Pratite nas

Poznati

Opljačkana kuća legendarne pjevačice: ‘Lusteri su iščupani, nema vrata ni prozora…’

Published

on

Marko Prpić/Pixsell

Opljačkana kuća legendarne pjevačice: ‘Lusteri su iščupani, nema vrata ni prozora…’

Kuća legendarne Esme Redžepove, koja je nakon njene smrti trebala postati muzej, navodno je totalno uništena.

Preminula 2016. godine

Legendarna makedonska pjevačica romske muzike preminula je 11. decembra 2016. godine. A vila u kojoj je živjela, a u kojoj se nalazio i Muzej i dom humanosti Esma i Stevo Teodosovski u Skoplju, sada iznutra navodno liči na ruševinu.

Prizor djeluje tužno i zastrašujuće jer osim golih zidova navodno ništa nije ostalo. Sve što se nalazilo u vili od 750 kvadrata je pokradeno, a čak nedostaju i neka vrata i prozori. Čak i imanje koje se prostiralo na 1.300 kvadrata totalno je zapušteno i obraslo u korov.

Pjevačica je ovo velebno imanje, u kojem je podigla i othranila čak 48 djece, ostavila državi Makedoniji i Skoplju. Međutim jedan dio njenih nasljednika osporio je tu oporuku tražeći svoj dio. Kako stvari stoje, dok se ne vidi što je čije, kuća će i dalje propadati.

– Lusteri sa stropa su iščupani, ne postoje prozori, ne postoje vrata… Kuća se bukvalno doslovno raspada. To je trebao biti muzej. Čak je i grob legendarne Esme u lošem stanju – rekla je urednica portala Večer.mk.

Jedan od brojnih sinova koje je Esma odgojila je Simeon Atanasov već godinama živi i radi u inozemstvu. Simeon je odlučio ispričati svoju stranu priče i otkriti zašto je dozvolio da padne sjenka preko imena ove umjetnice.

– Nakon Esmine smrti prije 7 godina, ona je ostavila dvije oporuke. U njoj lijepo piše sve, da svu njenu imovinu poklanja državi. Ministarstvu za kulturu i da to treba biti muzej u kojem će se skupljati svi koji mogu vidjeti što je sve napravljeno za sve ove godine. Autorska prava su namijenjena meni, a njeni rođaci, točnije unuci od sestre i brata se bune i te dvije oporuke osporavaju.

Okrivljuju djecu

– Ovim putem želim reći cijeloj javnosti da se suzdrže svih komentara u kojima okrivljuju nas kao djecu, da mi nismo napravili ništa za Esmu, za njen grob… To nije točno i ja moram reći da svi mi, koji smo bili u toj školi, smo strašno povrijeđeni što se ovo događa od strane Ministarstva kulture. Ja se nadam da će se jednog dana otvoriti muzej, da možemo tamo imati našu školu. Prije svega, da možemo prenijeti sve ovo naše znanje koje smo stekli i koje smo naučili od Esme i Steve Teodosijevskog. Iako nije bila naša biološka majka, pružila nam je sve. Kad god smo išli u školu pravila nam je sendviče ili neko voće. Uvijek je brinula da imamo nešto pojesti – rekao je Simeon jednom prilikom.

Poznati

Šemsa Suljaković skromno obilježila rođendan: FEŠTU NIKAKO NISAM MOGLA IZBJEĆI

Published

on

Šemsa Suljaković skromno obilježila rođendan

U novu godinu života 29. septembra, ukročila je legenda muzičke scene, Šemsa Suljaković.

Kaže, skromno obilježila svoj rođendan.

Švicarska: Šemsa se srela s Bekutom nakon 30 godina, a Lazić je molio da zapjeva ‘samo jednu’

– Nikada nisam voljela rođendanska slavlja. Uvijek bi, moji bližnji na taj datum upriličili feštu. Trenutno sam u Švedskoj ali opet, svečanu večeru, nisam mogla izbjeći – kazala nam je Šemsa, na kojoj ni životna dob, ni neuredan pjevački život, nisu ostavili traga.

Kako nisu, simpatično u svom stilu, dodala je Šemsa.

– Genetika je to, ali Boga mi sve više uživam u tišini, šetnji, prirodi… Prezasićena sam buke. Pjevanje može ali kada ja to poželim da prihvatim.

A, ponuda za angažmane ima na pretek, dodala je ona.

Poželjeli smo joj još mnogo životnih i pjevački godina da doživi. Da i dalje uživa u veličanstvenoj popularnosti a ostane kao do sada jednostavna persona.

Jasna Durić

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending