Pratite nas

Izdvojeno

Glumac Majk Heslin iznenada preminuo u 30. godini

Published

on

Mladi glumac Majk Heslin umro je u 30. godini, od srčanog udara.

Kako se navodi, smrt je nastupila 2. jula 2024. godini, a tužnu vijest je potvrdio njegov suprug Skoti Dinamo.

Glumac se nedjelju dana borio u bolnici, ali je bitku, nažalost, izgubio, prenosi “Dailymail”.

Ostaće upamćen po ulozi u seriji “Lioeness”.

 

Izdvojeno

Dvadeset godina od obnove Starog mosta, Mostar će večeras biti centar regiona

Published

on

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona.

Naime, od 21 sat bit će održana centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Simbol zajedništva

Stari most u Mostaru, svjetski spomenik mira i simbol zajedništva, UNESCO-ova svjetska baština, kao briljantna kulturno historijska i graditeljska cjelina ove godine obilježava svoju značajnu 20. godišnjicu od obnove i ponovne izgradnje.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara i predsjednik organizacionog odbora manifestacije povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta, ponovio je da će ovaj događaj biti nešto za pamćenje.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Nakon toga planirano je da se prisutnim obrate Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a potom će čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. Ansambl „Mostarske kiše“ izvest će i „Kolaž o Mostaru“.

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, najavit će spektakl Hari Mata Harija, koji je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta.

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Snimak koncerta

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. BHRT, čija urednica Maja Miralem je bila voditeljica manifestacije, večeras od 21 sat emitirat će direktan prijenos same centralne ceremonije, a naknadno i snimak koncerta Hari Mata Harija.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending