Pratite nas

Izdvojeno

Planina koja ‘živi’ cijelu godinu: Jahorina nudi najveći broj ljetnih atrakcija u Jugoistočnoj Evropi

Published

on

Ljetna sezona na Jahorini počinje 27. juna, a ova olimpijska ljepotica nudi najveći broj ljetnih atrakcija u jugoistočnoj Evropi.

Festival FeJS

Od 28. do 30. juna, Jahorina će biti domaćin zanimljivog ljetnog festivala FeJS, koji ima za cilj da privuče goste iz čitavog regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Sjevernu Makedoniju…

– Posebno je važno naglasiti da će 27. juna sve ljetne atrakcije biti besplatne za sve posjetioce. Pažljivo smo osmislili našu ponudu kako bismo zadovoljili potrebe svih generacija i siguran sam da će ovo biti najbolja ljetna sezona na Jahorini do sada.

– Posebnu pažnju smo posvetili građanima BiH za koje su svi ljetni sadržaji tokom cijele sezone dostupni sa popustom od 50 odsto. Iz bogate ponude izdvajamo bob na šinama, adrenalinski park, tower, loopster, skydive, nauticjet, butterfly, vožnju modernom gondolom Poljice sa prelijepim panoramskim pogledom.

– Avanturističke biciklističke staze, off-road karting i naš dobro poznati Olimp bar sa plažom kod jezera i neprevaziđenim atrakcijama na jezeru. Posebno bih istakao jahanje konja u manježu i van njega, što pruža nesvakidašnji doživljaj planinskog okruženja – rekao je na konferenciji za novinare Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Kako je dodao, posjetioci će, kao i prošle godine, imati priliku da ljepotu Jahorine dožive kroz vožnju šarmantnim vozićem Srećkom.

Vozić Srećko

– Vožnja Srećkom idealan je način da uživate u okolini i prirodnom pejzažu bez napora i umora. Ove godine sa ponosom najavljujemo novu atrakciju smještenu na platou Poljice – trampolinu koja je prilagođena i djeci i odraslima.

Posjetiocima će biti na raspolaganju i Xreycer, tjubing, sportski kutak sa terenima, bike staza i staze za hajking. Uključujući stazu ljubavi, stazu zdravlja i sportsku stazu, u rasponu od 2,5 km do 13 km. Naš cilj je da privučemo turiste iz regiona i šire. Nudimo im ne samo smještaj i raznovrsnu gastronomsku ponudu, već i brojne događaje i aktivnosti koji će ispuniti sva njihova očekivanja – kazao je Ljevnaić.

Istakao je i značaj uzajamne podrške i saradnje između Olimpijskog centra Jahorina i hotelijera sa ove planine. Kao rezultat saradnje nastao je i FeJS Festival, koji će biti održan od 28. do 30. juna.

– Veliko mi je zadovoljstvo što će FeJS festival označiti početak ljetne sezone na Jahorini. Od 28. do 30. juna 2024. godine, Jahorina će biti domaćin ovog zanimljivog ljetnog festivala. Drago mi je što Jahorina postaje planina koja živi tokom cijele godine, ne samo da smo skijaška destinacija. Već događaji koje organizujemo tokom ljeta daju nevjerovatan doprinos da ova planina bude aktivna i u ljetnim mjesecima.

Odmor u prirodi

To je prvi ljetni festival koji se radi na Jahorini i održava se u organizaciji Udruženja hotelijera Jahorine zajedno sa Olimpijskim centrom. Festival predstavlja jedan lijep događaj, prije svega usmjeren prema porodici. Ali i prema ljudima koji žele da se bave aktivnim odmorom u prirodi i individualcima, zaista obuhvatamo jednu široku ciljnu skupinu iz cijelog regiona.

Festival će ponuditi široku lepezu atrakcija, uključujući smještaj po sniženim cijenama, festival vina, rakije i piva, gastro festival. Razne zabavne aktivnosti poput DJ zabava i koncerata, kao i Family zone. Pored toga, 40 učesnika će direktno moći da predstave svoje proizvode jednoj širokoj masi posjetilaca festivala – rekao je Nemanja Vučetić, predstavnik hotelijera Jahorine.

 

Izdvojeno

Dvadeset godina od obnove Starog mosta, Mostar će večeras biti centar regiona

Published

on

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Simbol zajedništva

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno historijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl „Mostarske kiše“ izvest će i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Snimak koncerta

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. BHRT, čija urednica Maja Miralem je bila voditeljica manifestacije, večeras od 21 sat emitirat će direktan prijenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending