Pratite nas

Poznati

NeskoH u pjesmi ‘Pretvori đavole’ otkriva svjetlo u tami unutrašnjih borbi

Published

on

NeskoH je kantautor koji neumorno radi i redovno nas obraduje novim singlovima i spotovima, otprilike svakih 3-4 mjeseca.

Ratno djetinjstvo

Njegova posljednja pjesma, “Pretvori đavole“ proizašla je iz igre riječi koje se odnose na naše unutrašnje “ja”.

NeskoH je kroz ovu pjesmu istraživao kako se nosimo s unutrašnjim strahovima i kako možemo nadvladati negativne osjećaje.

“Đavo”, koji u religiji simbolizira zlo, u ovoj pjesmi predstavlja zle ljude s kojima se, nažalost, svi susrećemo.

Ovi “zli” ljudi vraćaju ga u ratno djetinjstvo, kada je sa 12 godina bio poslan u nepoznati dio svijeta, gotovo potpuno sam.

U tim trenucima tražio je utjehu u simbolu Ljiljana. On je za njega, kao i za mnogu drugu djecu, predstavljao nadu, pobjedu i slobodu.

Spot za ovu pjesmu također nosi snažnu simboliku. U modernom dobu, pjesma bez spota gotovo da ne postoji, pa je NeskoH želio vizualno dočarati riječi pjesme kontrastom između svjetla i tame, odnosno dobra i zla.

Pejzaž otoka Friula

Svjetlo je prikazano prelijepim pejzažem otoka Friula. A djevojčica Džana iz Sarajeva, koja trenutno živi u Marseju, svojim mladalačkim duhom utjelovila je simbol Ljiljana.

Tamniji aspekt spota dočaran je uz svijeće i ambijent misterije, u čemu je značajnu ulogu imala mlada umjetnica Nelle, čiji je ples savršeno doprinio atmosferi koju su željeli postići.

Kao i u svakoj svojoj pjesmi, Neskoh nosi snažnu poruku.

Ova pjesma predstavlja život u svim njegovim kontrastima. Pozitivan i negativan, sretan i tužan.

Pjesma je po svojoj strukturi složena, s mnogo detalja i simbolike. Zamišljena kao plovidba nemirnim morem punim talasa.

Iz pjesme se može izvući i politička poruka: političari bi trebali obratiti više pažnje na djecu koja odrastaju u zemlji punoj kontrasta, jer toj djeci je potrebna sigurnost i bolja budućnost.

Duet s reperom

Na pjesmi je uglavnom radio sam, uz podršku nevjerovatnog bubnjara Remija Philipa, kao i prijatelja iz raznih dijelova svijeta koji su pomogli u aranžmanu.

Kao i uvijek, NeskoH ističe koliko mu znači suradnja s međunarodnim muzičarima, što pjesmi daje posebnu dimenziju.

Što se tiče budućih projekata, NeskoH planira duet s jednim od najoriginalnijih repera s naših prostora, koji je ujedno pobjednik velikog muzičkog takmičenja.

Poznati

Svečana dodjela nagrada u teatru Odeon u Beogradu: Rekapitulacija hitova i emocija

Published

on

Svečana dodjela nagrada u teatru Odeon u Beogradu: Rekapitulacija hitova i emocija

Na velikoj sceni teatra Odeon, održana je svečana dodjela nagrada, koje su City Records, Pink Radio i Pink Music uručili svojim izvođačima povodom obilježavanja 30 godina rada televizije Pink i Pink Media Group.

Ružičasta imperija

Vlasnik ružičaste imperije, Željko Mitrović, organizovao je ovaj događaj kao znak uvažavanja brojnih eminentnih muzičara, sa kojima sarađuje već decenijama. U teatru Odeon, slavilo se nekoliko jubileja: 15 godina rada Pink Music-a, prvog muzičkog kablovskog kanala osnovanog na ovim prostorima.

Ulazak izdavačke kuće City Records, koja je do sada objavila 1.000 izdanja, u četvrtu deceniju postojanja, kao i više od 30 godina postojanja Pink Radija.

Okupljene zvanice su imale priliku da uživaju u putovanju kroz pop, dance i folk muziku od devedesetih godina prošlog vijeka, preko početka dvijehiljaditih, pa sve do današnjeg trenutka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by naj_portal (@najportal)

Svaki izvođač ili bend koji se pojavio na bini, stvarao je i čini neizbrisiv dio muzičke istorije ovih prostora, i nesumnjivo je zasluženo dobio nagradu. Nagrade je primilo više od 30 izvođača, koji su otpjevali po jedan svoj hit.

Veče su obilježili: Oliver Stoiljković, kao prvi izvođač koji je potpisao ugovor sa City Recordsom. Zatim prvi blok pop izvođača – Amadeus bend, Leksington bend, Tropiko bend, grupa Zana i Dado Glišić. Folk izvođači – Ivan Kurtić, Goga Sekulić, Željko Šašić, Sandra Afrika, Zorica Brunclik, Boban Rajović i Haris Džinović.

Posthumna dodjela

Potom drugi blok pop izvođača – Jellena, Romana Panić, OK bend, Marina Visković, Ivana Jordan, Neda Ukraden. Nagrađene su i zvijezde devedesetih i dvehiljaditih – grupa Trik FX, Ivan Gavrilović, grupa Luna, Era Ojdanić, grupa
Twins, Slađa Delibašić, Dača Duck i grupa Funky G.

Najemotivniji dio vječeri bila je posthumna dodjela priznanja najvećem pjesniku domaćeg rokenrola, Bori Đorđeviću, nedavno preminulom frontmenu grupe “Riblja čorba”. Nagradu je primio menadžer „Riblje čorbe“ i Borin veliki prijatelj, Bane Obradović, dok je u pozadini išla čuvena numera „Pogledaj dom svoj, anđele“, sa koncerta „Riblje čorbe“ u beogradskoj Areni.

Tropico band

Tropico band

Na samom kraju, priznanje za najprodavaniji Best of album je dobio jedan od najvećih umjetnika na ovim prostorima, Oliver Mandić. On je izveo numeru „Odlazim, a volim te“, dok je publika u sali horski pjevala sa njim.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending