Pratite nas

Astrologija

Doktori savjetuju: ISPADANJE PREDMETA IZ RUKU UKAZUJE NA MOŽDANI UDAR?

Published

on

Ispadanje predmeta, nehajno lomljenje čaše ili tanjira, neke su od situacija koje su se svima dogodile u životu. Ipak, ispadanje predmeta iz ruku ne mora da bude samo znak nespretnosti, već i neurološkog poremećaja.

„Postoji mnoštvo zdravstvenih problema koji imaju za posljedicu pojačanu nespretnost. Hormonski disbalans, problemi sa vidom, neurološko oštećenje neki su od mogućih razloga – kaže neurolog dr Alesandro Di Roko, sa odjeljenja za Parkinsonovu bolest i poremećaje pokreta Northwell Health.

Među češćim neurološkim problemima su „mini moždani udari“ kada dolazi do okluzije malih krvnih sudova u mozgu, kao i neurodegenerativne bolesti mozga kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest, koje se često razvijaju kod starijih osoba. Pojačana nespretnost može da bude posljedica i akumulacije tečnosti u mozgu (hidrocefalus), zapaljenja i bolesti perifernih nerava (neuropatija), objašnjava dr Di Rocco.

1. Učestale povrede
Neuropsihijatar dr Sanam Hafeez kaže da je sa medicinskog stanovišta određeni stepen nespretnosti sasvim normalna pojava.

!Ispadanje predmeta iz ruku, nehajno lomljenje čaše, prolivanje vode neke su od situacija koje se dešavaju svima. U nekim slučajevima nespretnost može da bude i posljedica pojačane anksioznosti – objašnjava dr Hafeez.

Znak upozorenja je kada je nespretnost tako učestala i jaka da dovodi do povreda. Ovo je trenutak u kojem je potrebno da posjetimo doktora i utvrdimo razlog pojačane trapavosti.

2. Otežano funkcionisanje
Kada rukovanje priborom za jelo, otključavanje vrata, kuhanje kafe ili jaja postanu sve teži zadaci, moguće je da se radi o nekom zdravstvenom problemu, kaže dr Di Rocco.

3. Nespretnost kao novina
Uobičajena nespretnost može da bude nešto što nas prati od djetinjstva. Ipak, pitanja poput: „Zašto ne mogu da održim ravnotežu?“, „Zašto mi stalno ispada mobilni telefon?“ mogu da budu znaci upozorenja na nešto više od same nespretnosti.

Neurolog dr Amparo Gutierrez sa Orlando Health Neuroscience Institute kaže da nova nespretnost koja postaje sve jača iz dana u dan može da bude alarm za moguće zdravstvene probleme.

„To stanje kada osjećamo da nema ni malo koordinacije pokreta i da smo sve nespretniji dovoljni su razlozi za pregled – dodaje on.

Ispadanje predmeta i manjak vitamina
Nije svako ispadanje predmeta iz ruku ozbiljan problem, ali bolje je da se pregledamo i na vrijeme otkrijemo o čemu se radi. U nekim situacijama moguće je da se iza svega krije nedostatak vitamina.

„Pojačana nespretnost nekada je posljedica manjka vitamina i minerala kao što su B12 ili magnezijum – kaže dr Hafeez.

Pojaćana nespretnost je i neželjena reakcija na upotrebu novih lijekova. Preporuka je da se posavjetujemo sa stručnjakom koji će nam uskladiti doze ili propisati novi lijek. Starost je čest uzrok nespretnosti, koje u ovoj situaciji nije posljedica neurološkog oboljenja, nego na primjer slabije pokretljivosti tijela.

Kada je potrebno da potražimo hitnu pomoć?
U slučaju da nas sve ovo zabrinjava, savjet je da porazgovaramo sa ljekarom.

„Ukoliko je nespretnost praćena jakom glavoboljom, slabostima, utrnulošću jednog dijela tijela, govornim problemima, konfuzijom, izmjenama u vidnom polju, potrebno je da hitno potražimo medicinsku pomoć – naglašava dr Hafeez. (Naj portal)

Astrologija

OVA 3 ZNAKA ĆE NAREDNIH 10 GODINA IMATI NAJVIŠE SREĆE: Kockice su se složile

Published

on

OVA 3 ZNAKA ĆE NAREDNIH 10 GODINA IMATI NAJVIŠE SREĆE: Kockice su se složile

Naredna decenija će biti berićetna za ova 3 znaka: Ovnove, Bikove i Blizance.

Astrolozi navode da su se ovim znakovima sve kockice složile, i njih čeka decenija uspjeha i blagostanja. Međutim, to će se ostvariti pod uslovom da ova tri znaka prihvate velike promjene koje ih očekuju.

Bik

Istinska sreća čeka one rođene u znaku Bika, ali moraju biti spremni na promjene. Pripadnici ovog zemljanog znaka će do 2034. godine napraviti iskorak u karijeri i zauzeti vodeću poziciju ili će pokrenuti posao koji će doneti veliki profit.

Čeka ih prekretnica u životu, ali je veoma važno da ne propuste svoju šansu. Bikovi koji nemaju partnera upoznaće svoju srodnu dušu i odlučiti da se presele, a moguće je i prinova u porodici.

Ovan

U narednoj deceniji Ovnovi će mnogo putovati i sticati nova znanja, koja će potpuno promijeniti njihov pogled na život.

Sreća će biti na njihovoj strani bar do 2034. godine, tako da bez problema mogu da povlače neke rizične poteze.

U njihovom životu će se pojaviti osoba koja će im biti velika motivacija – moguće je da će Ovan upoznati ljubav svog života ili naći pravog prijatelja kome može da vjeruje.

Pripadnici ovog vatrenog znaka će napraviti značajan iskorak u karijeri, a problemi sa novcem će postati prošlost.

Blizanci

Blizanci će konačno naučiti koje stvari u životu treba da imaju prioritet, a to će ih učiniti mnogo srectnijim.

Pored toga, očekuje ih nevjerovatno uspješan period na polju karijere i ljubavi. Napredovanje na poslu mogu očekivati ako preuzmu inicijativu i pokažu za šta su sposobni, što će dovesti do poboljšanja njihove materijalne situacije.

Pripadnike ovog znaka čeka decenija puna radosnih događaja i blagostanja, ali moraju da iskoriste sve mogućnosti koje im pruža sudbina, piše Story.hr.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending