Pratite nas

Zdravlje i ljepota

 Maske i kreme od kukruza hrane, čiste i omekšavaju kožu: Kukuruz hrani umorno lice

Published

on

Na dobar izgled kože lica utiče mnogo faktora, a najvažnije je to da ga njegujete i hranite. Zbog svoje nutritivne vrijednosti kukuruzno brašno će vam umnogome pomoći. Maska za lice je najkraći put da svojoj koži povratite izgubljeni sjaj.

Mlijeko za čišćenje lica

Sastav: 4 kašike kukuruznog brašna, 3 dl mlijeka, jedna kašika kukuruznog ulja, 2-3 kapi eteričnog ulja ruže. Kukuruzno brašno umiješati u mlijeko i lagano zagrijavati nad parom vruće vode 20 – 30 minuta. Mlijeko ne smije prokuhati. Nakon što odstoji nekoliko sati, mlijeko procijediti, dodati kukuruzno i ružino ulje, te dobro protresti. Mlijeko za čišćenje lica čuvati u frižideru, te potrošiti u roku od sedam dana.

 Maske za lice

Sastav: 2 kašike kukuruznog brašna, 1 kašika meda, 2-3 kašike toplog mlijeka. Kukuruzno brašno, med i mlijeko kremasto umiješati. Masku nježnim pokretima nanijeti na vlažnu kožu lica, prekriti je vlažnim peškirom, ostaviti da djeluje 10 – 15 minuta, potom isprati toplom vodom.

Krema za njegu ruku

Sastav: 4 kašike kukuruznog brašna, 4 kašike glicerina, 2-2,5 dl ružine vode, 3-4 kapi eteričnog ulja ruže. Nad parom vruće vode kremasto umiješati kukuruzno brašno, glicerin i ružinu vodicu (čaj od latice ruže). Kremu ohladiti, a potom uz neprekidno miješanje dodati ružino ulje. Kremu čuvati u zatvorenoj staklenci, te svakodnevno upotrebljavati za njegu ruku.

Zablistajte uz maske za lice od kukuruznog brašna

Da biste uklonili tragove umora sa kože ruku, osvježili lice i učinili ga glatkijim, koristite prirodna sredstva u kojima je glavni sastojak kukuruzno brašno…

 Sastojci za masku sa medom i kukuruznim brašnom:

2 kašike kukuruznog brašna

kašika meda

2 do 3 kašike toplog mlijeka

Priprema:

Sve sastojke dobro umutite i, nježnim pokretima smjesu nanesite na vlažno lice. Pokrijte lice vlažnim peškirom i ostavite da djeluje 15 minuta, pa isperite toplom vodom.

  Sastojci za piling:

2 kašike kukuruznog brašna

jedno bjelance

Priprema:

Pomiješajte sastojke i kružnim pokretima smjesu nanosite na lice. Isperite posle 15 minuta, odnosno kada se smjesa osuši. Dok je ispirate, prvo toplom pa hladnom vodom, opet to činite kružnim pokretima. Tako ćete pospešiti cirkulaciju i ukloniti mrtve ćelije sa kože. Ovaj piling se preporučuje osobama koje imaju masnu kožu.

 Sastojci za mlijeko za čišćenje kože:

4 kašike kukuruznog brašna

3 dl mlijeka

kašika kukuruznog ulja

2 do 3 kapi eteričnog ulja ruže

Priprema:

Kukuruzno brašno umiješajte u mlijeko i grijte nad parom vruće vode oko pola sata. Ostavite da odstoji sat-dva, pa mlijeko procijedite, dodajte u njega ulja i sve dobro promućkajte.

 Sastojci za masku za ruke:

3 kašike kukuruznog brašna

2 kašike kukuruznog ulja

3 do 4 kašike mlijeka

Priprema:

Sve sastojke kremasto umutite, pa smjesu nanesite na ruke. Poslije 15 minuta ruke isperite naizmenično toplom i hladnom vodom. Ova maska je odlična za umorne i otečene ruke.

Sastojci za kremu za ruke:

4 kašike kukuruznog brašna

4 kašike glicerina

2 dcl ružine vodice

4 kapi eteričnog ulja ruže

Priprema:

Nad parom vruće vode kremasto umiješajte brašno, glicerin i ružinu vodicu. Kada se krema ohladi, uz neprekidno miješanje dodajte ružino ulje. Kremu za negu ruku koristite svakodnevno. Čuvajte je u frižideru, u staklenoj teglici koju ste sačuvali od neke kreme za lice.

 Maska za umorne i otečene ruke

Sastav: 3 kašike kukuruznog brašna, 2 kašike kukuruznog ulja, 3-4 kašike mlijeka.

Kukuruzno brašno i ulje, te mlijeko, kremasto umiješati, smjesu nanijeti na ruke i ostaviti da djeluje 15 – 20 minuta. Ruke naizmjenično ispirati toplom i hladnom vodom, a pranje završiti hladnom vodom. (Najportal)

 

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending