Pratite nas

Poznati

Naj barometar: DA LI JE IKO BOLJE OTPJEVAO “A ŠTO ĆEMO LJUBAV KRITI” OD SILVANE?

Published

on

Prelijepa sevdalinka “A što ćemo ljubav kriti”, prema nekim izvorima, nastala je u Hercegovini. Zabilježio je Himzo Polovina, te je snimio sa Tamburaškim orekstrom Radio televizije Sarajevo šezdesetih godina prošlog vijeka.

Sedamdesetih godina, Himzo će predložiti Silvani, da pjesmu snimi. Zvao je od milja Gara. Govorio joj je da samo ona svojom emocijom može pjesmu donijeti na pravi način.
Silvana je nekoliko godina na koncertima pjevala ovu sevdalinku. Prvi put je izvela u TV seriji “Građani sela luga” 1970. godine, a na nosače zvuka je snimila 1973. godine. Pratio je orkestar Božidara Bokija Miloševića.

Pedeset godina kasnije, ova izvedba se smatra antologijskom I neponovljivom. Jednom prilikom velika Hanka Paldum, kada su je pitali zašto u svoju sevdah bisernicu ne uvrsti i “A što ćemo ljubav klriti” je izjavila:

“Ako neku pjesmu ne možeš donijeti bolje od originala, pjevač ne treba ni pokušavati. Silvana je to savršeno otpjevala. Ja tu nemam ništa novo donijeti. – kazala je Hanka.

Ona nema ništa protiv što mladi pjevači snimaju ovu sevdalinku, ali silno zamjera što nemaju znanja i što su pojedini skrnavili originalni tekst. Naime, nemoguće je pjesmu ljubavne čežnje, pjevati kao pjesmu ushićenja. NIje slučajno pjesnik započeo pjesmu riječima “A što ćemo ljubav kriti….” Pa onda poručiti “srce više nije moje, tebi dragi pripalo je”.

Riječ je o čežnji o patnji jedne djevojke, koja je zajedno sa svojim momkom krila tu ljubav. Srce je bilo jače, I ona otvara dušu, pa u jednom stihu kaže “Il me uzmi, il me ubi, ne daj drugom da me ljubi”.

“Neki umjetnici, nažalost, su u pjesmu uveli poklik ushićenja, pjevajući “Ah što ćemo ljubav kriti”. To je greška. Ispade, da je ta djevojka ushićena, pa od uzbuđenja pjeva “Ah što ćemo ljubav kriti”. Ja mislim da bi se i Himzo Polovina i Silvana prevrtali u grubu kada čuju ove nelogičnosti u prelijepoj sevdalinci. – govorio je za života Omer Pobrić, koji nije imao zamjerke za vokalne sposobnosti Emire Medunjanin, ali jeste upravo na njeno uvođenje uzdaha “ah” u ovu sevdalinku.

Inače, minulih godina, nakon Silvanine smrti, ovu sevdalinku su snimali Mostar sevdah reuninon, Milan Babić, Nikola Rokvić, Lepa Brena. Otpjevali su je autentično. A pogrešno su je pjevali i pjevaju Amira Medunjanin, Džejla Ramović, Azra Husarkić, te još neki mlađi pjevači, koji nedovoljno razmišljaju o onome što pjevaju.

Vrijedi spomenuti da je Amira Medunjanin vremenom ispravila grešku pa u živim nastupima izbjegava verziju sa uzdahom “ah”, već pjeva “A što ćemo ljubav kriti”. (Naj portal)

 

Poznati

Rijaliti zvijezda Ivan Bašić ponovno kuha: “Žao mi je što nije bilo Renata Ercega”

Published

on

Rijaliti zvijezda Ivan Bašić ponovno kuha: “Žao mi je što nije bilo Renata Ercega”

Poznata kulinarska emisija “Večera za pet” vratila se u boljem izdanju.

Nove epizode kulinarskog showa, u kojem se petero kandidata natječe u kulinarskim sposobnostima, već su godinama jedna od najgledanijih emisija u Hrvatskoj.

Najviše je upamćena po zagrebačkoj sedmici kada je kulinarskim sposobnostima influenser Ivan Bašić izazvao podijeljena mišljenja Hrvata i dosegnuo gledanost od gotovo 9 miliona na području cijelog regiona bivše EX YU.

Sada se vraća ponovno, no ovoga puta ne na male ekrane, već na YouTube kanal ‘Mulci’, a dobili su i novo ime ‘Večera za pet by Mulci’.

Naime, Mulce su pokrenuli utjecajni hrvatski influenceri Antonio Anđelić, poznatiji po nadimku ‘Nucci Bebo’, i Anthony Vilanca, umjetničkog imena ‘Crni Ante’. Njih dvojica zajedno imaju više od milion pratitelja.

U prvoj epizodi ovog projekta našli su se Best model Zagreba, influenser i rijaliti zvijezda Ivan Bašić, Crni Ante, Igor Jadan, Nucci, Bibo TV i Paolo.

Kako se Ivan ponovno snašao u kuhanju, zašto misli da Barbi Afrika nije ‘luda’, zašto mu fali njen bivši Renato Erceg i kako su se dečki proveli, pogledajte u epizodi koja je dostupna na YouTube kanalu ‘Mulci

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending