Pratite nas

Poznati

Bio je i ostao legenda: ŠEST GODINA OD SMRTI NAŠEG KEMICE

Published

on

Na današnji dan, 21. januara 2015. godine legendarni Kemal Monteno je izgubio životnu bitku usljed komplikacija koje su nastale nakon transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Njegova smrt potresla je mnoge, a te 2015. godine je progovorio i Oliver Dragojević te otkrio kakav je bio odnos njega i legendarnog Keme.

“On i ja bili smo stari prijatelji, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet. Vrlo često smo se družili i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti… Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna sudbina. On i ja uglavnom smo bili od veselja”, rekao je tad Oliver, te dodao

“Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni”, zaključio je.

Osim sa Oliverom, Kemal je sarađivao tokom svoje bogate karijere s brojnim pevačima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić Žera, Neda Ukraden, Mahir Paloš, Toma Zdravković… Ostala mu je neispunjena želja da uradi album sa Silvanom Armenlić, koju je naprosto obožavao. Upoznali su se i družili tri dena za vrijeme dočeka nove 1976. godine na Zlatiboru. Toliko je bio opsjednut njenom kulturom, muzikalnošću i elegancijom, da joj je obećao napisati bolje pjesme od Tome Zdravkovića. Ali, njena tragična smrt je sve prekinula u oktobru 1976. godine.

Na njegovoj sahrani u sarajevskoj Aleji velikana okupili su se gotovo svi umjetnici iz bivše Jugoslavije. I to kazuje koliko je Kemica bio omiljen kao čovjek, a cijenjen kao umjetnik. .

Kemal je rođen je u Sarajevu 1948. godine, a poslednjih 15 godina živio je u Zagrebu. Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-italijanska podjela osim u nazivu uticala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim trikom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički uticaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere, stoji u njegovoj biografiji..

Iza Montena ostale su pjesme koje će ga uvijek čuvati od zaborava: Nekako s proljeća, Nije htjela, Daleko, Vratio sam se živote. (Naj portal)

Kemal Monteno – Za svoju dušu

 

 

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending