Pratite nas

Izdvojeno

Skok u Kazan u Konjicu zakazan za 27. juli, učestvuje 30 najboljih skakača iz regiona

Published

on

“Skok u Kazan”, XXII. Međunarodno takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu, bit će održano u subotu, 27. jula, s početkom u 16 sati na glavnoj gradskoj plaži u Konjicu.

Centar adrenalinskog sporta

– Konjic će posljednje subote u julu ponovo biti centar adrenalinskog sporta u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Ova međunarodna manifestacija na najbolji način predstavlja Grad Konjic, Hercegovačko-neretvanski kanton, kao i BiH, poznata je širom regiona i privlači veliki broj turista. Njen cilj je u prvom redu promocija sportsko-revijalnog turizma, zaštita rijeke Neretve i jačanje ekološke svijesti oko njenog očuvanja.

Drago nam je da će se na plaži Stari Pazar u Konjicu okupiti nekoliko hiljada posjetilaca, zaljubljenika u ekstremne skokove u rijeku Neretvu i uživati u skokovima 30 učesnika. U Konjicu će se ponovo okupiti najbolji domaći, ali i skakači iz regiona. Kod nas ima mjesta samo za najbolje. Titulu najboljeg skakača brani odlični Dino Bajrić – kaže izvršni producent i organizator manifestacije Elmir Miro Hadžialić koji dodaje da je ulaz na skokove besplatan.

Skokovi se izvode sa visine od 16 metara u Neretvu na mjestu koje se naziva Kazan.

Posebna draž

– Kazan je dimenzija 2×2 i dubine 2 metra, omeđen stijenama na dubini od jednog metra, što skokovima daje posebnu draž i podiže adrenalin, kako takmičara, tako i publike. To su tri stijene u rijeci Neretvi koje izlaze i nastavljaju se na kamene stijene pod vodom i tu je dubina otprilike pola metra.

Između njih se nalazi rupa, tzv. ‘Kazan’, koji je dva sa dva metra. Ono što je najvažnije jeste da skakači upadnu u tu rupu, jer, ukoliko je promaše, može da dođe do fatalnih posljedica. U ove 22 godine nismo imali nikakvih nezgodnih situacija i nesreća zato što na ovom takmičenju učestvuju profesionalni skakači i skakači s ogromnim iskustvom.

– Ovu manifestaciju bi bilo nemoguće održati bez generalnog pokrovitelja Grad Konjic. Te sponzora Federalnog ministarstva turizma i okoliša, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Turističke zajednice HNK, Vlade HNK, Garden Cityja, Lede, Amka, Mak Zare, Igmana Konjic… Svi oni su dali svoj doprinos i zaslužni su što se tradicija nastavlja – naglašava Hadžialić.

Skok u Kazan je postao svojevrsni, prepoznatljivi brend koji privlači veliki broj posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih.

Nagradni fond

– I ove godine očekujemo između 3.000 i 6.000 posjetilaca. Sponzori će za najmlađu raju obezbijediti poklone u vidu palačinaka, slatkiša, sokova, dok smo za učesnike obezbijedili bogat nagradni fond. Skokove će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od profesionalnih trenera, dugogodišnjih aktivnih sportaša i bivših skakača – kaže na kraju Hadžialić

 

Izdvojeno

‘Naj portal’ saznaje: Stipe Mesić završio u bolnici, bivši predsjednik u kolicima

Published

on

Nekadašnji predsjednik Jugoslavije i Hrvatske Stipe Mesić trenutno se nalazi u bolnici, zbog povrede desne noge.

Iz tog razloga mora duži period nositi longetu na nozi. Doktori su mu preporučili strogo mirovanje. Očekuje ga višesedmično liječenje i ležanje u bolnici, tačnije u rehabilitacionoj klinici u Ivanić Gradu. Tim povodom posjetio ga je Dalibor Jurkić Livnanjin, inače počasni konzul Gvineje za Bosnu i Hercegovinu.

– Moj prijatelj Stipe je Bogu dragom hvala, dobro. A bez obzira na njegove godine ne miruje, a on voli društvo, druženje, pa uvijek želi da je neko pored njega, da priča, razgovara. Mesić voli i da čita, pa sam mu tako donio knjigu istaknutog bh. doktora u Njemačkoj Midhata Dizdarevića, na čijoj sam promociji knjige bio u Sarajevu.

Dalibor Jurkić, konzul koji širi istinu o BiH: Ono što je Osmanagić uradio za Bosnu to nije nijedan predsjednik

Nažalost, Stipe je još u kolicima, nije još mobilan. Ali uz prijatelje, njegovo obezbjeđenje koje je nonstop pored njega ubrzo će i i to sve prevazići – rekao nam je Jurkić.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending