Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Medna kozmetika: KAKO PRIPREMITI MEDNO MLIJEKO ZA LICE BEZ BORA (Recepti)

Published

on

Koža je naš najveći organ, površine preko 1,6 m2, te je ogledalo zdravlja odnosno bolesti organizma. Koža je naša kozmetika izvana i  iznutra! Ljudska koža, kao uostalom i svaki naš organ, stari i podliježe degenerativnim promjenama – gubi vlagu, postaje suha, perutava i smežurana.

Opće je poznato, da će se žene svega odreći, ali kozmetičkih sredstava nikada! Svaka žena, ni muškarci nisu imuni, želi izgledati lijepo i poželjno. Za to im služe kozmetički preparati i ženske dosjetke!

Med je dobro, neškodljivo i važno kozmetičko sredstvo – za vanjsku i unutarnju kozmetiku, tj. dobro opće zdravstveno stanje! Sve dobre i etablirane kozmetike ( brandovi)  sadržavaju neki od pčelinjih proizvoda! To vrijedi za preparativnu, a i dekorativnu kozmetiku!

Čisti med, koristi se kao medna voda  ili medna maska. Za čišćenje kože lica, koristi se medno mlijeko, a protiv kožnih nabora – medna maska!

Recepati naših baka

Medno mlijeko priprema se umiješavanjem 2 kašike meda u 2 dl svježeg mlijeka. S mednim mlijekom čisti se koža lica i vrata, prije spavanja.

Pomiješa se  žumanjak, svježeg jaja, sa  kašikom meda. Dobivenom masom  namaže se koža lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa opere vodom. Maska se koristi za  suhu kožu i  sprječava stvaranje bora!

Dvije  kašike brašna, bjelanjkom i  kašika meda se pomiješaju. Masa se  stavi na očišćenu kožu lica i ostavi 10 – 15 minuta, pa ispere mlakom vodom. Preporučuje se protiv bora na suhoj i normalnoj koži!

Pomiješaju se 2  kašike alkohola i vode te doda  100 g podgrijanog meda. Smjesa se  nanosi se na kožu lica i ostavi 10-12 minuta. Ova maska čisti, omekšava i dezinficira kožu lica!

Pomiješa se 90 g ječmenog brašna sa 35 g meda i bjelanjakom, pa sve dobro izmiješa. Maska se stavlja  na lice i drži 10 do 15 minuta. Preporučuje   se protiv bora na  suhoj i  normalnoj koži !

Maska za izbjeljivanje kože, te za otklanjanje pigmentacijskih mrlja:

Priprema se od soka 1 limuna u koji su umiješaju 2 kašike meda. Smjesom se natopi gaza  i  prekrije lice. Na licu se drži ½ sata.  Lice se  opere  hladnom vodom!

Medna otopina

Kašika meda umiješa se u 0,5 l  tople vode. Ovom otopinom  pere se lice  prije spavanja. Zatim isperite toplom vodom, bez  sapuna. Koža lica postat će baršunasta, a bore će se izravnati!

Sapun od meda

Sastojci:  – 1,5  l ulja ( maslinovo, biljno); –   ½  l   kokosovog ulja;  – 0, 260 kg natrijeve lužine ( u kristalu); – 0,6 dl vode; – 0,2 kg  meda.

Priprema:

U vrlo hladnoj vodi otapa se lužina, uz miješanje s drvenom kutljačom. Ostali sastojci se pomiješaju i zagriju na istu temperaturu kao i lužnata voda, pa pomiješaju.

Smjesa se miješa  ( oko 20- 30 minuta)  dok se kruti dio smjese ne odvoji.

Tokom miješanja, mogu se dodavati i druga mirisna ulja ( ruže, marelice, lavande, naranče, badema  i sl.). Nastala krutnina, sirovi sapun, stavlja se u pripremljene kalupe raznih oblika!

Uz malo spretnosti i iskustva, može se napraviti odličan medicinsko- kozmetički proizvod za njegu tijela i duše! (Naj portal)

 

Zdravlje i ljepota

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Published

on

Proglašeno najbolje suho meso na svijetu, među deset najboljih je i ono iz BiH

Popularni gastro vodič Taste Atlas nedavno je objavio popis najbolje ocijenjenih suhih mjesta na svijetu.

Prva tri mjesta zauzele su različite varijante španske šunke Jamon Iberico ili Iberski pršut. Riječ je o sušenom svinjskom butu proizvedenom u Španjolskoj i Portugalu, na Iberijskom poluotoku.

Smatra se glavnim jelom i portugalske i španske kuhinje. Podvrste zavise od vrste svinje od koje se prave.
U top 10 su i italijanski Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele kao i portugalski Presunto do Alente.

U top deset se našlo i suho meso iz Bosne i Hercegovini, kao i pršut iz Crne Gore.

Za meso iz naše zemlje navodi se da je to specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem govedine na hrastovoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude previše suho, a za pravilno pripremanje jela potrebna je posebna vještina i znanja

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending