Pratite nas

Poznati

Kad bi ona zapjevala “Omer beže”: OVO JE NAJGRLATIJA ŽENA NA SVIJETU, PRELIJEPO PJEVA, ALI ODOŠE BUBNJIĆI!

Published

on

Svjetski rekorder po jačini glasa je 48 – godišnja Smiljana Zaharieva iz Bugarske. Ona je u Ginisovoj knjizi rekorda upisana kao “najjači glas” ljudskog roda.

Njoj je izmjerena jačina glasa od nevjerovatnih 113,8 decibela. Smiljana je meco sopran, a za ovaj svoj fenomen je saznala kada je primijetila da na koncertima publika u prvih nekoliko redova palče od bola ili začeplja uši.

Kako je sigurna da njene interpretacije nisu iritantne, podvrgla se testiranju I dobila nevjerovatne podatke.

Naučno je dokazano da su naše uši osjetljive na jake zvukove. Zato često moramo da reagujemo na komšije koje puštaju preglasnu muziku ili zvuk bušilice, zato što buka preko 85 decibela može da izazove oštećenje sluha, a granica bola “pada”kada buka dobije jačinu od 120 do 130 decibela!

U stanovima buka je jačine oko 40-50 decibela, što je otprilike i jačina govora muškarca i žene. U kancelarijama je prosječna buka 65 decibela, u saobraćaju do 85 decibela. Diskoteke, rok koncerti obraduju naše uši sa po 110 decibela, a pneumatski čekić oko 100 decibela. Iznad sih njih je Smiljana.

Doduše, ima i jedna učiteljica iz Irske Analisa Flanegan. Ona je od Smiljane grlatija, ali ne zna da pjeva. Njen vrisak ima jačinu od 121 decibela! Dovoljno da je čuje i pilot u mlaznom avionu!

 

Poznati

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Published

on

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Mnogi su savjetovali Šejli Zonić da se ne prijavljuje u takmičenje “Zvezde Granda”, kao i da se ne pojavljuje u Grand produkciji.

Danas, kao četvrtifinalista 17. sezone i prvi favorit za pobjedu, ima dovoljno dokaza da im pošalje pozdrav.

– Neće prepoznati tvoje vokalne sposobnosti i tvoj kvalitet, ponižavaće te komentarima. Tamo se neće prepoznati da si akademski obrazovan muzičar, niti da si nastupala po cijelom svijetu, tebi ne treba Grand… I šta sve ne – prisjetila se Šejla nekih komentara.

A šta se zapravo desilo?

– Da nisam otišla na Grand i dalje bi za mene znao samo mali broj ljudi. To dokazuje činjenica da sam, nakon odlaska iz Divanhane, za četiri mjeseca, uključujući i čitavo ljeto, imala NULA upita za nastupe. Samo vas molim da me više ne pitate zašto sam se prijavila za Grand jer sada imam upita za nastupe toliko da fizički ne mogu stići najmanje 50 odsto i napokon imam priliku da gradim karijeru – zapušila je Šejla usta kritičarima i objavila snimak na kom vidimo da Snežana Đurišić komentariše kako je Šejla za nju već pobjednica.

– Hvala svima na podršci i šaljem samo ljubav! VOLIM VAS – napisala je Šejla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending