Pratite nas

Poznati

44 godine od smrti slavne Silvane Armenulić: PODSJEĆANJE NA 10 ANTOLOGIJSKIH HITOVA

Published

on

Danas, 44 godine nakon tragične pogibije slavne Silvane Zilhe Armenulić (djevojačko Bajraktarević), koja je izgubila život u saobraćajnoj nesreći 10.oktobra 1976. godine, nisu tiraži ploča mjerilo popularnosti, već YT pregledi ili obrade velikih hitova.

Ako su to kriteriji, onda je Silvana i danas pjevač broj jedan na eks jugoslovenskim prostorima. Nema hita kojeg nisu snimali slavni, ili manje slavni pjevači svih ovih decenija – od Brene, do Merime Njegomir ili Lepe Lukić.

Andrija Bajić je izbrojio da je Silvaninu pjesmu „Nad izvorom vrba se nadnela“ snimilo 286 izvođača. Slijedi numera „A što ćemo ljubav kriti“, koju je dosta dobro donijela Amira Medunjani, ali sa jednom kardinalnom greškom (pjeva „ah što ćemo ljubav kriti“ te ne takav način ovoj zahtjevnoj sevdalinci ubija istinsku ljubav, ćežnju.. Uzvikom „ah“(vjerovatno iz neznanja) uništila je umjetničku vrijedmnost sevdalinke. To joj nikada ne bi oproastili ni Sivana, ni Jozo penava, ni Ismet Alajbegović Šerbo, ni Himzo Polovina, ni Nada Mamula…

Na desetine verija i izvedbi imaju Silvanini najveći hitovi „Šta će mi život“, „Ja nemam prava nikoga da volim“, „Ludujem sa tobom, „Rane moje“, „Da sam ptica“, „Ciganine sviraj, sviraj“, „Srce gori, jer te voli“, „Moj dilbere“, „Teško mi je jadnoj u Sarajvu sama“, “Jugo moja jugo”, “Gdje si da si moj golube”, “Ostavite tugu moju”, “Zaplakaće stara majka”, “Sama sam”…

U svom stvaralačkom opusu, u prekratkom životnom vijeku od nepunih 37 godina, snimila oko 150 komponovanih pjesama, 50-sevdalinki za arhive Radio Beograda i Sarajeva, te dvadesetak starogradskih pjesama i romansi. Svaka njena izvedba je muzički dragulj.

Iz te niske izdvojili smo ovih deset njenih najvećih hitova.

1. ŠTA ĆE MI ŽIVOT 

2. CIGANINE SVIRAJ SVIRAJ

3. RANE MOJE

4. JA NEMAM PRAVA NIKOGA DA VOLIM

5. DA SAM PTICA

6. NAD IZVOROM

7. LUDUJEM ZA TOBOM

8. SRCE GORI JER TE VOLI

9. GRLI ME, LJUBI ME

10. A ŠTO ĆEMO LJUBAV KRITI

U našim narednim tekstovima objavit ćemo serijal do sada neobjavljenih priča iz života Silvane Armenulić. Tim prije što je njen suprug Radmilo Armenulić u nedavnom gostovanju na jednoj TV iznio brojne neistine, lagao je čak i svoju kćerku decenijama o Silvani, njenoj rodbini… A javnost nije znala da ga je Silvana napustila 1974. godine, te da ih je dijelila samo još jedna sudska rasprava od razvoda. Oni su u to vrijeme svaki imai svoje partnere – Silvana sportskog komentatora Marka Markovića, a Radmilo glumicu Miru Pejić. (Naj portal)

Poznati

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Published

on

Milica poludjela od sreće: Ako mi je Čola poslao srce, skinuću se gola i trčaću oko zgrade

Milica Todorović obožava Zdravka Čolića.

Uostalom, kao i mnogi.

Na jednom od svojih nedavnih nastupa pjevala je njegov hit, a snimak objavila na Instagramu i označila Čolin profil.

Stigao joj je komentar u vidu srca.

Sad, pitanje je samo – da li ga je “postavio” baš Čola ili neko ko upravlja njegovim profilom?

Ako je dobitna opcija ova prva, Milica je spremna da rizikuje.

– Molim vas, neka mi neko kaže da mi je pravi Zdravko poslao srce, a ne neko iz njegovog tima. Skinuću se gola i trčaću oko zgrade! Gospodine Zdravko, ja vas volim – u svom stilu je napisala uvijek dobro raspoložena ljepotica i nasmijala sve pratioce na Instagramu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending