Pratite nas

Izdvojeno

Zvezda Granda nakon borbe s rakom otputovala na umru

Published

on

Naida Bešlagić

Zvezda Granda, pjevačica Naida Bešlagić nedavno je otvoreno govorila o svojoj borbi s rakom. A nakon izlječenja otputovala je na umru.

U znaku zahvalnosti i duhovne obnove, bivša učesnica popularnog takmičenja “Zvezde Granda” otputovala je na najsvetije mjesto za muslimane – Medinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naida Šabović (@naidabeslagic_)

Pjevačica je svoje putovanje odlučila podijeliti s pratiteljima na društvenim mrežama, istakavši da je ovo za nju najdraže putovanje do sada.

Potom je Zvezda Granda objavila niz fotografija iz džamije u Medini. Istovremeno je pronašla svoj unutarnji mir i duhovnu predanost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naida Šabović (@naidabeslagic_)

Naida je nedavno otkrila da je iza nje borba s rakom. Dijagnozu je dobila 13. aprila 2023. godine, a potom su slijedile kemoterapije od šest ciklusa prema preporuci nekoliko doktora, koje nisu bile nužne, ali za njeno dobro i kvalitetniji život u budućnosti svakako preporučljive.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naida Šabović (@naidabeslagic_)

Izdvojeno

‘Echos aus Vareš’ u organizaciji Ambasade BiH u Beču: PROMOVIRANA UMJETNOST S NAŠIH PROSTORA

Published

on

‘Echos aus Vareš’ u organizaciji Ambasade BiH u Beču: PROMOVIRANA UMJETNOST S NAŠIH PROSTORA

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču u saradnji sa umjetnicom bh. porijekla Andreom Nikolić, organizovala je drugi po redu koncert, ovaj put pod nazivom “Echos aus Vareš”.

Osigurane stipendije

Bila je ovo prilika za refleksije sa ovogodišnjeg 12. Vareš Classic Festivala i promociju mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske za koje su dobrovoljnim prilozima na prvom koncertu održanom ranije ove godine u Beču osigurane stipendije.

– Ovime smo zaokružili jednu cjelinu koja je imala svoj početak, razvoj i uspješan kraj. Sa osnovnim ciljevima da se s jedne strane podrže naši mladi umjetnici, a sa druge strane da se promoviše umjetnost i muzika naših prostora na način koji Evropa može da razumije – rekao je Siniša Bencun, ambasador BiH u Austriji koji je prigodnim govorom pozdravio sve prisutne u bečkoj dvorani Alte Rathaus.

Pored doskorašnje ambasadorke Austrije u Sarajevu Ulrike Hartman kao počasnog gosta konceta, više od stotinu zvanica iz diplomatske i akademske zajednice, austrijskih institucija i ljudi porijeklom sa naših prostora imalo je priliku čuti poznata djela Mocarta i Maksa Bruha.

To su mladi stipendisti Marko Marić, Borna Šestak i Lejla Komar koji studiraju u Istočnom Sarajevu, Mostaru, Kragujevcu i Beogradu, izvodili u pratnji bečkog CIPRA kvarteta.

Koncertna forma

Publiku su posebno oduševile kompozicije koje su za ovu priliku pripremili kompozitorka Belma Bešlić Gal, te gost večeri Goran Stevanović iz Bijeljine. Goran je umjetnik na harmonici i predavač na Univerzitetu u Hanoveru, čiji rad je trenutno fokusiran na istoriju sevdaha i njegovu integraciju u moderne koncertne forme današnjeg vremena.

Ambasada BiH u Austriji nastaviće i ubuduće podržavati razvoj mladih umjetnika i promociju kulture svih naroda Bosne i Hercegovine.

Trenutno se za narednu godinu prave planovi za likovne izložbe i horske nastupe naših umjetnika u austrijskim gradovima.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending