Pratite nas

Izdvojeno

Šest zemalja željelo je odustati od Eurosonga 25 minuta prije finala: MEĐU NJIMA I ŠVICARSKA

Published

on

Foto: EPA-EFE

Predstavnici šest zemalja na ovogodišnjem Eurosongu, koji se održavao u Malmeu, htjelo je odustati samo 25 minuta prije početka finala.

Solidarnost s Palestinom

Ovogodišnje izdanje Eurosonga donijelo je niz skandala i protesta, budući da je EBU odobrio takmičenje Izraelu. Kako prenose norveške novine VG, mnogi predstavnici suočili su se s pritiskom da bojkotuju događaj u znak solidarnosti s Palestinom.

Sada, više od dvije sedmice otkako je Eurosong završio, razni mediji izvijestili da je EBU “za dlaku” izbjegao povlačenje brojnih zemalja u zadnjem trenutku. Tako se kao zemlje koje su željele odustati od takmičenja u finalu bile su Irska, Portugal, Norveška, Velika Britanija, Grčka te Švicarska, koja je na kraju i pobijedila.

Da su ove zemlje odustale, to bi rezultiralo time da se samo 19 zemalja takmiči u finalu. Producentima bi ostalo gotovo 20 minuta sadržaja za popunu programa u posljednjem trenutku. Nejasno je o čemu se pregovaralo i zašto je šest zemalja na kraju ipak pristalo sudjelovati.

Švedske novine Aftonbladet izvijestile su da je broj umjetnika koji su se željeli povući s događaja narastao u finalu. A “cijeli finalni dan postao je jedan dugi krizni sastanak” za EBU i televizijsku kuću domaćina SVT. Jedan od najglasnijih u vezi s njihovim iskušenjem da se povuku s događaja bio je član norveškog benda Gate Magnus Bormark.

– Razmišljali smo o povlačenju do posljednjeg trenutka. Mnogi od nas reagovali su na činjenicu da je Izrael imao priliku iskoristiti Eurosong kao vlastito političko sredstvo. Naša zajednička tačka bila je da nismo željeli sudjelovati na Eurosongu kako bismo bili iskorišteni i stigmatizirani u ratnoj propagandnoj mašineriji u Izraelu.

Druga pravila

Sudjelovali smo kako bismo stvorili prostor u kojem se možemo ujediniti u muzici, a ne u političkoj situaciji u kojoj svi biraju strane i mrze jedni druge. Činilo se kao da postoje jedna pravila za Izrael, druga za ostale. Nešto nije uredu kada to doživite. Umjetnici ne bi trebali imati krizni sastanak s EBU-om – izjavio je Norvežanin za medije.

Povodom održavanja Eurosonga, mnogi umjetnici potpisali su peticiju, a održali su se i protesti u Malmeu. Pored toga, dobili su kritike zbog zabrane palestinskih zastava i drugih obilježja u Malmo Areni.

Izdvojeno

‘Naj portal’ saznaje: Stipe Mesić završio u bolnici, bivši predsjednik u kolicima

Published

on

Nekadašnji predsjednik Jugoslavije i Hrvatske Stipe Mesić trenutno se nalazi u bolnici, zbog povrede desne noge.

Iz tog razloga mora duži period nositi longetu na nozi. Doktori su mu preporučili strogo mirovanje. Očekuje ga višesedmično liječenje i ležanje u bolnici, tačnije u rehabilitacionoj klinici u Ivanić Gradu. Tim povodom posjetio ga je Dalibor Jurkić Livnanjin, inače počasni konzul Gvineje za Bosnu i Hercegovinu.

– Moj prijatelj Stipe je Bogu dragom hvala, dobro. A bez obzira na njegove godine ne miruje, a on voli društvo, druženje, pa uvijek želi da je neko pored njega, da priča, razgovara. Mesić voli i da čita, pa sam mu tako donio knjigu istaknutog bh. doktora u Njemačkoj Midhata Dizdarevića, na čijoj sam promociji knjige bio u Sarajevu.

Dalibor Jurkić, konzul koji širi istinu o BiH: Ono što je Osmanagić uradio za Bosnu to nije nijedan predsjednik

Nažalost, Stipe je još u kolicima, nije još mobilan. Ali uz prijatelje, njegovo obezbjeđenje koje je nonstop pored njega ubrzo će i i to sve prevazići – rekao nam je Jurkić.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending