Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Savjeti kardiologa: ZA KOJE KRVNE GRUPE SU NAJOPASNIJE VELIKE VRUĆINE?

Published

on

Prepoznavanje simptoma toplotne iscrpljenosti i pravilna reakcija mogu biti ključni za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema

Osobe sa krvnim grupama A i B imaju veći rizik od razvoja bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, određene krvne grupe pokazuju manju otpornost na visoke temperature, što ih čini podložnijima toplotnim kolapsima. Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju vrtoglavicu, padanje u nesvjest, zbunjenost, mučninu, grčeve u mišićima, glavobolju, obilno znojenje i umor.

Sve više istraživanja o krvnim grupama pokazuje da one mogu imati značajan uticaj na određene zdravstvene probleme, naročito na zdravlje srca. Ove nevidljive razlike u krvi mogu kod nekih osoba značiti veću sklonost ka kardiovaskularnim problemima.

Krvne grupe i rizik od bolesti srca
Osobe sa krvnim grupama A, B ili AB su u većem riziku od razvoja srčanih bolesti. Prema Američkom udruženju za srce, osobe sa ovim krvnim grupama imaju osam procenata veće šanse da dožive infarkt u poređenju sa osobama sa krvnom grupom O. Rizik od krvnih ugrušaka je još veći – 51 procenat veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 47 procenata veće šanse za plućnu emboliju, što su vrlo ozbiljna stanja.

Prepoznavanje i reakcija na toplotnu iscrpljenost
Toplotna iscrpljenost nije ozbiljna ukoliko osoba može da se ohladi u roku od pola sata. U tom slučaju, Nacionalna zdravstvena služba savjetuje slijedeće korake: premjestite osobu na hladno mjesto, postavite je u ležeći položaj i podignite joj stopala, dajte joj mnogo vode – sportska pića za rehidrataciju su takođe prihvatljiva, ohladite kožu – prskajte ili prebrišite sunđerom sa hladnom vodom i koristite lepezu. Kese sa ledom oko pazuha ili na vratu su takođe efikasne.

Međutim, ukoliko osoba ne može da se oporavi u roku od 30 minuta, može doći do toplotnog udara, što je hitan medicinski slučaj. U tom slučaju, potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć.

Znaci i reakcija na toplotni udar
Osobe koje su doživjele toplotni udar mogu prestati da se znoje, iako im je tijelo i dalje pregrijano. Njihova tjelesna temperatura može premašiti 40 stepeni Celzijusa, što može dovesti do udara ili gubitka svijesti. Toplotni udar zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju kako bi se spriječile ozbiljne posljedice po zdravlje. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending