Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Otkrivamo vam recepte koji će pomoći u borbi protiv OSTEOPOROZE: OVO JE 5 SJAJNIH SAVEZNIKA KOSTIJU

Published

on

Osteoporoza je oboljenje koje se uglavnom poslije pedesete godine života kao posljedica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Zbog nevidljivih simptoma, ova bolest se naziva i “tihi neprijatelj”, a svjetske statistike pokazuju da su svaka treća žena i svaki peti muškarac u rizku da obole od osteoporoze.

Osim menopauze, važni faktori rizika za nastajanje osteoporoze su sitne kosti, premala tjelesna težina i neaktivnost. Pretjerano uzimanje alkohola, loša ishrana i pušenje takođe povećavaju rizik.

Na sreću, osim klasične terapije postoje i prirodni preparati za jačanje kostiju, a nutricionisti otkrivaju nam zašto su jabukovo sirće, supa od luka, mirođija, peršun i sjemenke lana odlični saveznici u borbi protiv osteoporoze.

„Promjenom ishrane kosti mogu da se ojačaju ili da se barem uspori njihovo slabljenje. Postoji i nekoliko efikasnih narodnih lijekova koji daju veoma dobre rezultate u preventivi i liječenju, ali svakako se prije njihovog korištenja posavjetujte sa ljekarom.

Vježbanje je svakako najvažnije u prevenciji i liječenju osteoporoze, jer fizička aktivnost, uz dovoljan unos kalcijuma ishranom, prirodno podstiče izgradnju kostiju.

Jabukovo sirće
Narodni lijek protiv osteoporoze je jabukovo sirće. Vjeruje se da ono povećava kiselost u želucu pa se kalcijum bolje apsorbuje. Preporučuje se jednu kašiku jabukovog sirćeta prije obroka razmućena u čaši tople vode.

Supa od luka
Uzmite dvije velike neočišćene, oprane glavice crnog luka i narendajte ga s ljuskom. Pržite na ulju dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Prelijte ga litrom ključale vode i kuhajte 15 minuta na jakoj vatri. Ostavite da odstoji pola sata, procijedite i podijelite na tri jednake porcije. Jednu popijte istog dana, a preostali odvar tokom slijedeća dva dana. Čuvajte ga u frižideru i ugrijte prije upotrebe. Kura traje mjesec dana.

Čaj od peršuna i mirođije
Po 200 g peršuna i mirođije dobro operite i prelijte sa pola litra vruće, prokuhane vode. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji tri sata na tamnom mjestu, pa procijedite. Ovu količinu čaja podijelite u tri doze i popijte za jedan dan. Kura ovim čajem traje šest mjeseci. Pijte ga na slamku pošto visok nivo kalijuma može da ošteti zubnu gleđ.

Sjemenke lana
Laneno sjeme je mala žitarica koja može imati ogroman uticaj na zdravlje. Sadrži omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao alfa-linoleinska ili ALA kiselina, koja jača cirkulaciju i djeluje antiinflamatorno. Pomaže i kod osteoporoze tako što umanjuje rizik od preloma kostiju, a pruža umjerenu zaštitu protiv dijabetesa tipa 2.

Recept za jačanje kostiju
Tri kašike ovsenih pahuljica, kašika samljevenog sjemena lana, prstohvat sirove golice, prstohvat sirovog suncokreta, čia sjeme, kašičica prepečenog susama preliti grčkim jogurtom. Ovaj napitak uzimati jednom dnevno. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending