Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Upala bešike: OVAJ MOĆNI PRIRODNI ANTIBIOTIK UVIJEK POMAŽE (Recept)

Published

on

Ko god je imao upalu bešike, zna koliko ona bolna i uporna može da bude. Prisutan je osjećaj kao da morate da urinirate iako to nikako ne uspijevate, probadajući bol i pritisak. I nakon što uspijete da se pomokrite osjećaj je izrazito bolan. Ali neki prirodni antibiotici mogu efikasno pomoći kod upale bešike.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu bešike u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. Coli. Ali kako biste je se riješili na prirodan način, donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika, koji bi već nakon prve kure trebalo da ukloni taj neprijatan problem.

Iako mnoge bakterije ponekad znaju da se vrate poput bumeranga, neki prirodni lekovi mogli bi to da spriječe.

Kada se udruže četiri prirodna sastojka, svaki sa svojim blagotvornim djelovanjem, dobijamo moćni lijek, koji pomaže i onima koji su se godinama uporno borili protiv bakterije E. Coli, prenosi Zadovoljna.hr.

Recept za prirodni antibiotik protiv upale bešike
Pomiješani u pravom odnosu, korijen peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim će moćnim antibiotskim i antivirusnim djelovanjem ukloniti dosadnu bakteriju.

POTREBNI SASTOJCI: 250 g korijena peršuna, 250 g limuna s korom, 250 g meda (po mogućnosti od žalfije), 2 dl maslinovog ulja

Priprema:
Peršun i limun s korom treba sitno nasjeckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, izmiksati u blenderu.
Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svako jutro treba uzimati jednu supenu kašiku.
Nakon što potrošite cijelu napravljenu količinu, bakterije više ne bi trebalo da bude.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod provjerenog pčelara, limun bi svakako trebalo da bude domaći neprskani. Ako limun ipak kupite u prodavnici, stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite.

Šta još možete da uradite za svoju bešiku i urinarni trakt?

1. Pijte dosta vode
Iako ovo ne zvuči kao neki poseban lijek, upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoju bešiku. Osim što voda može pomoći da “isperemo“ bakteriju, još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati šta da izbacimo iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode, pa čak i više, i to će ubrzati proces “čišćenja“ od bakterija.

2. Idite redovno u toalet
Nemojte zadržavati mokraću ili odgađati odlazak na toalet. Naime, zadržavanjem pomažete bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom na toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna
Peršun djeluje kao diuretik, a osim što je napitak osvježavajući, ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju, potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dvije male kašike suhog peršuna i 250 ml vode. U prokuhanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac
Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži, to je povrće idealno za “čišćenje“ bešike. Obezbijediće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše riješite bakterija.

5. Zagrijte donji dio tijela
Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može uzrokovati konstantni neprijatni bol u donjem dijelu. Kako biste je olakšali, može pomoći toplota koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za to vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice
Brusnica se često koristi u liječenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprječavanje prijanjanja bakterije E. coli na unutrašnji zid bešike i njena daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Savjet plus
Izbjegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu uzrokovati iritaciju zida bešike i pomoći bakterijama da lakše uđu. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Published

on

Novak Đoković u Dubrovniku (Foto: Bozo Radic / CROPIX)

Novak Đoković dan započinje namirnicom koja košta manje od 50 centi: ‘Zbog nje sam zdrav kao dren’

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otkrio je kako dan uvijek započinje konzumiranjem namirnice koja košta svega 50 dinara (oko 40 centi). Zbog toga vjeruje da je ‘zdrav kao dren’.

– Kada se probudim dan počinjem s mlakom vodom i limunom. Tako pomažem tijelu da se detoksira.

Onda na prazan trbuh pijem sok od celera, zatim napravim pauzu, poslije koje popijem zeleni smoothie,, a tu idu i mnogi suplementi – rekao je jednom prilikom.

Novak i Jelena Đoković proslavili 10 godina braka: OVAKO SU IZGLEDALI NA POČETKU VEZE

– U principu jedem dosta voća. Za prvi dio dana salate također. Ne volim jesti nijednu hranu koja je nezdrava. Naročito u prvom dijelu dana, jer tada mi je potrebno najviše energije za trening. U mojoj ishrani su i kvinoja, kumpir i riža – dodao je.

Podsjetimo, u obitelji Novka Đokovića nedavno je zavladala velik tuga nakon vijesti da je preminuo poznati doktor Momčilo Momo Inić, koji je inače bio Novakov kum.

– Dragi kume, zauvijek ćeš ostati s nama. Voli te kum Srđan Đoković s porodicom – napisao je otac tenisera.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending