Pratite nas

Zdravlje i ljepota

POVIŠEN HOLESTEROL I KRVNI SUDOVI: Djelotvorni napici od čili paprike i piskavice (RECEPTI)

Published

on

Poznato je da posljedice zakrčenog krvotoka mogu biti moždani, srčani udar, kao i druge ozbiljne bolesti

Upravo zbog toga, krvni sudovi, ali i arterije i kapilari, moraju biti čisti i prohodni da bi se krv svuda ravnomjerno rasporedila. Da bi očistili krvne sudove, mnogi posežu za lijekovima, ali oni opterećuju rad jetre i bubrega. Postoji još jedna mogućnost, a to je tradicionalna medicina. Ipak, savjetujemo da se prije upotrebe ovih prirodnih lijekova posavjetujete sa svojim ljekarom.

Napitak od čili paprike
Čili paprika, iako neizostavan sastojak mnogih jela i soseva zbog svog izrazito ljutog ukusa, ona sprječava nakupljanje holesterola zahvaljujući aktivnom sastojku – kapsaicinu.Smanjuje nivo lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od začepljenih arterija. Doprinosi boljoj cirkulaciji krvi i manjem riziku od moždanog i srčanog udara.

Za pripremu ljekovitog napitka potrebno je da u 250 mililitara vruće vode, dodate pola do jedne čajne kašičice kajenske paprike. Piti ovu smjesu dva puta dnevno tokom nekoliko sedmica.

Piskavica smanjuje nivo lošeg holesterola
Piskavica je dobra za probavu, masnoću u krvi, poboljšava cirkulaciju, i ubrzava metabolizam. Saponini pomažu smanjenje nivoa LDL holesterola koji začepljuju arterije.

Za ljekoviti napitak staviti jednu kašičicu piskavica u vodu i pustiti da se natapaju preko noći. Slijedećeg jutra piti natopljene piskavice s vodom na prazan stomak. Postupak ponavljati nekoliko mjeseci.tock

Sjemenke lana
Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim sjemenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Sjemenke lana sadrže vlakna koja se vežu s “lošim” holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Kako bi se očistile začepljene arterije, konzumirati dvije do četiri kašike sjemenki lana dnevno. Možete dodati kašiku sjemena u supu, smoothie i sokove, ili ih dodati salatama. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending