Pratite nas

Poznati

Odron manifestacija: HAYAT I NAČELNIK MEMIĆ ĆE UNIŠTITI ILIDŽANSKI FESTIVAL

Published

on

Jedna od najjačih festivalskih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije – Ilidžanski festival” još uvijek se “koprca”.  Živi od budžetskih sredstava koje obezbjeđuju Turistička zajednica i Općina Ilidža.

Ali, šta vrijede novac, svjetla pozornice, tradicija….? Pred neznanjem i amaterizmom ovih koji danas održavaju “Ilidžu”, nakon spuštanja festivalske zavjese ostaje gorak okus. Neznanje i amaterizam su zavladali, a klijaju iz tima TV “Hayat”. Ovo što oni rade, ilidžanski festival nije zaslužio.

Traje to godinama, održava se u životu zavaljujući budžetskim sredstvima. Nikako kvalitetom, festivalskom draži, dobrim pjesmama, medijskom kampanjom…. “Hayatovi” ljudi i nakaradni koncept su udaljili sve prijatelje i borce za očuvanje tradicije od ove respektabilne manifestacije, koja je mogla da izraste u regionalnu manifestaciju narodne muzike.

Imali su sve, ali nemaju znanja, strategije, koncepta! Šta li bi im na ovu lakrdiju kazali tvorci “Ilidže”, Ismet Alajbegović Šerbo, Jozo Penava, Damjan Babić, Zaim Imamović…?

Kako li bi na ovo što danas rade “Hayatovci” Festivalu reagovali oni koji su ga svojim nastupima izdigli na respektabilni nivo: Safet Isović, Zaim Imamović, Nedeljko Bilkić, Silvana Armenulić, Toma Zdravković, Nada Mamula, Meho Puzić, Lepa Lukić, Zoran Kalezić, Dobrivoje Topalović, Nedžad Salković, Snežana Đurišić, Vera Matović, Bora Spužić Kvaka, Jasna Kočijašević, Tozovac, Branka Šćepanović, Mladen Tomić, Duško Kuliš, Muharem Serbezovski, Šaban Šaulić…?

Ipak, da kažemo, da je u jadu i čemeru od “Ilidže 2020” žiri za najbolju kompoziciju proglasio melodiju “San o Mostaru” koju je otpjevao Ramiz Selak. Simpatije publike osvojio je Almin Džanković koji je pjevao “Tebi iz inata”. Nagradu za najbolju muziku dobio je Mirko Šenkovski Geronimo i to za pjesmu “Sa čaršije do Skadarlije” koju je interpretirao Ibro Selmanović.

Fatmir Sulejmani sa kompozicijom “Noću sanjam čaršiju” dobio je nagradu za najbolju interpretaciju.
Žiri je uručio i specijalnu nagradu Nazifu Gljivi za dugogodišnji doprinos estradnoj sceni. (Naj portal)

Poznati

Albino: TEODORA JE SJAJNA, S NJOM STVARI IDU BRZO

Published

on

Teodora, Mahrina i Albino

Mladi i poznati bosanski muzičar Albino je pružio podršku svojoj kolegici Teodori Džehverović na promociji njenog novog albuma.

Albino je imao ve riječi hvale za svoju kolegicu:

– Veoma sam zadovoljan albumom. Sve pjesme odlično zvuče kao cjelina i sviđa mi se njihov redosljed, kako teku jedna za drugom.

Po Albinovim riječima, Teodora je sjajna za saradnju, pa je on snimio još jedan duet sa njom, koji je ona i uvrstila na svoj novi album „Žena bez adrese“. U pitanju je numera pod nazivom „Beograde“.

Uporedio je i rad sa Teodorinom kolegicom Teya Dorom, koja je također bila na promociji Teodorinog novog albuma.

– Njih dvije su potpuno različite ličnosti, pa zahtijevaju drugačiji pristup. Teya Dora je također autor, pa proces stvaranja muzike duže traje, a s Teodorom stvari idu brže – istakao je umjetnik.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending