Pratite nas

Zdravlje i ljepota

HLADNE RUKE I NOGE: Recept za cirkulaciju i jačanje krvnih sudova

Published

on

Problem sa cirkulacijom pogađa veliki broj populacije, različite dobi i pola. Problem sa cirkulacijom može biti uzrokovan brojnim faktorima, genetikom, ishranom, pušenjem, kao i nedostatkom fizičke aktivnosti. Recept koji vam donosimo služi za rehabilitaciju poslije srčanog i moždanog udara, prevenciju, jačanje krvnih sudova, kao i za bolje opšte stanje organizma.

POTREBNI SASTOJCI: 100 grama trave ive, 00 grama koprive, 100 grama kantariona, 50 grama cveta nevena, 1 litar jakog alkohola – rakije, vodke ili loze

Sve satojke, odnosno biljke, usitnite i stavite u staklenu posudu. Prelijete sa alkoholom, pazeći da su sve biljke prekrivene alkoholom. Zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana, povremeno mućkajući kako bi se sastojci što bolje izmiješali. Nakon 21. dan, procijedite i prespite u staklenu flašu.

Svako jutro i veče uzmite po dvije kašike sirupa. Sirup se pije duži vremenski period. Već nakon 10 dana trbali bi primijetiti poboljšanje vašeg zdravlja. Sirup možete piti duži period, nema negativnih posljedica. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

AKO IMATE VISOK PRITISAK: Ispijanje ovog čaja moglo bi vam spasiti život

Published

on

Kardiovaskularne bolesti su sve veći zdravstveni problem u svijetu, a visok krvni pritisak je jedan od prvih simptoma koji ukazuje na to.

Stoga, dobro je poznavati šta nam može pomoći kod snižavanja pritiska. Brojni faktori poput ishrane, fizičke aktivnosti i pušenja utiču na rad srca i kardiovaskularnog sistema, pa je važno da napravite ključne promjene u načinu života kako biste smanjili rizik od stanja kao što su koronarna bolest srca, zatajenje srca i moždani udar.

Mnogima neće biti jednostavno da se zdravije hrane ili imaju više fizičkih aktivnosti, ali i male promjene čine razliku. Tehnički direktor AVT Tea Service Limited Tim Bond, koji se bavi istraživanjem čajeva od laboratorijske analize do tvorničke proizvodnje, podijelio je jednostavan svakodnevni korak koji bi vam mogao pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Naime, riječ je o konzumaciji crnog čaja, koji ima brojne zdravstvene prednosti za naš organizam. “Ispostavilo se da uživanje u šolji običnog crnog čaja ima benefite za srce i krvni pritisak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju koji se zove tearubigin”, naveo je.

Ovaj spoj je vrsta flavan-3-ola u flavonoidnoj grupi polifenola, koji su poznati po svojim snažnim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Bond ističe da dobro deluju na krvne sudove, opuštanje glatkih mišića i širenje arterija te smanjuju upale.

U poređenju s drugim namirnicama bogatim flavonoidima, 100 grama crnog čaja može sadržati 115 mg flavan-3-ola. Na primjer, zeleni čaj sadrži 54 mg na 100 grama, jabuke 9,3 mg, kruške 6,8 mg, a maline 5,8 mg.

Njegov savjet o ispijanju crnog čaja podržala je studija iz 2022. godine objavljena u Annals of Internal Medicine. U istraživanju je učestvovalo više od 500.000 ljudi. Tada je otkriveno da je pijenje čaja povezano s nižom stopom smrti od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti respiratornog sistema, pa čak i raka. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending