Pratite nas

Poznati

“Naj portal” u Beogradu: 40 GODINA BAJAGE I INSTRUKTORA

Published

on

Bajaga i instruktori: Foto Slavica Danilović

Ova 2024. je za Momčila Bajagića Bajagu i grupu Instruktori godina jubileja. Navršava se 40 godina od osnivanja grupe, kao i 40 godina od izlaska njihovog prvog albuma „Pozitivna geografija“ sa kojim su odmah zacementirali svoje višedecenijsko mjesto u vrhu rokenrol scene na prostorima bivše Jugoslavije, a i šire.

“Pozitivna geografija”

Prvi koncert u Beogradu novoformirani bend održao je 21. aprila 1984. godine u Domu sindikara, današnjoj mts dvorani, pa će na istom mjestu i istog datuma, ali 40 godina kasnije biti održan jubilarni koncert.

Bajaga, Goranka i Gane

Bajaga, Goranka i Gane

– Na jubilarnom koncertu ćemo, kao što smo učinili i te 1984., izvesti pjesme sa albuma ’Pozitivna geografija’, kao i par pjesama iz perioda kada sam bio član ’Riblje čorbe’. Tog proljeća imali smo prvi koncert i u Zagrebu, u ’Kulišiću’, a pošto sada nema tog kluba, sada ćemo svirati u “Tvornici’ – najavio je Momčilo Bajagić na konferenciji za novinare.

Ostalo je upamćeno da je pred prvi koncert u Beogradu Bajaga (zajedno sa ostalim članovima grupe) dočekivao posjetioce na ulazu u dvoranu i sa svima se rukovao.

– Naravno da smo sjetili toga i na trenutak pomisilili da bismo mogli to da ponovimo ili uradimo nešto slično. Ali brzo smo zaključili da prije 40 godina nije bilo mobilnih telefona i da je sve moglo da se izvede za mnoge kraće vrijeme nego danas kada bi pored rukovanja svi željeli da se slikaju sa nama i možete zamisliti koliko bi to potrajalo… Ima još vremena do koncerta pa ćemo vidjeti da nešto
osmislimo i da to čuveno rukovanje obilježimo na neki bar prigodan način.

Bajaga i menadžer grupe Gane Pecikoza su zamislili da jubileje – 40 godina od osnivanja grupe i od izlaska prvog albuma, obilježe i sa 40 koncerata u ovoj godini, ali su otkrili da su već zakazali 42. Na jesen će, kako su naveli, imati 12 koncerata u Kanadi i Americi.

Bajaga je posebno istakao da su „Instruktori“ grupa koja je svih 40 godina postojanja i radila, odnosno držala koncerte i snimala nove pjesme. „Ima grupa koje pompezno obilježavaju jubileje 40, 50 godina rada, a pri tome ne navode da su imali pauye, odnosno da i po deset godina nisu uopšte radilli“.

Koncert u mts dvorani

Kako je rečeno, obilježavanju jubileja Bajage i Instruktora priključio se i PGP RTS pa će oni organizovati izložba posvećena radu grupe, snimiće se i dokumentarac, a ponovo će na vinilu biti objavljen i album “Pozitivna geografja“. RTS će snimati i koncert u mts dvorani i emitovati ga u svojim programima.

Bajaga je takođe najavio i fotomonografiju o grupi i izlazak knjige sa svim njegovim tekstovima pjesama koje je napisao za sebe i za druge izvođače. Konferenciji je prisustvovala i fotografkinja Goranka Matić koja je radila fotografije za omot albuma „Pozitivna geografija“ i ponovo sada nakon 40 godina radila nove fotke Bajage i Instruktora.

Tekst i foto: Slavica Danilović (Naj portal)

Poznati

Pjevač Mensur Salkić se emotivnom porukom oprostio od sestre: Allahovom voljom preselila je na bolji svijet

Published

on

Pjevač Mensur Salkić objavio je na društvenim mrežama da je preminula njegova sestra Mensura.

– Allahovom voljom moja sestra Mensura je sinoć preselila na bolji svijet.

Zamolio bih sve prijatelje da pokažu poštovanje prema privatnosti moje porodice nakon ove tragedije koja nas je zadesila i na taj način svima olakšaju. Hvala vam na razumijevanju – napisao je Salkić.

Od Mensure se oprostila i produkcija Hayat.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending