Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Četiri narodna recepta za opekotine od sunca: UMIRUJU KOŽU I POMAŽU NJENO OBNAVLJANJE (Recept)

Published

on

Opekotine od sunca možemo da dobijemo čak iako smo kratko izloženi suncu koje nam ne izgleda jako, obavezno se zaštitite Foto: Shutterstock

Opekotine od sunca često nam se dogode čak iako mislimo da smo se adekvatno zaštitili. Stručnjaci ne propuštaju nijednu priliku da podsjete na obaveznu zaštitu ne samo od trenutnih opekotina i oštećenja, već i rizika od melanoma.

Nažalost, uobičajena ljudska osobina je zanemarivanje upozorenja o mnogim opasnostima koje vrebaju naše tijelo. Ljeto, sunce, želja za upijanjem lijepog vremena i uživanje na godišnjem odmoru ponekad nas skupo koštaju, a koža je prva na udaru.

Smjernice o SPF zaštiti su manje-više svima poznate, ali se o njih svi ponekad oglušimo. Često izgorimo i kada nismo na moru ili planini već u najobičnijoj kraćoj šetnji do trgovine ili do posla, ako kožu i glavu ne zaštitimo adekvatno.

Od davnina se na kožu kad izgori na suncu stavljalo kiselo mlijeko, koje ima efikasnost da je rashladi i umiri, kao i jogurt. Postoje još neki efikasni prirodni preparati koje možemo da napravimo sami i pomognemo koži nakon što izgori, ali je svakako pametnije i zdravije uvijek se adekvatno zaštititi.

1. Kupus, mrkva i neven umiruju kožu
Ljudi koji se narodnom medicinom bave u Rusiji predlažu kombinaciju kupusa, mrkve i nevena kao prirodno sredstvo da umirimo opekotine od sunca. Listove kiselog kupusa treba staviti na mjesta zahvaćena opekotinama i držati dvadesetak minuta. Mrkvu možete da izrendate i na držite kao oblogu na gazi ili pamučnoj krpi. Kažu, međutim, da je najefikasnije izrendati kupus i mrkvu, pomiješati i dodati etarsko ulje nevena.

2. Smjesa od jabuka i krompira može da ublaži opekotine od sunca
Koža oštećena prekomjernim izlaganjem suncu ili iziritirana nekim drugim uticajem može lakše da se oporavi uz korištenje rendane ili izblendirane smjese od sirovog krompira i jabuka. Držite najduže pola sata, a onda isperite toplom vodom.

3. Ovas, banane i med
Dvije supene kašike ovsene kaše, dvije iseckane pa izgnječene banane i kašiku meda dobro sjedinite i ostavite da odstoji sat vremena. Stavite na iziritirane, oštećene i bolne dijelove koje ste prekomjerno izložili suncu i držite dvadesetak minuta. Uklonite i isperite mlakom vodom.

4. Paradajz i jogurt
Isijecite na krupnije kriške dva paradajza, dodajte dvije kašike jogurta, sjedinite i napravite kompaktnu smjesu. Nanesite na kožu i isperite nakon 20–30 minuta.

Naravno, nijedan od navedenih recepata nemojte odmah nanijeti u velikoj količini na veću površinu kože, jer su alergijske reakcije moguće. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

DE LA LUNA, 100% prirodni eliksir: Neka vam koža bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti

Published

on

DE LA LUNA, 100% prirodan eliksir, pruža izuzetnu njegu i najzahtjevnije kože. Toliko zdrav da može i da se jede (regeneriše sluzokožu želuca).

Spoj određenih ljekovitih trava u preciznim razmjerama, pčelinjeg voska i maslinovog ulja daje eliksir koji trebate imati u kućnoj apoteci.

Ova magična formula pomaže kod upala, bubuljica, ojeda, crvenila, iritacija, osipa, opekotina, gljivičnih infekcija, herpesa, ispucale i suve kože, ujeda insekata…

Pomaže kod regeneracije kože, hidrira i efikasno spriječava nastanak novih i ublažava već postojeće bore. Eliksir De la Luna sadrži vitamine, minerale, proteine, masne kiseline.

Koža treba da bude izvor samopouzdanja, a ne anksioznosti. Neke bezbrižnosti možete da kupite.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending