Pratite nas

Kućni ljubimci

Zašto mačke ne vole da se kupaju: NE VOLE VODU IZ SLAVINE, ZBOG HEMIJSKIH ELEMENATA

Published

on

Iako obožavaju da se igraju sa vodom, mačke postaju isfrustrirane i nervozne kada ih okupate. U tom trenutku se osjećaju ugroženo i nemoćno, a ono što najviše mrze jeste kada nemaju kontrolu nad sobom, što se dešava kada ih okupate. Evo nekih od mišljenja brojnih stručnjaka zbog čega mačke ne vole da ih kupate:

1. Osjećaju se ugroženo
Kada se krzno mace potpuno pokvasi, mačka gubi svoju agilnost i ona time smatra da je ugrožena. One ne vole osjećaj da su zarobljene i da nemaju kontrolu nad sobom, a tako se osjećaju kada ih recimo okupate. Iako njihov gornji sloj ima manji stepen otpornosti na vodu, to njoj nije dovoljno.

2. Odličan njuh
Dok mačke sa jedne strane uživaju da šljapkaju u barama dok su napolju, prema vodi iz česme imaju veliku odbojnost. Prema riječima stručnjaka one imaju njuh da otkriju koja voda je prirodna, poput one u bari, od one koja sadrži brojne hemijske elemente, kao što je ona iz slavine. Miris vode sa česme joj je odbojan, što je jedan od razloga zbog kojeg ne žele da ih okupate tom vodom.

3. Nepoznata teritorija
Mačke u divljini imaju izbor da odluče da li će da zarone u neko jezero ili baru ili će se “okupati” na kiši. Međutim, kada pripitomljenu mačku bacite u kadu punu vode, to će biti veliki šok za nju, s obzirom da ne vole ovakva iznenađenja.

4. Ne vole da se kvase kada je napolju hladno
Kao i kod ljudi, mačke ne vole da ih kvasite kada je hladno napolju, jer im održavanje tjelesne toplote postaje gotovo nemoguće. Sa druge strane, kada su velike vrućine, vole da “zamoče” šape u vodu, kako bi se malo rashladile, ali i dalje ne vole da ih cijele pokvasite.

5. Vole samo da se igraju sa vodom, ne i kupaju
Većina domaćih mačaka su radoznale pa ćete ih često zateći kako se igraju vodom iz sudopere ili kade. Neke će čak staviti glavu ispod sudopere. Ali, postoji razlika između toga da potope samo glavu i šape, od toga da ih potpuno potopite, posebno kada je to protiv njihove volje.

Savjeti za kupanje maca:
Ukoliko ste vlasnik mace, sigurno vam se do sada desilo da vam se ljubimac toliko zaprlja, da morate odmah da ga okupate. Adekvatno kupanje možete da postignete tako što ćete nakvasiti krpu mlakom vodom i onda krenete da brišete macu. Na kraju kupanja, obrišite je pažljivo mekanim peškirom, a možete se poslužiti i fenom za kosu kako biste je brže osušili.

 

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending