Pratite nas

Izdvojeno

Ptice padaju sa neba, temperatura ide iznad 50°C: OVO JE NAJTOPLIJI GRAD NA SVIJETU

Published

on

IZVOR: NOUFAL IBRAHIM/EPA

Ptice padaju sa neba, temperatura ide iznad 50°C: OVO JE NAJTOPLIJI GRAD NA SVIJETU

Kuvajt, Karači i iranski grad Ahvaz doživljavaju neke od najviših temperatura na svijetu. Ekstremna vrućina u kombinaciji sa lošim kvalitetom vazduha, može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje stanovnika.

Kuvajt je nekada toliko vruć da se može vidjeti kako ptice padaju s neba. S razlogom se tako smatra jednim od najtoplijih gradova na svijetu, gdje temperatura dostiže i preko 50°C.

Photo: Pixabay/asmuSe

Photo: Pixabay/asmuSe

Toliko je vrelo, da su lokalni stanovnici opisali vrućinu kao ‘nesnosnu’ tokom ljeta, piše Metro.co.uk.

Kakvo je vrijeme u Kuvajtu?

Grad počinje da se zagrijava u maju, a temperatura nastavlja da raste tokom ljetnjih mjeseci. Kuvajt je metropola od betona i kao takav zadržava toplotu. U gradu, koji je poznat po ogromnim rezervama nafte, pada malo kiše, što dodatno pogoršava situaciju.

Najviša temperatura koju je zabilježila kuvajtska meteorološka stanica Mitriba, koja se nalazi oko 90 minuta izvan grada Kuvajta, iznosi nevjerovatnih 54°C. Nedostatak vlage doveo je do pješčanih oluja koje su svake godine sve intenzivnije, zbog čega je toplota još jača, piše Mondo.ba. 

Kako se podnosi vrućina od 50°C?

Tri miliona stanovnika grada Kuvajta obično borave u zatvorenom prostoru u klimatizovanim kućama, automobilima i kancelarijama i ograničavaju vreme koje provode napolju.

Također, ima dosta zatvorenih tržnih centara, uključujući cijelu ulicu pokrivenu palmama. Krema za sunčanje i hladni tuševi su naravno obavezni – iako sunce može da zagrije cijevi, što znači da je čak i hladna voda priličan luksuz.

THINKSTOCK

THINKSTOCK

Kuvajtska vlada je takođe dozvolila da se sahrane održavaju noću umjesto danju kako bi se izbjeglo sunce. Životinje ipak nisu te sreće kada je riječ o bjekstvu od vrućine – lokalni stanovnici su prijavili da su videli ptice kako padaju mrtve sa neba, morske konjiće „kuvane” uz more i golubove koji pokušavaju da ostanu živi skupljajući se u hladovini da bi ostali mirni.

Pozitivna stvar

Jedina pozitivna stvar u vezi sa životom u jednom od najtoplijih gradova na svijetu je to što su tokom ljetnjih mjeseci ulice i putevi prilično tihi, sa toliko ljudi koji odlazi na duge odmore i vraćaju se tek kada se ohladi.

Ali, čak i kada se Kuvajt ne suočava sa vrućinom koja obara rekorde, prosečne temperature su i dalje prilično visoke, dostižući 45°C.

Izdvojeno

Dvadeset godina od obnove Starog mosta, Mostar će večeras biti centar regiona

Published

on

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Simbol zajedništva

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno historijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl „Mostarske kiše“ izvest će i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Snimak koncerta

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. BHRT, čija urednica Maja Miralem je bila voditeljica manifestacije, večeras od 21 sat emitirat će direktan prijenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending