Pratite nas

Zanimljivosti

Počelo suđenje Alecu Baldwinu tri godine nakon ubistva snimateljice: PRIJETI MU OVA KAZNA

Published

on

Foto: EPA-EFE

Počelo suđenje Alecu Baldwinu tri godine nakon ubistva snimateljice: OVA KAZNA MU PRIJETI

Suđenje Alecu Baldwinu počelo je ove srijede, a tužilaštvo tvrdi da je prije stradanja kinematografkinje Halyne Hutchins, holivudski glumac preskočio sigurnosne provjere i neoprezno baratao revolverom.

Uvježbavao scenu

U oktobru 2021. godine, Baldwin je uvježbavao scenu s pištoljem za film “Rust” na ranču izvan Santa Fea. Misleći da su u njemu lažni meci, pucao je i ranio snimateljicu Halynu Hutchins i režisera Joela Souzu. Hutchins je preminula.

66-godišnjem glumcu prijeti kazna do 18 mjeseci zatvora ako bude osuđen, ali se izjasnio da nije kriv. Od pucnjave je tvrdio da je nevin, rekavši da nije odgovoran za pravi metak koji je ubačen u ono što je trebalo da bude prazna puška.

“Dokazi će pokazati da je optuženi Alexander Baldwin neko ko se igrao pravim pištoljem i prekršio kardinalna pravila sigurnosti vatrenog oružja”, rekla je specijalna tužiteljica Erlinda Ocampo Johnson.

Advokat odbrane Alex Spiro rekao je da “ova kardinalna pravila nisu kardinalna pravila na filmskom setu.”

– Na filmskom setu, sigurnost mora nastupiti prije nego što se pištolj stavi u ruku glumca – rekao je.

Prvi svjedok koji je svjedočio bio je prvi policajac koji je stigao nakon pucnjave.

Prošle tri godine

Video prikazan u sudnici s kamere Nicholasa LeFleura, tadašnjeg zamjenika šerifa okruga Santa Fe, zabilježio je bjesomučne napore da se spasi Hutchins, koja je izgledala onesviješteno dok joj je nekoliko ljudi pomagalo.

Prošle su skoro tri godine otkako je proba scene filma u vesternu završila tragično. Ranije ove godine, oružarka filma, Hannah Gutierrez-Reed, osuđena je za ubistvo iz nehata i osuđena na maksimalnih 18 mjeseci zatvora.

 

Zanimljivosti

Performans ‘Nema te na kafi’ u Goraždu: SREBRENIČANI JE NISU ISPILI VEĆ 29 GODINA

Published

on

Performans ‘Nema te na kafi’ u Goraždu: SREBRENIČANI JE NISU ISPILI VEĆ 29 GODINA

Na Gradskom mostu, svakog 12. jula, okupljaju se stanovnici Goražda.

Svako od njih sa sobom donosi fildžane i spušta ih na tlo mosta. U teškoj tišini sa tugom u duši praćeni, zvukom srebreničkog inferna. Performans naslovljen “Nema te na kafi” je saosjećanje sa onima koji su čekali svoje najmilije.

Njih 8.372 nisu ispili svoju kafu koja ih čeka već 29 godina.

Uzdasi i suze “sjekli” su muk, ovog vrelog dana.

I gosti ovog grada su se pridružili, stanovnicima grada na Drini. Kupovali su fildžane i redali ih po mostu. Neki od njih su ih kvasili suzama. Svaka godina, do danas je “rana” koja boli i liči na onu iz 1995. To je rana koja ne zacjeljuje u dušama čovjeka.

Jasna Durić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending