Pratite nas

Zdravlje i ljepota

PRIRODNO LIJEČENJE PIJESKA U BUBREGU: 5 EFIKASNIH RECEPTURA

Published

on

Pijesak u bubregu kao takav nije problem koji će vam previše naškoditi, ali je važno da se riješi na vrijeme kako ne bi prešao u slijedeći stadijum – kamen u bubregu!

Kamen za razliku od pijeska može izazvati određene komplikacije, dok je takođe njegovo izbacivanje bolno. Kako do pogoršanja stanja ne bi došlo, pri prvim simptomima pojave pijeska u bubregu, obavite kontrole kod ljekara. Kada i ako se uoči pijesak u bubregu, najbolje je odmah krenuti sa terapijom, koja može biti i prirodnim putem, dok će vam slične preporuke dati i ljekari.

Moderna medicina je danas pacijentima koji pate od pojave pijeska i kasnije kamena u bubrezima omogućila veoma efikasno liječenje u vidu razbijanja negativnih nataloženih materija. Razbijene sitne čestice pacijent može bezbolno izbaciti iz organizma.

Međutim, često se dešava da se pacijentima vrati pijesak u bubregu uprkos ovom zahvatu kojim bi liječenje trebalo da bude završeno. Zato je veoma važno preuzeti određene korake preventive, liječenja i zdravih navika, koje će vam za cijeli život pomoći da se izborite sa ovom podmukom pojavom.

Pripremili smo i nekoliko prirodnih recepata koji će vam pomoći da se zauvijek riješite pijeska i kamena u bubregu.

1 Sirup od limuna, meda i peršuna sa maslinovim uljem
Svaki od ovih sastojaka ima svoja pozitivna dejstva na mokraćne kanale: peršun se smatra prirodnim diuretikom (sredstva za poboljšanje izlučivanja mokraće); med i maslinovo ulje kao antibakterijski prirodni lijekovi; limun povećava kiselost urina.

POTREBNI SASTOJCI: 1 veliki organski limun; 1 velika veza peršuna; 300 ml javorovog sirupa; 250 ml ekstra J maslinovog ulja; 250 gr meda.

Priprema ovog napitka je veoma jednostavna. Limun se siječe na tanke komade, a peršun što sitnije, pa se zatim zajedno izrendaju. Dodaju se med, maslinovo ulje, sirup i ponovo sve blendira. Smjesa se nakon toga stavi u frižider uveče, dok će već ujtru biti spremna za konzumaciju. Uzima se ujutro i prije spavanja po jedna supena kašika.

2. Prirodni napitak od maslinovog ulja, limunovog soka i piva
Kombinacija ovih sastojaka ne djeluje naročito primamljivo, ali može biti veoma djelotvorna po pitanju izbacivanja pijeska i kamena.

Sastojci: 100 ml limunovog soka; 100 ml hladnocijeđenog maslinovog ulja; 100 ml piva.

Priprema podrazumijeva presipanje svih sastojaka u jednu flašu i miješanje dok se ne sjedine. Svako jutro popijte nekoliko malih gutljaja na prazan stomak i pratite djejstvo ovog prirodnog lijeka.

3. Uvin čaj pripremite u kućnim uslovima
Jedna od najčešćih preporuka kada je u pitanju lečenje prirodnim putem od pojave pijeska u bubregu jeste ispijanje uvinog čaja, jer sadrži hidrokinon i njegove derivate. Podstiče mokrenje uz eliminaciju bakterija.

Sve što je dovoljno da uradite jeste da uzmete nekoliko listova uvinog čaja ili da jednu kašikicu napunite njegovim mrvicama ukoliko dolazi u toj formi i prelijete ključalom vodom. Nemojte dodavati zaslađivače, niti bilo šta drugo, već samo sačekajte da se ohladi i popijte!

4. Sok od nara kao ukusan i efikasan prirodni lijek
Sok od nara se jednostavno priprema u kućnim uslovima. Uzmite nekoliko zrelih plodova nara i iscijedite ih, dodajte malu količinu vode da smanji koncentraciju organskih kiselina i vaš ukusan napitak je spreman!

5. Namirnice pogodne za svakodnevnu upotrebu
Pored recepata koje smo preporučili, savjetujemo vam i da na redovnoj bazi konzumirate slijedeće namirnice radi pročišćavanja organizma:
bosiljak – utiče na ravnotežu tečnosti, minerala, i kiseline u bubrezima;
celer – pomaže u izlučivanju urina;
urma – sadrži mangan, bakar i magnezijum koji utiču na čišenje bubrega;
bamija – ovo sezonsko povrće sadrži minerale koje sprečavaju kristalizaciju u bubrezima;
pasulj – bogat magnezijumom i pomaže u otapanju i izbacivanju kamena.

Zajedno sa namirnicama i receptima koje ste mogli pronaći u tekstu, obavezno je da uz to pijete dovoljnu količinu tečnosti, prije svega vode. Uz sve naše preporuke vkerujemo da će prevencija, liječenje i izbacivanje pijeska i kamena iz bubrega biti efikasniji proces. (Naj portal)

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending