Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PROVJERITE VEĆ SADA: Kako izvesti samopregled štitne žlijezde za manje od minute?

Published

on

Ukoliko ste zabrinuti za stanje jedne od najvažnijih žlijezda u ljudskom organizmu, nikako ne odlažite posjetu ljekaru. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu čak dvije milijarde ljudi pati od nekog poremećaja štitne žlijezde, od toga čak 20 odsto samo u Evropi!

S obzirom na to da hormoni ove žlijezde regulišu metabolizam cijelog tijela, poremećaj u njenom radu — bez obzira na to je li funkcija smanjena ili pojačana — može da izazove ozbiljne probleme. Sajt Very Well Health objavio je detaljno uputstvo za samopregled, pa vam ovom prilikom prenosimo detaljne korake.

1. Stanite ispred ogledala, tako da možete da vidite svoj vrat. Naravno, skinite bilo šta što vam može smetati — maramu, ogrlicu, kravatu i sl. Ukoliko korisite ručno ogledalo, usmerite ga prema donjem dijelu vrata.

2. Zabacite glavu blago unazad kako bi vrat bio opruženiji.

3. Uzmite gutljaj vode i progutajte ga. Time ćete pomjeriti grkljan unaprijed, što će vam pomoći da vizualizujete oblik štitne žlijezde i primijetite nešto neobično.

4. Dok gutate, nježno pređite prstima preko donjeg dijela vrata i obratite pažnju postoji li neko uvećanje, oteklina, bilo šta neobično. Pređite prstom preko srednje linije vrata. Prvo na šta ćete naići je hrskavičavo tkivo koje vodi do Adamove jabučice. Dalje ćete, idući nadole, naići na hrskavicu koja se nalazi oko dušnika, dok je ispod istmus — suženje koje spaja lijevi i desni režanj štitne žlijezde.

Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

Ukoliko primijetite bilo šta neobično ili ako inače sumnjate da postoji neki problem u radu vaše štitne žlijezde, obavezno i bez odlaganja se obratite ljekaru kako biste što prije uradili neophodne analize.

Zdravlje i ljepota

Pomoć kod liječenja gihta: POTREBNA SU VAM SAMO 4 SASTOJKA ZA UPALJENE ZGLOBOVE

Published

on

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolešću na svijetu – postojanje tog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jakog bola, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminišu iz tijela, tada može doći do njene kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima, tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi to neprijatno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama donosimo recept za napitak od četiri sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese, dok će se krastavac obračunati s kristalima.

POTREBNI SASTOJCI: šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća), komadić svježeg đumbira (2 do 3 cm veličine), pola svježeg krastavca srednje veličine, sok od pola limuna po želji

Nasitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovine limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svjež. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending