Pratite nas

Zanimljivosti

Nije dobro kada se pojave: POGLEDAJTE DVOGLAVU ZMIJU!

Published

on

U šumama istočne Indije pronađena je zmija s dvije glave koja je začudila i stručnjake za životinje. Riječ je o vučjoj zmiji koja nije otrovna, a ova s dvije glave još je mladunče. Zmija ima dvije potpuno razvijene glave, ukupno četiri oka i dva jezika, a dugačka je 14 centimetara.

Obje glave rade samostalna pa je to popriličan izazov kada trebaju preživjeti u divljini jer međusobno otimaju hranu.

“Jedna od glava je malo razvijenija, ali se obje jednako snažno bore za hranu – rekao je stručnjak za zmije i fotograf Rakeš koji je otkrio vučju zmiju.

Ali, Indijci nisu presretni zbog ovog pronalaska. Mnogi vjeruju da dvoglave životinje donose katastrofu. Nakon što je snimljena i identifikovana, dvoglava zmija vraćena je u divljinu.

Naučnici kažu da se u divljini na 100.000 životinja jedna rađa s dvije glave (Naj portal)

Zanimljivosti

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

Published

on

Koncert u čast Zaima Imamovića: PUNA DUŠA PUBLICI SARAJEVA

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu sinoć je održan koncert “Sve behara i sve cvjeta: Zaim Imamović za vječnost”.

Večer sevdaha je upriličeno povodom 30 godina od smrti Zaima Imamovića, bh. interpretatora sevdalinke.

Sarajevska publika uživala je u višesatnom koncertu, a otpjevatne su najljepše pjesme iz repertoara i autorskog pera Zaima Imamovića.

Na koncertu su nastupili Halid Bešlić, Hanka Paldum, Al ‘Dino, Zekija Suman, Alma Subašić, Zanin Berbić, Safet Bučo, Mensura Bajraktarević, Memnun Muzaferija, Hamza Šantić, Namir Mašić i Pavao Anić.

Program su vodili Erda Redžepagić i Enver Šadinlija, a na ovom muzičkom događaju učestvovao je i glumac Armin Omerović.

Ime Zaima Imamovića, kao estradnog narodnog umjetnika, interpretatora, kompozitora, ostalo je upisano u antologiju sevdalinke i pjesama drugih naroda. Većinu svoga života proveo je u tumačenju i interpretiranju sevdalinke.

Svečanim koncertom Fondacija Sevdah obilježavaju se i tri godine rada, a ove godine je koncert u znak tridesetogodišnjice od smrti barda sevdaha Zaima Imamovića.

– Puna duša i nama i publici Sarajeva! Bilo je čarobno. Zahvaljujem svima koji su ovaj projekat podržali. Pet koncertnih aktivnosti u okviru ovogodišnjih Sarajevskih sevdalijskih susreta zaokruženo je na najbolji mogući način. Ovako rade zemlje koje drže do sebe, svoje kulture i tradicije i čuvaju uspomenu na svoje velikane, a Zaim je temelj interpretacije sevdalinke – kazao je za ‘Naj portal’ Damir Galijašević, direktor Fondacije.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending