Pratite nas

Poznati

Safetove (ne) zgode: KAKO JE SAJO PROBIO POD NA POZORNICI U VALJEVU?

Published

on

Safet Isović je bio i ostao najveće bosansko blago. Sve je dao za Bosnu i sevdah – i intelekt i gospodstvo i šmekeraj i muzikalnost i avaz. Ali, je mnogo toga ostavio i za cijelu bivšu Jugoslaviju, posebno za Srbiju koja ga je obožavala.

Decenijama je bio član Beogradske strade, a za Produkciju gramovonskih ploča RTB snimio je tridesetak ploča, te nekoliko albuma za Jugoduisk. Održao je na hiljade koncerata. Obilježio je Safet mnoge festivale i koncerte, a prije svega “Beogradski sabor”, na kojem je izveo prvi put u antologijsku pjesmu “Kad sretneš Hanku”.

Posljednji nastup u Srbiji Safet je imao 1988. na trgovačkoj zabavi u Šapcu, na kojem je uz pratnju Omera Pobrića promovisao svoj dupli album. Pred šabačkom publikom prvi put je javno zapjevao svoju verziju “Moj dilbere”. Nastupao je bez honorara.

Ipak, jedan koncert u Valjevu Safet nikada neće zaboraviti. Tada je propao na bini, a za sve su krivi Radiša Urošević i Zoran Jovanović.

“Od Safeta je moglo mnogo da se nauči. Kad je sevdah u pitanju, za mene je Sajo neprevaziđen. Imao sam čast da se družimo na “Raspjevanoj jeseni” Radio Šapca. I Sajo je volio da se druži sa nama. Volio je Sajo i da pomogne mlađim kolegama, da nam pokaže kako se uzima vazduh, kako se diše, kako bi on otpjevao krajeve nekih naših pjesama. Meni je značajno pomogao kako da ukrasim kraj mog prvog hita “Rado moja bela” – priča Radiša Urošević.

Kako kaže, nikada neće zaboraviti koncert u Hali sportova u Valjevu. Safet je pjevao “Cijele noći pijem druže” uz orkestar Bokija Miloševića. Od svlačionice do bine ima dosta da se ide, a Sajo je volio malo da zakasni, da publici “lupi čežnju” pa da teatralno izađe na binu.

“Zoranu Jovanoviću i meni ni to nije bilo dovoljno, pa napalimo Saju da izađe na binu dok orkestar vrti foršpil. Sajo se “primi”, izađe na binu i počne nogom da daje ritam. Dok orkesatr svira, Sajo bije nogom, a mi mu dobacujemo: “Nemoj još!”

Muzičari u čudu, ali ne staju. Odjednom, puče daska ispod Sajine noge, upade mu noga do koljena. Dok je Safet došao sebi sa odranom i krvavom cjevanicom, Zoran i ja pobjegosmo iz Safetovog vidnog polja i posmatramo kako ga previjaju. Kad se situcija smirila i kad smo pošli kući, prišli smo da utješimo Saju i da mu kažemo da je to bila čista diverzija nekih mlađih kolega u naletu popularnosti. – ispričao je Radiša, a Safet se na sve te njihove šeretluke slatko nasmijao. (Naj portal)

Poznati

Kome Šejla poručuje: LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Published

on

Šejla Zonić

LAKŠE JE NAGOVORITI LJUDE NA ZLO, NEGO NA DOBRO I LJUBAV

Iako je i prošle subote oduševila sve u „Zvezdama Granda“ i kao po običaju osvojila maksimalni broj glasova žirija, takmičarka Šejla Zonić tvrdi da joj je ovo bio jedan od najtežih nastupa.

Pjevačica je otkrila da je pred prošlonedjeljno snimanje preživjela agoniju zbog zdravstvenog stanja. A dotakla se i supruga Armina koji je između dva kruga donio iznenadnu odluku.

Iako je oduševila žiri, takmičarka priznaje da joj nije bilo lako na sceni.

– Ja sam mnogo zadovoljna, ali mi je ovo do sada bio najteži nastup. Valjda kako idemo sve dalje, gleda se sve sitnije, pa su tu i nervoza i stres. Ogromna je odgovornost, ne samo po pitanju pjevanja, nego i stajlinga, ponašanja, bukvalno cio paket. Sada nam žiri stvarno traži dlaku u jajetu, sve je veći izazov, ali sam zadovoljna, prošla sam direktno, Bože, hvala ti” – rekla je Šejla za Grand.

A na svom FB profilu poslije svega citirala je Mešu Selimovića iz književnog djela “Tvrđava”.

– Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti – Meša Selimović.

 

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending