Pratite nas

Izdvojeno

Emina Nurikić-Dževlan oduševila u Turskoj: Naša kreatorka sa 13 kreacija pobrala simpatije na Bursa Fashion Weeku

Published

on

Emina Nurikić-Dževlan revijom Sarajevska ruža na najbolji način predstavila je našu zemlju na Bursa Fashion Weeku u Turskoj.

Posebno iskustvo

– Drago mi je da je moj rad prepoznat i van granica Bosne i Hercegovine. Ovo je za mene posebno iskustvo. U nedjelju sam predstavila 13 kreacija. A svaka je sa posebnim naglaskom na spoj tradicije i modernosti, što je srž mog dizajna – ističe Emina Nurikić-Dževlan.

Dodaje da je ovo bila prilika za širenje njenog brenda „Latifa Fashion“ na nova tržišta i ojačavanje odnosa s modnom zajednicom u Turskoj.

Emina je proteklih godina prisustvovala nekoliko međunarodnih događaja, uključujući izložbu u Iranu, te revije u Sarajevu i Bihaću.

– Ova godina je za mene zaista bila uspješna, s brojnim izložbama i revijama, uključujući i jesenji bazar u Beču – nastavlja Emina, koja ima velike planove za 2025. godinu, koji uključuju širenje na nova tržišta i dalji razvoj brenda kroz inovativne kolekcije.

Napustila posao

Kako naglašava, „Latifa Fashion“ je nastala iz njene ljubavi prema tkaninama i želje za kreativnim izražavanjem.

– Modna priča je započela kada sam napustila posao u arhitektonskom birou prije 10 godina. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnom životu, u prirodi i kulturnom naslijeđu Bosne. Moja prva kolekcija bila je odraz želje da ponudim nešto jedinstveno, a od tada sam vođena potrebama savremene žene – pojašnjava naša kreatorka.

Govoreći o stanju na modnoj sceni u BiH, Emina ističe da, iako modna industrija u zemlji pokazuje veliki potencijal, nedostaje podrška za mlade dizajnere i kreativce.

Promocija mode

– Potrebno je više investicija u lokalnu proizvodnju i promociju održive mode, što je srž „Latifa Fashion“ filozofije. Spora moda, koju mi prakticiramo, promiče etičnu proizvodnju, kvalitetne materijale i ekološku osviještenost, što su vrijednosti koje bih voljela da budu više zastupljene u modnoj industriji BiH – kaže na kraju Nurikić-Dževlan.

 

Izdvojeno

Prijestolje iz hit serije “Game of Thrones” prodato na aukciji za 1,3 miliona eura

Published

on

Prijestolje iz serije "Game Of Thrones" (Foto: EPA-EFE)

Prijestolje iz hit serije “Game of Thrones” prodato na aukciji za 1,3 miliona eura

Željezno prijestolje iz hit serije “Game of Thrones” (“Igra prijestolja”) prodano je na aukciji za više od 1,3 miliona eura.

Aukcija je trajala tri dana, a u ponudi su bili i kostimi, oružje i drugi predmeti iz serije. Aukciju je organizovala američka aukcijska kuća Hertiage Auctions sa sjedištem u Dallasu u Texasu.

Poznato željezno prijestolje korišteno je za promotivne turneje širom svijeta.

Izrađeno je od originalnog plastičnog prijestolja koje je korišteno kao zaslon s obojenim metalnim završetkom i ukrasima kako bi podsjećao na drške nekadašnjih kraljevskih mačeva.

Ovo prijestolje simbolizira prijestolje osvajača i napravljeno je od mačeva poraženih neprijatelja, kao simbol osvajanja.

Glasnogovornik aukcijske kuće Heritage kazao je da je željezno prijestolje najpoželjniji predmet u fantazijskom epu Georgea R.R. Martina i katalizator cijele historije osvajanja i želje za osvajanjem

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending