Pratite nas

Zanimljivosti

Šta se ovdje događa: MOŽETE LI “PROVALITI” DETALJE NA OVIM SLIKAMA?

Published

on

Za mnoge od nas veza između onoga što je stvarno i onoga što nije oslobađa našu radoznalost. Kad god vidimo uobičajenu situaciju sa neobičnim elementom, poput slike osobe sa neobično dugom rukom – naš mozak automatski počinje raditi i ne možemo a da se ne zapitatimo: “Šta se ovdje događa?”. I znamo da se naši umovi neće odmoriti dok ne pronađu objašnjenje za bizarnu sliku.

Znamo da je testiranje ovih vještina posmatranja uvijek zabavno. Zato samo naprijed – pogledajte koliko njih uspijevate “provaliti”.

1.Šta se ovdje dešava?

2. Kanta koja se odupire gravitaciji

3. Čudna slika psa…

4. Djevojčica drži kesu sa kokicama

5. Nevidljiva žena?

6. Znate li šta je ovo?

7. Žuti frizbi zapravo ne leti

8. Glava slona ili krave?

9. Momak sa desne strane ima ogromnu ruku…?

Zanimljivosti

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

Published

on

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu sinoć je održan koncert “Sve behara i sve cvjeta: Zaim Imamović za vječnost”.

Večer sevdaha je upriličeno povodom 30 godina od smrti Zaima Imamovića, bh. interpretatora sevdalinke.

Sarajevska publika uživala je u višesatnom koncertu, a otpjevatne su najljepše pjesme iz repertoara i autorskog pera Zaima Imamovića.

Na koncertu su nastupili Halid Bešlić, Hanka Paldum, Al ‘Dino, Zekija Suman, Alma Subašić, Zanin Berbić, Safet Bučo, Mensura Bajraktarević, Memnun Muzaferija, Hamza Šantić, Namir Mašić i Pavao Anić.

Program su vodili Erda Redžepagić i Enver Šadinlija, a na ovom muzičkom događaju učestvovao je i glumac Armin Omerović.

Ime Zaima Imamovića, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Većinu svoga života proveo je u tumačenju i interpretiranju sevdalinke.

Svečanim koncertom Fondacija Sevdah obilježavaju se i tri godine rada, a ove godine je koncert u znak tridesetogodišnjice od smrti barda sevdaha Zaima Imamovića.

– Puna duša i nama i publici Sarajeva! Bilo je čarobno. Zahvaljujem svima koji su ovaj projekat podržali. Pet koncertnih aktivnosti u okviru ovogodišnjih Sarajevskih sevdalijskih susreta zaokruženo je na najbolji mogući način. Ovako rade zemlje koje drže do sebe, svoje kulture i tradicije i čuvaju uspomenu na svoje velikane, a Zaim je temelj interpretacije sevdalinke – kazao je za ‘Naj portal’ Damir Galijašević, direktor Fondacije.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending