Pratite nas

Sudbine

Kao da je bilo juče: ŠEST DECENIJA BRAČNOG ŽIVOTA MILENE I GLIŠE JELIĆ

Published

on

Njih dvoje su u poodmakloj životnoj dobi. Glišo Jelić je rođen 1932. godine, a njegova supruga Milena 1940.

Osam godina mlađa supruga od njega, u šali će kazati kako je Milan prevario mladu zelenu da se uda za njega. Ali, se ne kaje…. Ovi sretni supružnici su proslavili 60 godina bračnog života, a za sve su se pobrinula njihova djeca i unuka, koja je dedina najveća radost. On joj čak i pjesme piše.

“Mi prvo nismo bili za to, u godinama smo i bolesni, nije to za nas, a i ova korona… Međutim, oni su bili uporni pa nam nije ništa drugo preostalo nego da pristanemo na slavlje”, kažu Jelići uz zdravicu za malobrojnu – po broju članova, ali sretnu i porodicu punu ljubavi.

Ambijent je bio nevjerovatan, dvorište porodične kuće u Mrčevcima kod Laktaša bilo je ukrašeno i dekorisano do najsitnijeg detalja.Atmosfera je bila usijana i na vrhuncu, za šta je posebno zaslužan njihov zet. Pripremio im je muziku iz njihove mladosti.

“Zna da volimo Safeta Isovića, Nadu Mamulu, Tozovca, Tomu Zdravkovića, Silvanu Armenulić pa smo i zapjevali – oduševljeni su zetovim gestom Jelići.

Život ih u djetinjstvu, kažu, nije mazio. Milena je rano ostala bez oca, nakon čega je sa jednom sestrom bila privremeno smještena u Dom za ratnu siročad “Lepa Radić” u Gradišci. Glišo je, nakon što mu je otac ubijen, a majka se preudala, većinu vremena provodio sa bakom u Sanskom Mostu.

Jelić je nakon završene gimnazije 1957. godine trbuhom za kruhom došao u Laktaše, gdje je upoznao svoju Milenu. Oboje su bili zaposleni u opštini.

“Bilo je i drugih momaka koji su gledali u moju Milenu, ali moj bicikl je bio najbrži. Ja sam živio u Laktašima, a Milena u Mrčevcima. Biciklom sam išao da je vidim. Kada bih ostao do kasno u noć, morao bih spavati kod njenog strica. Milenina majka mi nije dala da spavam kod njih”, rado se prisjetio Glišo mladalačkih dana. S ponosom ističe da je Milena stub njihovog braka, te da je često ostajala sama s djecom dok je on išao na radne akcije.

“Nismo imali kriza u braku, a sve probleme smo zajedno rješavali. Nije bilo lako, gradili smo kuću što bi se reklo iz ničega, sve na kredit. Važno je uzajamno poštovanje i razumijevanje. Ako imate to, sve se može”, ispričao je Jelić za “Nezavisne”.

Ovaj bračni par, koji plovi devetom decenijom, rado se prisjeća i svojih ljetovanja i godišnjih odmora.

“Nismo ljetovali u luksuznim hotelima, već prilično skromno. Primjera radi, ‘fićom’ smo išli do Ulcinja. Putovali smo cijeli dan, a stvari za nas četvoro bismo stavili u jedan mali kofer jer ‘fićo’ nije imao gepek. Nije nam trebalo mnogo da budemo srećni. Ovoj današnjoj omladini to je nezamislivo – da u autu nemaju klimu i da na godišnji odmor

Oživjele su i uspomene sa svadbenog veselja. BIlo je pedesetak svatova i tri automobila: ‘fićo’, ‘stojadin’ i džip kojim je išao kum.

“Bilo je sve lijepo i skromno organizovano sa pedesetak gostiju u tadašnjem restoranu ‘Oliander’ u Laktašima – sjetili su se Jelići. (Naj portal/Foto: Nezavisne)

Astrologija

Muris Logo iz Sarajeva: Sada sam član „Kluba pobjednika šećeraša“ uz pomoć Konjičkog sirupa

Published

on

Muris Logo

Muris Logo iz Sarajeva: Sada sam član „Kluba pobjednika šećeraša“ uz pomoć Konjičkog sirupa

Ljekoviti preparati Mirsada Krnjića, travara iz Konjica, još jednom su opravdali epitet prirodnog inzulina.

Ovaj put na primjeru Sarajlije Murisa Loge, koji je nakon 80 dana konzumiranja Krnjićevog sirupa za regulisanje šećera u krvi, ostvario rezultate o kojima je mogao samo sanjati.

Svoje iskustvo

Nazvali smo ga baš kada se spremao da izađe iz kuće i kada smo pomislili da ćemo razgovor morati odgoditi za neki drugi put. Muris sa zadovoljstvom pristaje da u kratkim crtama podijeli svoje iskustvo i ispriča nam kako je Krnjićeva terapija njemu pomogla.

Kako kaže, Muis je postao član “Kluba šećeraša” prije osam godina. Nije imao nikoga u porodici sa šećernom bolesti, tako da isključuje genetiku kao okidač za dijabetes. No, vjeruje da su svakodnevni stresovi, nervoza, gubitak posla jer je firma ugašena, doprinjeli ubrzanom razvijanju ove bolesti. Sudbina je htjela da danas razmišlja o Klubu pobjednika šećerne bolesti uz pomoć Konjičkog sirupa!

Danas ovaj 52 – godišnjak, vozač jedne sarajevske firme, ima samo riječi hvale za Krnjičevu terapiju, koju kako kaže namjerava i dalje trošiti.

Onih klasičnih simptoma dijabetesa poput pojačane žeđi i umora, Muris se nije mogao riješiti gomilom tableta i inzulinom koje je koristio. Tek kada je saznao za uspjehe konjičkog čudotvorca Mirsada Krnjića i njegove prirodne preparate, polako mu se počela vraćati nada da će mi se šećer konačno stabilizovati.

Slične dijagnoze

– Primao sam 106 jedinica inzulina dnavno, a povrh toga i razne tablete, ali sam vidio da od njih nema ništa; te da ne osjećam skoro nikakvo poboljšanje. Čovjek to osjeti i na mene jednostavno nisu djelovale. U to vrijeme jutarnji šećer mi je iznosio 15, što je za nas šećeraše ogroman broj. Nisam se preciše nadao da ću pronaći bolje riješenje, ali tada sam od svoje svastike čuo da u Konjicu ima jedan čovjek koji je svojim prirodnim preparatim pomogao i izliječio mnoge ljude sa istim i sličnim dijagnozama.

– Ona je također koristila jednu od njegovih terapija i bila je jako zadovoljna jer se ubrzo riješila svojih tegoba. S obzirom da mi ništa prije nije pomoglo pristao sam da isprobam i njegovu terapiju. Vjerujte da sam se za kratko vrijeme, tačinije nakon potrošene prve terapije, uvjerio u njenu djelotvornost. Već nakon 40 dana terapije primjerio sam kako mi jutarnji šećer sa 15, pada na 7 jedinica, pa sutradan 6,5… sve dok nije došao u normalu i tu se zadržao. Čak sam i 20 jedinica inzulina skinuo, a osjećam i da mi je zdravlje generalno poboljšano!

Trenutno pije i drugu terapiju Krnjićevog sirupa, i redovno vrši mjerenja kako bi bio siguran da je šećer pod kontrolom.

Na naše pitanje šta su mu doktori rekli kada im je otkrio da pije prirodnu terapiju, Mueis nam je rekao ono što smo manje – više mogli i pretpostaviti.

Šećer u normali

– Znate već da su doktori malo nepovjerljivi, kad im se spomene bilo kakva alternativna medicina ili biljni preparati. Ja sam dosta vremena proveo čitajući o šečerašima i ljekovitom bilju. Tako saznam da inzulin u nekim slučajevima uopšte ne djeluje dobro na nas. Prije Krnjićevog sirupa, promijenio sam nekoliko vrsta inzulina. Levemir, NovoMix ali nije bilo pomaka. I evo od kada koristim Krnjićevu terapiju zaista sam prezadovoljan jer sam za kratko vrijeme vratio šećer u normalu. Tom čovjeku se samo mogu od srca zahvaliti što mi je pomogao. Doktorima više i ne idem, jer nema potrebe, već sam redovno mjerim i kontrolišem šećer kod kuće.

Čak su i prijatelji, koji u početku nisu imali previše povjerenja u ovu terapiju, promijenili mišljenje nakon što su na meni vidjeli poboljšanje. Sada je i oni preporučuju svojim članovima porodice, jer je sve to prirodno tako da ne može da škodi.

Fizička aktivnost

Terapija bi vjerovatno bila još djelotvornija uz fizičku aktivnost, te režim ishrane. Čovjek se treba što više kretati ali s obzirom da večinu vremena vozim, trenutno nemam previše vremena da se tome posvetim. Pazim i na ishranu. Ipak ja sam prezadovoljan postignutim rezultatima. A terapiju ću sigurno nastaviti piti jer osjećam da mi godi – zaključuje Muris Logo ,još jedan u nizu zadovoljnih klijenata Krnjićevog sirupa.

Kontakt telefon travara Mirsada Krnjića je 061 383 325. Pozivni za BiH je 00387. Brojna svjedočenja prezadovoljnih pacijenata i možete pronaći i na Facebok grupi: Biljem protiv šećerne bolesti  Više informacija možete dobiti i na FB grupi: BILJEM PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending