Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Nedžad Ganija, dragulj za one koji imaju problema sa kilom na želucu: NARODNI DOKTOR ZA STRUNU, ZA KOJU MEDICINA NEMA LIJEKA (Video)

Published

on

Ovo je istinita priča jednog 65-godišnjeg Sarajlije koji je zbog problema sa želucem tokom decembra prošle i početkom januara ove godine preživio paklene muke zbog želuca. Ljekari su dali ispravnu dijagnozu „Hernija“, kila, a u narodu poznatija kao struna. Dobio je i terapiju, ali bez bilo kakvog pozitivnog efekta.

Bolovi iz dana u dan sve jači i nesnošljiviji, mučnine i nagoni na povraćanje, otežano disanje, naizmjenično ga je, kaže, oblijevao prvo vruć, pa hladan znoj. U Hitnoj pomoći su mu ublažavali tegobe infuzijama, ali na svega nekoliko sati. Ubrzo bi se tegobe ponovo vratile. Odlaskom u Opću bolnicu saznaje da za njega zvanična medicina nema lijeka.

„Nažalost, kod hernije, u narodu poznatije kao struna, ni hirurgija nema rješenje. To vam je struna i to su oduvijek liječili majstori za strunu, narodni ljekari. Postoje i određeni centri za masažu u Sarajevu koji se bave time – kazao je ovom Sarajliji internista, ali bez bilo koje preporuke za eventualni tretman kod njega.

Sudbina je htjela da E.M. od ranije poznaje Nedžada Ganiju, apiterapeuta, pčelara i narodnog ljekara iz Breze. Telefonom ga je pitao „liječi li strunu“ i da li je savladao metode legendarnog Avdage Smajića, sarajevskog majstora za strune kod kojega je odlazio na usavršavanje prije petnaestak godina. Uz to bio je i „pomoćnik“ i asistent jednom narodnom ljekaru, komšiji iz Breze, kojem su ljude donosili na nosilima, a on ih oporavljao za pola sata.

Nakon potvrdnog odgovora – dogovor je pao da će Nedžad slijedećeg dana oko 10,00 sati posjetiti nesretnog Sarajliju. Tako je i bilo.

Od „rekvizita“ bilo je potrebno samo ulje za masažu stomaka i leđa. Pacijent na krevetu, a narodni doktor kreće sa pregledom.

„Visoko je „pobjegao“ gore pod rebra – komentariše, a onda kreće prstima da vraća želudac. Nije bolno, možda malo neprijatno. Desetak minuta „borbe“.

„Vratili smo ga. Ali, pošto je bio visoko i smjestio se na novu poziciju, zna on i vratiti se na to novo mjesto. Možda će trebati još jedan ili dva tretmana. Pratit ćemo narednih dana – govorio je Ganija.

Nije prošlo ni desetak minuta nakon tretmana, a E.M. osjeća kako njegov želudac „radi“, crijeva krče, podrigivanje, vjetrovi…

Narodni doktor iz Breze je zadovoljan. Svog pacijenta upozorava da narednih dana ne radi teške poslove i da miruje što više par dana dok se želudac ne adaptira na promjenu.

Svojim rukama, ali i velikim znajem o prirodnim lijekovima Nedžad Ganija već godinama pomaže ljudima da se riješe prije svega kod strune, a nađu se recepti i za brojne druge zdravstvene tegobe na bazi meda, propolisa i ljekovitog bilja. Među ljudima je poznat kao apiterapeut.

Ne podcjenjuje doktore, ali kaže postoje stvari koje oni ne liječe; samo ih dijagnosticiraju. Kaže, kada se želudac pomjeri sa svoga mjesta, ili deformiše svoj prirodni oblik, nastaju problemi koje teško da i jedna medicinska ustanova može otkloniti. Uglavnom su to učestali bolovi u stomaku, otežano disanje, pritisak u plućima, mučnine, malaksalost, problemi sa crijevima… Želudac, naime, svojom neprirodnom veličinom počinje smetati radu ostalih organa.

Definitivno, Nadžad Ganija je majstor, doktor, doktor za „strunu“, mučne bolove želuca koji mogu nastati kao posljedica dizanja neprimjereno teškog tereta, od naglog neprirodnog pokreta, trzaja tijela, kada, kako nam Nedžad objašnjava, želudac „iskoči“ iz svog „ležišta“, što, uz jake bolove, prouzrokuje i brojne druge probleme, čak i probleme oko začeća.

A Nedžad to, iz dana u dan, dugi niz godina, vrlo uspješno liječi konzervativnim metodama, s jednim, dva ili tri tretmana.
Tretmanu se podvrgao i potpisnik ovih redaka i evo već 15 dana nema nikakvih tegoba; apetit se vratio, želudac sluša, ni traga onim nesnosnim tegobama.

I za kraj jedno glasno razmišljanje – na narodnu medicinu se danas gleda kao na zaostali način liječenja. Stručnjake iz domena narodne medicine često nazivaju nadri ljekarima ili samozvanim doktorima.

Međutim, dali je doktor onaj ko ima diplomu ili onaj ko uspješno liječi. To ne znači da smo protiv zdravstvenih radnika koji rade po domovima zdravlja ili bolnicama. Njihova uloga u našim životima je vrlo važna.

Nedžadove blagotvorne ruke izliječile su mnoge ili im bar život (želučne tegobe) učinile snošljivijim. Stotine osoba različite starosne dobi, najviše njih iz Breze i Sarajeva, ali i iz drugih dijelova BiH i regiona, pronašlo je spas kod njega, narodnog doktora i skrivenog dragulja iz Breze, koji pomaže ljudima radi dobrih djela, a ne zbog zarade.

Boga molimo da Ndzadove „zlatne ruke“ nikome ne zatrebaju, ali ako vas nevolja natjera njegov kontakt telefon je:
062 577 596. Pozivni za BiH je 00387. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Published

on

Novak Đoković u Dubrovniku (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je kako dan uvijek započinje konzumiranjem namirnice koja košta svega 50 dinara (oko 40 centi). Zbog toga vjeruje da je ‘zdrav kao dren’.

– Kada se probudim dan počinjem s mlakom vodom i limunom. Tako pomažem tijelu da se detoksira.

Onda na prazan trbuh pijem sok od celera, zatim napravim pauzu, poslije koje popijem zeleni smoothie,, a tu idu i mnogi suplementi – rekao je jednom prilikom.

Novak i Jelena Đoković proslavili 10 godina braka: OVAKO SU IZGLEDALI NA POČETKU VEZE

– U principu jedem dosta voća. Za prvi dio dana salate također. Ne volim jesti nijednu hranu koja je nezdrava. Naročito u prvom dijelu dana, jer tada mi je potrebno najviše energije za trening. U mojoj ishrani su i kvinoja, kumpir i riža – dodao je.

Podsjetimo, u obitelji Novka Đokovića nedavno je zavladala velik tuga nakon vijesti da je preminuo poznati doktor Momčilo Momo Inić, koji je inače bio Novakov kum.

– Dragi kume, zauvijek ćeš ostati s nama. Voli te kum Srđan Đoković s porodicom – napisao je otac tenisera.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending