Pratite nas

Poznati

Bilo je o 1972. godine: POGLEDAJTE KAKO JE “ŽELJO” OSVOJIO PRVU ŠAMPIONSKU TITULU!

Published

on

Sedamdesetih godina prošlog vijeka, u ondašnjoj jugoslovenskoj fudbalskoj ligi među 18 prvoligaša iz svih republika i pokrajina dominirali su Zvezda, Partizan, Hajduk i Dinamo. Povremeno bi ovoj “četvorki” pomrsili račune Sarajevo, Željo, Vojvodina, OFK Beograd…

Tako se desilo 11. juna 1972. godine, kada je “Željo” osvojio prvu šampionsku titulu u istoriji svoga postojanja. Titula je ovjerena u Beogradu, na stadionu JNA, gdje je kao gost savladao “Partizana” rezultatom 4:0.

“Željo” je tada morao pobijediti! Samo mu je pobjeda garantovala titulu, jer ga je u stopu pratila Crvena zvezda sa samo dva boda zaostatka. Na kraju je prvenstvo završeno osvajanje šampionske titule sa do tada rekordnim brojem osvojenih bodova u jugo fudbalskoj ligi (51). Zvezda je ostala na 49 bodova.

NIkada nije dokazano, ali se pričalo da je “Partizan” poklonio “Želji” bodova na Stadionu JNA, jer su ova dva kluba bili posebni prijatelji. To prijateljstvo je bilo odgovor na “savez” Crvene zvezda i Sarajeva, za koje se takođe pričalo da se dogovaraju o rezultatu njihovih utakmica.

Te 1972. godine posljednje kolo na Koševu si igrali Sarajevo i Zvezda. Na Koševu je pobijedila Zvezda.

“Željo” je dakle, morao slaviti u Beogradu protiv Partizana. Tako je i bilo!

Na neki način je zadovoljena i sportska pravda, jer je tih sedamdesetih godina “Željo” imao sjajnu fudbalsku ekipu. I u sezoni 70/71. samo ga je stepenica dijelila od šampionske titule. Tada je bio vice šampion Jugoslavije, a šampion je bio Hajduk.

“Dinamit momci”, kako je prozvana “Željina” šampionska ekipa su najčešće igrali u sastavu Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković.
Te 72. godine, nošeni neviđenim navijanjem i bodrenjem Željinih tifoza (oko 20.000 navijača iz Sarajeva i cijele Jugoslavije ih je bodrilo na Partizanovom stadionu) “plabi sas Grbavice su bili uistinu superiorni…

Nakon utakmice i općeg urenebesa na stadionu, slavlja i pjesme, uz aplauze i Željinih i Partizanovih navijača sve se to prelijeva na beogradske ulice. Na Terazijama Željini navijači zaustavljaju saobraćaj. Zagrljeni mašu zastavama i pjevaju, deru se iz već promuklih grla: “Šampioni, šampioni!”, a građani Beograda ih sa strane gledaju sa simpatijama i čestitaju.”
Tada je snimljena i himna “Želji”. Na singl ploči poznati pjevač Meho Puzić uz pomoć ansambla “Prijatelji” snimio je “Pjesmu Željinih navijača”, koja je prodata u pola miliona primjeraka.

POGLEDAJTE VIDEO PROSLAVE ŽELJINE ŠAMPIONSKE TIOTULE I ŽELJINU HIMNU IZ 72. GODINE

Pjesma željinih navijača

Poznati

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Published

on

Šejla zapušila usta kritičarima: PRIJE GRANDA ME ČETIRI MJESECA NIKO NIJE ZVAO

Mnogi su savjetovali Šejli Zonić da se ne prijavljuje u takmičenje “Zvezde Granda”, kao i da se ne pojavljuje u Grand produkciji.

Danas, kao četvrtifinalista 17. sezone i prvi favorit za pobjedu, ima dovoljno dokaza da im pošalje pozdrav.

– Neće prepoznati tvoje vokalne sposobnosti i tvoj kvalitet, ponižavaće te komentarima. Tamo se neće prepoznati da si akademski obrazovan muzičar, niti da si nastupala po cijelom svijetu, tebi ne treba Grand… I šta sve ne – prisjetila se Šejla nekih komentara.

A šta se zapravo desilo?

– Da nisam otišla na Grand i dalje bi za mene znao samo mali broj ljudi. To dokazuje činjenica da sam, nakon odlaska iz Divanhane, za četiri mjeseca, uključujući i čitavo ljeto, imala NULA upita za nastupe. Samo vas molim da me više ne pitate zašto sam se prijavila za Grand jer sada imam upita za nastupe toliko da fizički ne mogu stići najmanje 50 odsto i napokon imam priliku da gradim karijeru – zapušila je Šejla usta kritičarima i objavila snimak na kom vidimo da Snežana Đurišić komentariše kako je Šejla za nju već pobjednica.

– Hvala svima na podršci i šaljem samo ljubav! VOLIM VAS – napisala je Šejla.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending