Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Savjeti kardiologa: ZA KOJE KRVNE GRUPE SU NAJOPASNIJE VELIKE VRUĆINE?

Published

on

Prepoznavanje simptoma toplotne iscrpljenosti i pravilna reakcija mogu biti ključni za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema

Osobe sa krvnim grupama A i B imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, određene krvne grupe pokazuju manju otpornost na visoke temperature, što ih čini podložnijima toplotnim kolapsima. Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju vrtoglavicu, padanje u nesvjest, zbunjenost, mučninu, grčeve u mišićima, glavobolju, obilno znojenje i umor.

Sve više istraživanja o krvnim grupama pokazuje da one mogu imati značajan uticaj na određene zdravstvene probleme, naročito na zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti veću sklonost ka kardiovaskularnim problemima.

Krvne grupe i rizik od bolesti srca
Osobe sa krvnim grupama A, B ili AB su u većem riziku od razvoja srčanih bolesti. Prema Američkom udruženju za srce, osobe sa ovim krvnim grupama imaju osam procenata veće šanse da dožive infarkt u poređenju sa osobama sa krvnom grupom O. Rizik od krvnih ugrušaka je još veći – 51 procenat veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 47 procenata veće šanse za plućnu emboliju, što su vrlo ozbiljna stanja.

Prepoznavanje i reakcija na toplotnu iscrpljenost
Toplotna iscrpljenost nije ozbiljna ukoliko osoba može da se ohladi u roku od pola sata. U tom slučaju, Nacionalna zdravstvena služba savjetuje slijedeće korake: premjestite osobu na hladno mjesto, postavite je u ležeći položaj i podignite joj stopala, dajte joj mnogo vode – sportska pića za rehidrataciju su takođe prihvatljiva, ohladite kožu – prskajte ili prebrišite sunđerom sa hladnom vodom i koristite lepezu. Kese sa ledom oko pazuha ili na vratu su takođe efikasne.

Međutim, ukoliko osoba ne može da se oporavi u roku od 30 minuta, može doći do toplotnog udara, što je hitan medicinski slučaj. U tom slučaju, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Znaci i reakcija na toplotni udar
Osobe koje su doživjele toplotni udar mogu prestati da se znoje, iako im je tijelo i dalje pregrijano. Njihova tjelesna temperatura može premašiti 40 stepeni Celzijusa, što može dovesti do udara ili gubitka svijesti. Toplotni udar zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se spriječile ozbiljne posljedice po zdravlje. (Naj portal)

zdravlje

Daje snagu i jača reflekse: PERŠUNOV ČAJ ZA ŽIVCE, A VINO OD PERŠUNA ZA ZDRAVIJE SRCE (Recepti)

Published

on

Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris…

Peršun je porijeklom iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Evrope. Utvrđeno je da je pradomovina peršuna Sardinija. U mnogim zemljama juga Evrope, peršun raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice koje raznose njegovo sjeme.

Peršun, inače, pripada porodici štitarki. Poznato je da peršinovom sjemenu treba dugo vremena da proklija, pa su mnogi zbog toga znali govoriti “sedam puta odlazi vragu i natrag, prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršunov list, tada je to samo zato što je častan čovjek stavio sjeme u zemlju”.

Stari Grci poznavali su peršun, ali ga nisu koristili za jelo. Smatrali su ga svetom biljkom. Od peršuna su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama. Njime su, također, ovjenčavali svoje heroje i kitili pobjednike Istmijskih igara. Peršun se nosio na grobove – za pokoj i slavu umrlih.

Međutim, stari Rimljani peršun su jeli. Gladijatori su prije borbi jeli peršun – vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Do kraja srednjeg vijeka peršun je bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Danas je peršun nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Zanimljivo je znati i to da su drevni vračevi znali recept uz pomoć kojega su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta, tako što su berući grančice peršuna stalno mrmljali ime neprijatelja. Poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav.

Kod peršuna je jednako koristan i korijen i list. U peršunu ima najviše kalija, te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazit diuretik, pa pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije, jer je bogat željezom.

Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Također je poznato da peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju, te u slučajevima oticanja nogu, reumatizma, gihta, debljine, angine pektoris.

Fitoterapeuti napominju da se peršun ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na peršunovo sjeme koje djeluje znatno jače od korjena i lista. Peršun povoljno utječe na rad jetre, pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre.

Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršuna u vrijeme dojenja, jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.

RECEPTI

Vino kod oboljenja srca i angine pektoris

Uzeti 12 grančica peršuna, 1l bijelog vina, 2 kašike jabukovog sirćeta, 30 dkg meda. Grančice peršuna staviti u bijelo vino i dodati 2 kašike jabukovog sirćeta. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovo staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce. Uzimati 3 puta po jednu kašičicu prije jela.

Peršinov sirup za jačanje živaca

Uzeti 1 kg bagremovog meda, 2 dcl soka od korjena i lista peršuna, 5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.

Čaj protiv groznice, za izlučivanje mokraće i reguliranje ciklusa

 Uzeti 5 dkg svježeg peršunovog lista. Prelijte s 1 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 – 4 šolje (po 2,5 dcl) tokom dana.

Čaj “za pjevače i govornike”

U 2 dcl vode kuhajte 2 minute jednu supenu kašiku iscjeckanog peršunova lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunovog soka i čajnu kašiku meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim djelatnicima, jer poboljšava glas. Pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.

Za natečene kapke

Uzeti 2 dkg sitno narezanog peršunova lista i preliti sa 1 dcl proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge (pamučnu krpu namočenu u čaj) od tog peršunovog odvara, pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.

OPREZ!

Upotreba peršunovog eteričnog ulja, zabranjena je i može izazvati teške posljedice na zdravlje čovjeka, naručito iritira gastrointestinalni trakt, izaziva masnu degeneraciju jetre, aritmije srce, te pobačaj, ali i djeluje halucinogeno. Kao lijek za bubrege ne smije se uzimati bez odobrenja liječnika, a peršunovo ulje (Oleum petreselini) smije se uzimati samo prema liječničkom receptu. (Najportal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending