Pratite nas

Izdvojeno

Odrekla se zarade: DRAGANA RASPRODALA ZAGREBAČKU ARENU, PA OTVORILA DRUGU

Published

on

Dragana Mirković: Foto Miomir Milić

Odrekla se zarade, te kao i uvijek, poazala svoju humanu stranu

Spektakularnim koncertom u Beogradskoj areni, Dragana Mirković obilježila je četiri decenije karijere. Koliko je interesovanje publike za koncerte regionalne muzičke zvijezde svjedoči i to što je dva mjeseca ranije rasprodala koncert u Zagrebu. Potom je, na zahtjev publike, otvorila i drugu Arenu u prijestonici Hrvatske.

Dragana će se tako sa publikom u Zagrebu družiti 3. i 4. maja. Ali, prije toga publika na Balkanu moći će da je vidi u Kraljevu, gdje će sedmog marta nastupiti,

Dan žena će publika moći da proslavi s njom u Novom Sadu, dok će 15. marta imati koncert u Nišu. Draganinim spektaklom  22. marta bit će otvorena i koncertna sezona u Podgorici a za ovaj događaj već vlada ogromno interesovanje.

Čitava turneja “Do poslednjeg daha”, osim muzikom i emocijama, obilježena je i humanošću jer se muzička zvijezda odrekla zarade u humanitarne svrhe. (Naj portal)

Izdvojeno

‘Echos aus Vareš’ u organizaciji Ambasade BiH u Beču: PROMOVIRANA UMJETNOST S NAŠIH PROSTORA

Published

on

‘Echos aus Vareš’ u organizaciji Ambasade BiH u Beču: PROMOVIRANA UMJETNOST S NAŠIH PROSTORA

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču u saradnji sa umjetnicom bh. porijekla Andreom Nikolić, organizovala je drugi po redu koncert, ovaj put pod nazivom “Echos aus Vareš”.

Osigurane stipendije

Bila je ovo prilika za refleksije sa ovogodišnjeg 12. Vareš Classic Festivala i promociju mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske za koje su dobrovoljnim prilozima na prvom koncertu održanom ranije ove godine u Beču osigurane stipendije.

– Ovime smo zaokružili jednu cjelinu koja je imala svoj početak, razvoj i uspješan kraj. Sa osnovnim ciljevima da se s jedne strane podrže naši mladi umjetnici, a sa druge strane da se promoviše umjetnost i muzika naših prostora na način koji Evropa može da razumije – rekao je Siniša Bencun, ambasador BiH u Austriji koji je prigodnim govorom pozdravio sve prisutne u bečkoj dvorani Alte Rathaus.

Pored doskorašnje ambasadorke Austrije u Sarajevu Ulrike Hartman kao počasnog gosta konceta, više od stotinu zvanica iz diplomatske i akademske zajednice, austrijskih institucija i ljudi porijeklom sa naših prostora imalo je priliku čuti poznata djela Mocarta i Maksa Bruha.

To su mladi stipendisti Marko Marić, Borna Šestak i Lejla Komar koji studiraju u Istočnom Sarajevu, Mostaru, Kragujevcu i Beogradu, izvodili u pratnji bečkog CIPRA kvarteta.

Koncertna forma

Publiku su posebno oduševile kompozicije koje su za ovu priliku pripremili kompozitorka Belma Bešlić Gal, te gost večeri Goran Stevanović iz Bijeljine. Goran je umjetnik na harmonici i predavač na Univerzitetu u Hanoveru, čiji rad je trenutno fokusiran na istoriju sevdaha i njegovu integraciju u moderne koncertne forme današnjeg vremena.

Ambasada BiH u Austriji nastaviće i ubuduće podržavati razvoj mladih umjetnika i promociju kulture svih naroda Bosne i Hercegovine.

Trenutno se za narednu godinu prave planovi za likovne izložbe i horske nastupe naših umjetnika u austrijskim gradovima.

Bato Šišić (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending