Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Ekspert za akupresuru otkriva rješenje: JEDNA TAČKA NA NOZI OSLOBAĐA MENSTRUALNIH BOLOVA

Published

on

Mnoge djevojke imaju problem sa bolnom menstruacijom, ne znajući da jednostavnom akupresurom mogu da preokrenu stvar u svoju korist.

Doktorica Eilin Li, ekspert u ovoj oblasti, podijelila je sa svojim pratiocima na TikToku detaljno objašnjenje, kako da sebi olakšate bol. Dokorrica Eilin Li ističe da pritiskanjem određene tačke na nozi, možete ublažiti ili potpuno eliminisati menstrualne bolove.

Na nozi, blizu stopala, postoje dvije tačke na koje treba da obratite pažnju. Zapravo, sa unutrašnje strane, iznad pete, postavite četiri prsta, pa na drugu, višu tačku, primijenite kružne pokrete 1-2 minuta, dva tri dana prije samog ciklusa.

Pored toga, doktorica kaže slijedeće:

„Dismenoreja“ je bol tokom menstruacije koji se obično osjeća tokom prvih 1 do 3 dana menstruacije. Još uvijek možete da radite uglavnom sve, ali vam se ipak desi da posežete za nekim lijekom koji će ubiti bol ili ste potpuno prikovani za krevet. To nije zabavno.” Ujmesto toga, isprobajte ovaj praktični savjet iz kineske medicine. (Naj portal)

@anew.acu

“Dysmenorrhea” is period pain that’s typically felt during the first 1-3 days of your period. You can still do mostly everything, but you find yourself reaching for that ibuprofen to kill the pain or staying bed ridden. ♥️ Try these practical Chinese medicine lifestyle tips instead: 🩸Keep the body warm. Use a hot water bottle, do hot footbaths, and wear socks and slippers. Your kidneys in Chinese medicine are your body’s furnace to run the entire house. Keeping the furnace on can help keep the rest of the body happy. 🩸Avoid drinking cold water and eating ice cream during this time (I know, ugh). Drink hot water or teas to keep the blood flowing to not have your digestive work as hard. No cold salads unless you balance it with a scoop of hot rice or quinoa. Deadass. 🩸Exercise! But not too vigorously. 20-30 minutes of yoga and mobility work can help ease the pain. 🩸Stop saying “yes” to 💩 you hate. Overworking and overstressing creates stagnation in the body and causes our blood to not circulate as well. Set boundaries. ☝🏼NOTE: if you have more severe conditions like endometriosis or adenomyosis, make sure to seek attention regularly from your medical doctor and/or GYN. These lifestyle tips won’t cure your diagnosis, but it can certainly help manage your symptoms. Wishing you an easy time of the month. Try these tips and let me know how it goes 🥰 Safe for those entering puberty🧏🏻‍♀️ Avoid SP6 while expecting🤰🏻🛑 #period #periodcramps #endometriosis #pelvicpain #puberty #painrelief #womenshealth #pelvichealth #menstrualcramps #periodpainrelief #menstrualcycle #hormonebalancetips #healthhack

♬ original sound – Dr. Eileen | Acupuncture

Zdravlje i ljepota

Pet iznenađujućih namirnica koje povećavaju šećer u krvi i uzrokuju debljanje

Published

on

Šećer u krvi ili glukoza je glavni izvor energije za tijelo, a održavanje uravnoteženih i stabiliziranih nivoa je od suštinskog značaja za cjelokupno dobrobit.

Kada jedemo, ugljikohidrati se razlažu na glukozu, koja ulazi u krvotok. Iako nije tajna da grickalice pune šećera mogu uzrokovati skokove šećera u krvi, neke svakodnevne namirnice mogu imati isti učinak.

Žitarice

Žitarice su popularna namirnica za doručak koja se može naći u gotovo svačijoj ostavi. Ali mnoge komercijalno dostupne žitarice mogu uzrokovati skokove šećera u krvi zbog visokog nivoa rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera.

Čak i one koje se prodaju kao “zdrave” ili “cjelovite žitarice” mogu sadržavati značajne količine skrivenog šećera, koji se brzo razlaže u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi.

Pomfrit

Stavke iz menija brze hrane možete povezati s debljanjem, ali oni također mogu utjecati na nivo šećera u krvi. Obično se ovi krumpiri prže u dubokom ulju u nezdravom ulju, što može povećati njihov sadržaj kalorija i masti, ali glavna briga su rafinirani ugljikohidrati. Oni se brzo razlažu u šećer u krvotoku.

Započnite jutro sa gutljajima ovog napitka: TOPI SALO I DAJE ENERGIJU

Pomfrit sadrži transmasti koje doprinose upali i otpornosti na inzulin ometajući normalnu funkciju inzulina. Također, transmasti su povezane s povećanjem visceralne masti, koja se skladišti oko unutrašnjih organa.

Voćni sok

Voćni sokovi možda zvuči zdravo, ali vjerovali ili ne, mnogi od njih sadrže puno šećera sa jedva ikakvim vlaknima. Voćni sokovi su često koncentrirani izvori prirodnih šećera, poput fruktoze, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Za razliku od cijelog voća, ovim sokovima nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera.

Voćni sokovi s umjetnom aromom s velikim količinama dodanih šećera su najgori za debljanje i šećer u krvi. To obično uključuje stvari poput voćnog punča, limunade, havajske punč, high-c i voćnih koktel sokova. Ovi voćni sokovi sadrže vrlo malo voća, ako ih uopšte ima.

Zaslađeni jogurti

Mnogi zaslađeni jogurti se obično prodaju na način da mislite da su zdravi za vas. Dok jogurti poput običnog grčkog jogurta imaju mnogo prednosti, drugačija je priča sa zaslađenim, prerađenim jogurtima. Zaslađeni jogurti često sadrže velike količine dodatih šećera, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Kao i ostala spomenuta hrana i pića, i ovi jogurti dovode do brzog povećanja nivoa glukoze u krvi.

Konzervirano voće u sirupu

Iako voće može biti odličan izbor za cjelokupno zdravlje, važno je zapamtiti da ono ima svoje prirodne šećere u sebi. Dakle, kada je u pitanju konzervirano voće s dodatkom sirupa, sirup koji se koristi često ima previše šećera kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili obični šećer. Ovi dodani šećeri značajno povećavaju ukupan sadržaj šećera u voću.

Voće u konzervi koje se čuva u sirupu nije samo po sebi ekvivalentno voću. U sirupu je obično mnogo dodatog šećera da bi se sačuvao. se čuvaju u vodi, što može smanjiti dodane šećere bio na voću.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending