Pratite nas

Parapsihologija

Duhovi i crna magija iz Tredegar kuće u Newportu: POKOJNI VLASNICI IZ GROBA ZVONIMA DOZIVAJU SLUGE?!

Published

on

Kuća Tredegar u Newportu u Walesu nije samo ukleta, već je prepuna duhova

Mračna, impozantna i zlokobna – ovo su samo tri riječi koje opisuju luću Tredegar u Newportu.

Ako biste došetali do ove seoske kuće sigurno biste pomislili: “Znate šta, ovo mjesto izgleda kao da je ukleto”, i bili biste i više nego u pravu.

Ali, nisu samo u pitanju pokojne duše koje svoj spokoj traže u ovoj kući. Nešto mračno vreba tamo, krije se u sjenama i možda je prizvano u naše carstvo mračnim, tajanstvenim magijskim praksama.

Kuća Tredegar nije samo ukleta. Zaražena je.

Istorija Tredegar kuće

Iako najraniji dijelovi kuće mogu pratiti svoje porijeklo od 15. vijeka, ozbiljna gradnja počela je 1664. godine, a završena je 1672. godine.

Kroz svoju dugu istoriju, Tredegar je bila dom moćne i izuzetno bogate porodice Morgan.

Graditelj kuće, William Morgan, nije štedio novac na izgradnji svoje kuće, i koristio je crvenu ciglu, rijedak i skup građevinski materijal koji se ne može naći u Walesu.

Možda njapoznatiji Morgan koji je bio gospodar kuće, bio je Godfrey Morgan, koji je bio poznat kao ljubazan i velikodušan čovjek koji je donirao hektare zemlje ljudima uz Newporta za javnu upotrebu.

Nažalost, Godfrey je umro 1913. godine, a njegov sin Kortni preuzeo je vlasništvo nad kućom i plemićku titulu vikonta.

Kada je Kortni preminuo 1934. godine, njegov sin Evan preuzeo je vlasništvo nad kućom. I upravo su s Evanom, nadaleko čudnim mladićem, počele sve paranormalne nevolje.

Crna magija

Proširile su se mnoge priče o Evanu i društvu s kojim se družio, a jedna od tih priča je bila da se Evan bavio čarobnjaštvom i izvodio obrede crne magije u Smeđoj sobi, sa još nekoliko ljubitelja mračnih vještina.

Među ovim ljubiteljima bili su pisac HG Wells, novinar Godfri Vin i grčki princ Paul.

Ali najistaknutiji okultista koji je prisustvovao ovim crnim magijskom obredima bio je niko drugi do sama zvijer, Alistair Crowley.

Činilo se da je nešto ispuzalo iz pakla tokom jednog od njihovih rituala u Smeđoj sobi. Nešto neljudsko.

Posjetioci su primijetili da neprirodna hladnoća prožima prostoriju bez obzira na to koliko se čini da je ostatak kuće topao.

I osjećaj nelagode, koji bi neki mogli nazvati i užasom, utisnut je na samu tkaninu sobe. Nešto izrazito neprijateljsko opsjeda Smeđu sobu.

Kada je Morganova vladavina Tredegar kućom konačno završena 1951. godine, kuća je pretvorena u katoličku školu za djevojčice.  A 1974., kuća prelazi u ruke Vijeća Newporta.

Dugi niz godina se pričalo da je ova velika stara kuća bila ukleta. Ali kada je Vijeće preuzelo vlast, tada je sablasna aktivnost počela ubrzano da se ispoljava na najjezivije načine.

Parada časnih sestara

Možda najstrašnija paranormalna aktivnost ove kuće ima veze sa pojavom sablasne povorke časnih sestara.

Radoznali posmatrači sa strahopoštovanjem posmatraju kako se povorka pojavljuje, prolazi kroz unutrašnje dvorište i nestaje kada stigne do pivarnice.

Posjetioci su također prijavili da su vidjeli osamljenu časnu sestru u sivom odileju kako stoji na vrhu stepenica i gleda dole u ljude dok ulaze.

Lovci na duhove vjeruju da su časne sestre spektralni ostatak iz vremena kada je kuća bila katolička škola.

 Ko to tamo zvoni?

Tokom procvata kuće kao rezidencije klana Morgan, u kuću je ugrađen zamršen sistem od 20 zvona. A sluge su ga nazvali “Prolaz zvona”:

Kad god bi Morgan nešto poželio bez obzira na doba dana, sve što bi trebali učiniti je povući konopac i zvona bi se oglasila.

Dani pozivanja sluga su možda davno prošli, ali zvuk zvona se još uvijek čuje u kući.

Istraživači vjeruju da je zvuk ili uspmena na neko mjesto ili da neko od sablasnih stanovnika iz groba doziva sluge.

 Fantomski koraci

Kuća Tredegar se nalazi na ogromnom imanju i krase je još nekoliko pomoćnih zgrada. A jedna od tih pomoćnih zgrada, Društveni centar, je žarište paranormalnih aktivnosti.

Društveni centar, nekadašnja štala, bio je jedna od zgrada koje je donirao vikont Godfri Morgan. I čini se da je to jedna od najukletijih zgrada na imanju.

Prije nego što je postala društveni centar, zgrada je bila trgovina u kojoj je lokalno stanovništvo moglo kupovati razne namirnice.

Kupci su navodno gledali kako proizvodi iznenada odlete s polica i lebde preko sobe.

Svjetla bi se palila i gasila, a fantomski koraci bi pratli ljude okolo dok bi kupovali.

Nakon što je pretvoren u društveni centar, aktivnost u zgradi je nastavljena.

Srećom, ko god opsjeda zgradu, izgleda da je prijateljski nastrojen, bez naznaka zlobe. Pa, barem ne još.

Tredegar kuća je ovih dana popularna turistička atrakcija i godišnje dočekuje hiljade znatiželjnika iz cijelog svijeta. (Najportal)

 

Parapsihologija

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Published

on

PROKLETSTVO LOTO DOBITNIKA: Osvojili veliki novac, pa doživjeli jezive sudbine

Nasumičan izbor brojeva im je promijenio živote iz korijena, donio im je veliki novac, ali i velike nesreće

Sudbine ovih loto dobitnika su jezive. Kada pročitate ovaj tekst, biće vam drago što niste jedan od “sretnih dobitnika”.

Plastične operacije

Džejn Park
Najmlađa dobitnica lutrije, uzela je 1,5 milion eura, a sve je potrošila na putovanja, provod i plastične operacije.

– Dobitak mi je upropastio život. Nikom ne želim moju sudbinu, mislim da se nikad neću oporaviti od toga šta sam uradila sa svojim životom – rekla je ona.

Vilijam Bad
Vilijam Bad je osvojio 1,2 miliona dolara, a sav novac je potrošio u roku od godinu dana. Bivša djevojka ga je tužila i tražila trećinu dobitka, a rođeni brat je završio iza rešetaka jer je unajmio plaćenog ubicu da ga ubije.

Vilijam je i sam završio u zatvoru nakon što je izvršitelju pucao u glavu. Umro je 2006. godine u velikoj bijedi.

Lara i Rodžer
Premiju koju su osvojili su potrošili na luksuzne automobile i kuće, a iako su do tad živjeli skladno, situacija se promijenila. Počele su svađe i prepiranja. Da nesreća ne ide sama govori i podatak da im je u požaru izgorjela kuća do temelja, a s obzirom da nije bila osigurana, izgubili su veliku svotu novca.

Godinu dana od osvajanja novca, oni su se razveli, a na bankovnom računu im nije ostao ni cent.

Edrijen i Džilijan Bejford
Nekoliko mjeseci nakon osvajanje nagrade, život im je pretvorio u pakao. Novac je nestao, brak im se raspao, doživjeli su i tešku saobraćajnu nesreću.

Udžroj Kan, umro je od trovanja cijanidom, samo dan nakon što je “izgrebao” premiju od 435.000 dolara.

Raskalašen život

Džerald Musvagon je 1998. dobio deset miliona dolara. Sve je potrošio na raskalašan život, a nakon nekoliko godina se objesio. Razlog – očaj zbog protraćenog života.

Martin i Kej su zaokružili tačne brojeve na listiću, ali nagradu nisu mogli da podignu, jer su izgubili tiket. Advokati su sedam nedjelja dokazivali da su pogodili pravu kombinaciju i na kraju i uspjeli.

Međutim, zakonski rok od 30 dana za podizanje nagrade je prošao, pa su oni ostali bez novca. (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending