Pratite nas

Izdvojeno

Euro u znaku balkanskih “tužibaba”: Srbija prijavila Albaniju i Hrvatsku, Kosovo Srbiju…

Published

on

Navijači na meču Albanija - Hrvatska na EURO 2024 ( EPA-EFE/ROBERT GHEMENT)

Euro u znaku balkanskih “tužibaba”: Srbija prijavila Albaniju i Hrvatsku, Kosovo Srbiju…

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj je počelo prije sedam dana. UEFA je imala pune ruke posla s obzirom na broj tužbi koje su im podnijeli čelnici nogometnih saveza sa brdovitog Balkana.

Negativne stvari

Naime, i dok svijet obilaze i divne scene poput onih druženja navijača Hrvatske i Albanije ili “prijateljskog” prepucavanja navijača Srbije i Slovenije na ulicama njemačkih gradova, mnogo više pažnje privlače negativne stvari vezane za njih.

Sve je počelo već drugog dana Eura kada je Fudbalski savez Srbije tužio Albance zbog ponašanja njihovih navijača tokom meča protiv Italije.

UEFA je kaznila Albaniju sa 37.375 eura zbog paljenja pirotehnike, ubacivanja objekata na teren, ulijetanja na teren. Ali i zbog prikazivanja provokativnih poruka koje nisu prikladne sportskom događaju. U konkretnom slučaju provokativna poruka je bila mapa “Velike Albanije”.

Nakon toga na utakmici između Srbije i Engleske je na tribinama osvanuo transparent. Na njemu je zastava teritorije Kosova na kojoj je ispisan slogan “Nema predaje”.

Nogometni savez Kosova je odmah uputio žalbu UEFA-i koja je kaznila Fudbalski savez Srbije sa 14.500 eura.

Nakon toga odigran je susret između Hrvatske i Albanije. Oba saveza su UEFA-i prijavile Srbija, ali i Sjeverna Makedonija.

Naime, Fudbalski savez Srbije je prijavio Hrvate i Albance jer su navijači obje selekcije tokom utakmice skandirali “Ubij Srbina!”. Makedonci su zatražili kaznu za Albance jer je njihov reprezentativac Mirlind Daku nakon utakmice stao pred navijače i na megafon uzvikivao: “Je–š Makedonce!”.

Rasistička retorika

I dok UEFA još uvijek vrši istragu povodom te tri prijave zbog dešavanja na susretu Albanije i Hrvatske, jučer joj je stigla još jedna i to s Kosova.

Kosovari su ponovo tužili Srbiju. Ovaj put zbog, kako je navedeno, “ponavljanja ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom srbijanskih navijača na utakmici Grupe C između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu”, naveli su.

Izdvojeno

Otkriven uzrok smrti dugogodišnje partnerke Klinta Istvuda

Published

on

Otkriven uzrok smrti dugogodišnje partnerke Klinta Istvuda

Partnerka Klinta Istvuda, Kristina Sandera, preminula je 18. jula u 61. godini.

Kako prenosi New York Post, Kristina Sandera je preminula od posljedica srčanog udara.

Kao neposredan uzrok smrti se navodi srčana aritmija, a aterosklerotična kardiovaskularna bolest se navodi kao dodatno stanje koje je dovelo do njene smrti.

Podsjetimo, vijest o Kristininoj smrti je potvrdio Klint Istvud. Ovaj par je bio u vezi od 2014. godine, a Istvud je stariji od Kristine čak 33 godine.

– Kristina je bila ljupka, brižna žena i jako će mi nedostajati – rekao je 94-godišnji glumac.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending