Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Najbolji prirodni lijekovi za hipertireozu: RECEPTURE ZA ZDRAVIJU ŠTITNU ŽLIJEZDU

Published

on

Pripremili smo vam više izutetnih prirodnih recepata, koji mogu itekako uticati na vaš brži oporavak, kada je hipertireoza štitne žlijezde posredi. Krenimo redom:

Tinktura japanske jabuke
Iscijediti sok iz japanske jabuke i pomiješati sa 70-procentnim alkoholom. Na 200 ml soka ide 40 ml alkohola. Uzimati tri puta dnevno pre jela kašiku tinkture.

Nezaobilazna tinktura gloga
Odlična je u borbi protiv hipertireoze, a priprema se tako što se dvije kašike cvjetova gloga preliju s pola litra 20-procentnog alkohola i ostavi da stoji 40 dana. Tinktura se pije četiri puta dnevno, najviše do 30 kapi u turi.

Moćna valerijana
Kašiku valerijane preliti sa 200 ml ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Uzimati dvije kašike najmanje pet puta na dan.

Limun, soda bikarbona i domaći med
Ovo voće je odličan lijek za bolesti štitnjače, naročito kad je u pitanju hipertireoza, a može se koristiti tako što se jedan manji limun dobro opere, najbolje u rastvoru sode bikarbone, a zatim izrenda zajedno s korom i pomiješa s medom.
Uzimati tri puta na dan, jednu kašičicu.

Brusnice i borovnice u kombinaciji sa šljivovicom
Pomiješati po 20 g brusnica i borovnica, izgnječiti ih pa preliti sa 500 ml šljivovice. Ostaviti šest dana na tamnom mjestu, a zatim procijediti. Tokom prvih mjesec dana liječenja uzimati jednu supenu kašiku nekoliko minuta nakon obroka.

Napraviti pauzu petnaest dana, ponoviti tretman, pa opet pauzirati. Liječenje hipertireoze treba trajati ukupno pola godine.

Moćni trio pomaže štitnoj žlijezdi
Uzeti po 20 g šipka i borovnica i 10 g lišća maslačka. Borovnice i šipak zgnječiti, a lišće usitniti i preliti sa 250ml rakije ili votke. Zatvoriti poklopcem i ostaviti nedelju dana na tamnom i hladnom mjestu. Tokom sedam dana uzimati tri puta dnevno jednu kašičicu tinkture pomiješanu s malo vode.
Napravite pauzu tačno nedjelju dana, pa ponovite terapiju.

Ženšen i laneno ulje
Pomiješati 10 g ženšena i 200 ml lanenog ulja, pa dodati 200 ml šljivovice. Sipati u teglu, zaklopiti je i ostaviti da stoji nedjelju dana na tamnom i hladnom mjestu, pa procijediti.
Hipertireoza štitnjače liječi se pomoću ovog prirodnog recepta na slijedeći način: Petnaest dana uzimati dva puta dnevno kašičicu tinkture pomiješane s pola šolje vode, sat vremena prije obroka.

Domaći eliksir za štitnu žlijezdu
Pomiješati po šolju šoka od mrkve, crne rotkve i cvekle, dodati šolju tečnog meda i promiješati. Sipati mješavinu u teglu, dodati litar šljivovice, poklopljeno ostaviti 14 dana u frižideru, uz povremeno miješanje. Tečni dio presuti u drugu teglu, a talog baciti.
Uzimati 30 g eliksira tri puta na dan, pola sata prije obroka. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending