Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Signali tijela: OVA TRI NEPRIJATNA MIRISA PORUČUJU VAM DA IMATE OZBILJNE ZDRAVSTVENE TEGOBE

Published

on

Sasvim je normalno da se oznojite tokom dugog radnog dana, vježbanja u teretani ili trčanja na ulici. U takvim trenucima, ne pomažu ni dezodorans ni parfem. Doktorica opšte prakse Dženifer Kadl, navodi da postoje tri neprijatna mirisa na koje treba obratiti pažnju jer mogu da budu signal zdravstvenih problema.

Konstantano loš zadah
Ako vam se loš zadah zadrži i poslije pranja zuba i češće ga primjećujete treba posjetiti ljekara. Ona kaže da loš zadah koji jednostavno ne nestaje, ne treba zanemariti. Loš zadah nije odraz loše oralne higijene nego može biti uzrok drugih problema.

Zdrastveni problemi koji dovode do lošeg zadaha su: refluks kiseline, hronične infekcije sinusa, suha usta i nedostatak pljuvačke i određeni lijekovi. Takođe, loš zadah može biti znak raka usne duplje.

Rana
Ako imate ranu ili posjekotinu bilo gdje na tijelu koja čudno miriše, to bi značilo da je inficirana. U tom slučaju, odmah se obratite ljekaru

Miris urina
Vaš urin nikada neće imati prijatan miris. Ali, posebno neprijatan miris može biti znak infekcije mokraćnog sistema. Obično su u pitanju bakterijske prirode.

Simptomi infekcije mokraćnog kanala uključuju: bol ili osjećaj peckanja prilikom mokrenja, potreba za mokrenjem češće nego inače, urin koji je mutan, krv u mokraći, bol u donjem dijelu stomaka ili bol u leđima odmah ispod rebara i visoka temperatura ili osjećaj vrućine i groznice. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending