Pratite nas

Izdvojeno

Los Anđeles zabranio rušenje kuće Merilin Monro

Published

on

Kuća u Los Anđelesu u kojoj je umrla Merilin Monro proglašena je istorijskim obilježjem, što je osujetilo planove sadašnjih vlasnika da je sruše.

Zvijezda filma „Neki to vole vruće“ živjela je u kući posljednjih šest mjeseci svog života, sve do svoje smrti od predoziranja drogom 1962. godine.

Omiljena ličnost

Više od pola vijeka kasnije, Monro je i dalje jedna od najomiljenijih ličnosti američke pop kulture i obožavalaca.

Mnogi su pomno pratili spor u vezi sa budućnošću njene kuće.

Brina Milstein i njen suprug Roi Bank, producent rijaliti programa, kupili su prošlog ljeta špansku kolonijalnu kuću u luksuznom naselju Brentvud za 8,35 miliona dolara.

Par je posjedovao susjednu kuću i namjeravao je da spoji ta dva imanja, što bi podrazumijevalo rušenje kuće Monro. Međutim, dozvola za rušenje izdata prošlog septembra izazvala je negodovanje, a lokalni političari su brzo odredili status zgrade na listi.

Vlasnici su prošlog mjeseca tužili Los Anđeles zbog nezakonitog i neustavnog ponašanja. U njihovoj peticiji se navodi da je Monro živjela u kući samo šest mjeseci, a par tvrdi da je više od deset prethodnih vlasnika od 1962. godine već promijenilo strukturu do neprepoznatljivosti.

Te primjedbe su u srijedu odbačene pošto su gradski vijećnici odobrili da se kuća proglasi kulturno-istorijskim spomenikom.

Monro je kupila jednospratnu kuću od 3.000 kvadratnih metara 1962. godine, ubrzo nakon razvoda od dramskog pisca Artura Milera. Ne postoji osoba ili mjesto u Los Anđelesu tako kultno kao Merilin Monro i njen dom u Brentvudu, rekla je savjetnica Trejsi Park, u čijem se okrugu nalazi ova kuća.

Zaokuplja maštu

U toj kući, na tom imanju i pored bazena snimljene su neke od njenih svjetski poznatih fotografija. Vjerovatno ne postoji žena u istoriji ili kulturi koja zaokuplja maštu kao Merilin Monro. Čak i sve ove godine kasnije, njena priča i dalje odjekuje i inspiriše mnoge od nas danas.

Monro je bila jedna od najunosnijih filmskih zvijezda svoje ere.

Zvijezda „Muškarci preferiraju plavuše“ bila je povezana sa nekim od najpoželjnijih muškaraca tokom svog života, uključujući predsjednika Džona F. Kenedija, kome je slavno pjevala Srećan rođendan, gospodine Predsjedniče, u Medison Skver Gardenu.

 

Izdvojeno

Dvadeset godina od obnove Starog mosta, Mostar će večeras biti centar regiona

Published

on

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Simbol zajedništva

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno historijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl „Mostarske kiše“ izvest će i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Snimak koncerta

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. BHRT, čija urednica Maja Miralem je bila voditeljica manifestacije, večeras od 21 sat emitirat će direktan prijenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending