštovanje prema meni.

Tokom njegove karijere bilo je puno priča i često sam ga pitala je li što od toga istina. Uvijek je sve negirao govoreći mi da umišljam. Čak mi je savjetovao da potražim stručnu pomoć. I onda kad je objavio da je homoseksualac, zaista sam se osjećala izdano, kao da me pogodio nožem. Teške objave poput ovih uvijek utječu na ljude oko vas, uključujući bivšu suprugu s kojom imate dijete. Osjećam se kao da sam potratila najbolje godine svog života. Često se pitam je li ikad bio potpuno iskren prema meni.

Mi smo par

Na ovo je odlučio reagirati Schumacherov dečko. Bousquet-Cassagne je u prvom javnom istupu u intervjuu za RTL rekao: “Razočaran sam Corinim izjavama. Mislio sam da imamo dobar odnos s njom zato što smo se Ralf i ja ranije našli s njom.

– Ona me pitala spavamo li nas dvojica zajedno, a ja sam joj odgovorio: ‘Naravno, da. Mi smo zajedno, mi smo par.’ Ona je reagirala tako da joj je bilo drago zbog nas i to je bilo super. Proveli smo divnu sedmicu s Corom. Zato sam razočaran onim što sada govori.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending