Pratite nas

Zanimljivosti

Proročanska poruka Balaševića: RODIĆU SE JA OPET

Published

on

Đorđe Balašević: Poruku napisao sa 16 godina

Đorđe Balašević preminuo je prije tri godine.

Fanovi Đorđa Balaševića na internetu ovih dana masovno dijele njegove pjesme, stihove i citate. Jedan od najpopularnijih citata koji se dijeli na mrežama, Balašević je napisao kao učenik drugog razreda srednje škole.

16-godišnji Balašević je napisao:

– Rodiću se ja opet. Nisam ja od onih što jednom zauvijek umiru – napisao je dok je pohađao gimnaziju Svetozar Marković u Novom Sadu.

Škola je Balaševićeve stihove iz puberteta objavila 2021. godine, nakon njegove smrti.

– Njegove pjesme često su izlazile u školskom časopisu gimnazije, a još kao učenik II. a ostavio je proročansku Poruku čovječanstvu. Imao je svoju verziju Marka Kraljevića, sanjao je o ljubavi nakon probe hora i razgovorao sa voljenom putem telefona. Objasnio joj je kako je stvorio svoj svijet – napisali su tada iz škole.

Balašević je preminuo 19. februara 2021. godine, u 68. godini života od posljedica Covida-19, u Kliničkom centru „Vojvodina“ u Novom Sadu.

Rođen je 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu. Prva grupa kojoj se priključio bila je “Žetva” iz Novog Sada. S njima je snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u 180 hiljada primjeraka, što je bio ogroman uspjeh u to vrijeme. Godine 1978., osnovao je grupu “Rani mraz” s kojom je iste godine nastupao na Festivalu u Opatiji s pjesmom “Moja prva ljubav”, a već naredne, 1979., osvojio prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar”.

S “Ranim mrazom” Balašević je izveo i dvije pjesme koje se svrstavaju u njegove najbolje i najpopularnije – “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. Godine 1982., on napušta “Rani mraz” i počinje solo karijeru.

Zanimljivosti

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa: Pogledajte psinu od šest metara

Published

on

(VIDEO) Otac i sin vozili se čamcem i vidjeli morskog psa

Otac i sin, Frank i Mike Pitten, koji ljetuju u gradiću Scituate, u SAD-u, su se vozili čamcem kada je ispod njih prošla velika bijela psina.

Obojica su ostali zapanjeni, a nevjerojatni trenutak uhvatili su na kameri. U intervjuu za NBC 10 Boston progovorili su o svom iskustvu.

– Pogledao sam Michaela i rekao mu: ‘Znaš, ovo je jedan od onih trenutaka koji se događaju samo jednom u životu – izjavio je Frank.

Dvojac je uz obalu tražio lešinu grbavog kita, koja je viđena u zaljevu Cape Cod.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Pitten (@mikepitten)

Budući da su uz obalu Massachusettsa nedavno viđeni morski psi, nadali su se da će ih pronaći uz lešinu, ali nisu očekivali da će doći licem u lice s tako velikim morskim psom jer su od obale bili udaljeni samo oko 9.5 kilometara.

U intervjuu su rekli da je njihov čamac nešto veći od osam metara, a velika bijela psina, koja je plivala pored njih, imala je oko šest metara.

– Obojica smo se složili da je to možda najbolja stvar koju smo ikada vidjeli – rekao je Frank.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending