Pratite nas

Kućni ljubimci

Postoje tri teorije: ZAŠTO MAČKE VOLE KUNJATI U UMIVAONIKU?

Published

on

Mačke mogu da imaju prilično čudne navike i za većinu njih možda ne postoji objašnjenje, ali upravo su te navike ono što ih čini tako simpatičnim. Jedna od čudnijih navika je i spavanje u umivaoniku.
„Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavanju  u umivaoniku, ali to nije potpuno razjašnjeno“,  kaže veterinarka dr Rebeka Grinstejn.
Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tijela, pa se ležeći u njemu osjećaju zaštićeno.
„Postoje studije koje su pokazale da se nivo stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mjestima na kojima mogu da se sakriju, kao na primjer u kutiju. Zbog toga možemo da zaključimo da sličan efekat ima i umivaonik“, rekla je veterinarka.
Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro da ohlade svoje krzno.
Kupatila su obično tiha mjesta i nisu toliko prometna kao kuhinja ili dnevni boravak. U kupatilo mačke mogu da se povuku da bi uživale u miru i tišini.
„Umivaonici su uglavnom izdignuti, pa odatle mačke mogu da posmatraju svoju teritoriju. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će dobiti poslasticu više ili će dodatno biti mažena kako bi je ubijedili da ode“, nastavila je veterinarka.
Ona je takođe upozorila da će mačke, ukoliko ih mazite i poklanjate im pažnju dok sjede u umivaoniku, ubuduće ga povezivati sa pohvalom i češće će se tom mjestu vraćati kako bi dobile još više pažnje.
I posljednja teorija objašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole da piju tekuću vodu nego onu iz posude, pa je to prilika da dođu do nje. (Naj portal)

 

Kućni ljubimci

Vlasnik je odglumio da je mrtav: Pogledajte kako su reagovale mačke, a kako pas (Video)

Published

on

Oni koji dom dijele sa psima i mačkama najjasnije mogu vidjeti razliku među njima. Dok mačke bije glas da im nije stalo do ljudi, psi su poznati kao odani stvorovi. Jasno, nije istina uvijek takva: mnoge mačke mare za svoje ljude, samo to ne pokazuju na isti način kao i psi, dok ima pasa koji se neće pretjerano uznemiriti kad im se vlasnik uplaši.

Jedan je muškarac odlučio na zabavan način još jednom pokazati razliku između ovih životinja. U ruci je nosio zdjelu s hranom kad se naglo srušio i umirio.

Mačke su odmah došle do njega i počele jesti hranu, a nisu se libile malo mu gurnuti prste kako bi se dočepale keksića koji se sakrio ispod njih. Nijedna mačka nije posvetila pažnju činjenici da se njihov čovjek nalazi u neobičnom položaju niti je odlučila istražiti što se događa.

Pas je, s druge strane, posve ignorisao keksiće koji su se prosuli po podu. Njega je zanimalo šta se događa s voljenim mu vlasnikom i je li dobro.

Jasno, obje vrste životinja imaju vrhunski sluh i jasno čuju da on diše, ačo pas je svejedno odlučio da provjeri da li je sve u redu. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending