Pratite nas

zdravlje

Prirodni čistači otrova iz organizma: LIMUN, BIJELI LUK, KUPUS I BROKULE JEDITE SVAKI DAN!

Published

on

Čišćenje organizma od štetnih tvari svakim danom je sve popularnije, a posebno nakon praznika i obilnog unosa masne, slatke i slane hrane visoke kalorijske vrijednosti. Alternativna medicina preporučuje detoksikaciju organizma nekoliko puta godišnje prvenstveno zbog svakodnevne konzumacije rafiniranih namirnica i industrijski obrađene hrane.

Čišćenje od štetnih tvari u organizmu svakodnevno se odvija preko crijeva, jetre, bubrega, pluća, kože i limfe. Unatoč tome postoje neki hemijski spojevi koje naš organizam uobičajenim metaboličkim putevima ne može ukloniti iz organizma poput teških metala, bisfenola A, ftalata i policikličkih organskih zagađivača. Oni se tokom godina akumuliraju u našem masnom tkivu i krvi. Znanstvenici su dokazali da štetne tvari utječu na rad hormona, usporavaju metabolizam i utječu na razvoj metaboličkog sindroma – povećanje tjelesne mase, razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Svi toksični hemijski spojevi koji se ne mogu izlučiti iz organizma zbog otežane funkcije naših organa ostaju u našem krvožilnom i limfnom sustavu. Osnova detoksikacije je svakako čišćenje limfnog sustava poput preparata na bazi aloe vere, morskih algi, cikle, brusnice i mrkve.

Izvor svih zdravstvenih tegoba prvenstveno treba tražiti u narušenoj kiselo baznoj ravnoteži organizma. Enzimske funkcije u organizmu moguće su samo uz normalne pH vrijednosti organizma 7,36 – 7,44. Ako je pH vrijednost u našem organizmu ispod 7,00 hrana se neće moći normalno probavljati i razgrađivati, te će se toksini taložiti u našim organima. Stoga je preporuka svakodnevno konzumirati što veću količinu „lužnate hrane“ pH vrijednosti veće od 7,00. Najučinkovitija hrana za alkalizaciju organizma je zeleno lisnato povrće prvenstveno zbog izvora hlorofila koji neutralizira višak kiselih tvari  tj.  povećava baznu vrijednost u organizmu, te ga tako način oslobađa od toksina.

Čišćenje organizma uključuje konzumaciju voća i povrća, biljnih pripravaka, čajeva, voćnih i povrtnih sokova, sjemenki, fermentiranih mliječnih proizvoda (probiotika), veće količine vode i dodataka prehrani.

Eliminacija visoko kalorijskih namirnica poput mesa, mesnih prerađevina, fast fooda, rafiniranih namirnica, kolača, slatkiša, grickalica, kave, alkohola, gaziranih napitaka je obavezna. Poželjno je tokom detoksikacije organizma baviti se i tjelesnom aktivnošću kako bi se metabolizam ubrzao i brže eliminirao štetne tvari.

Limun

Mnogi potcjenjuju sposobnost limuna koji pridonosi zdravoj probavi i eliminaciji štetnih tvari. Neki travari i nutricionisti smatraju da opor okus limuna potiče protok žuči i pomaže u probavnom procesu. Kora limuna i limete također djeluju kao antioksidansi i pomažu u izbacivanju otrova iz organizma. Evo jednostavnog načina kako ćete unijeti citruse u liječenje. Iscijedite limun i pomiješajte ga s vodom te popijte. A time možete zaliti na primjer i pečenje.

Rotkvice

Rotkvice povećavaju protok žuči, pomažu u održavanju zdravog žučnog mjehura i jetre, te poboljšavaju probavu. Pola šoljice tanko narezane rotkvice dodajte u omiljenu salatu. Možete dodati i umak i dobili ste međuobrok!

Kurkuma (indijski šafran)

Tradicionalna indijska i kineska kultura smatraju da je ova biljka iznimno ljekovita. Nedavno provedene studije potvrdile su antioksidativni i protivupalni učinak u tijelu. Pomaže jetri da se riješi štetnih spojeva. Antioksidansi imaju ulogu u borbi protiv oštećenih ćelija koje se s godinama nakupljaju. Jedna kašika ovog praha je sasvim dovoljna.

Kiseli kupus

Ovaj fermentirani kupus ima blagotvornu dozu „dobrih“ bakterija koje se nazivaju probioticima. Probiotici su osobito važni za zdravlje probavnog trakta.

Naša crijeva su izvorište triliona bakterija koje utječu na probavu i imunitet. Bez korisne flore probavni proces može biti ugrožen i dovesti do stvaranja plinova, nadutosti i zatvora. Zatvor može dovesti do nakupljanja toksičnih otpada u crijevima i krvotoku, što kod nekih može povećati rizik za dobivanje raka. Dodavanje samo pola šoljice fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, osigurat će da se crijeva snabdiju probioticima koji reguliraju optimalnu probavu.

Jabuke

Jabuke su zdrava namirnica koju možete konzumirati tokom cijele godine, a posebno je učinkovita u dijetama za detoksikaciju. One su pune vlakana, posebno pektina, koji pomaže u čišćenju probavnog trakta. Pektin pomaže da se riješite svih nagomilanih toksina i ostataka hrane koje niste probavili. Važno je koristiti više vrsta vlakana u dnevnoj ishrani kako bi probava bila što bolja.

Brokula

Mnogi nutricionisti smatraju je jednom od najzdravijih namirnica. Tokom probave oslobađa nutrijent poznat po čišćenju “loših” estrogena koji se nakupljaju u tijelu. Višak takozvanih loših estrogena, a manjak dobrih može dovesti do većih zdravstvenih problema uključujući i debljanje, PMS, pa čak i rak. Brokulu jedite najmanje jednom dnevno!

Bijeli luk

Sigurno ste već čuli da bijeli luk jača imunitet i štiti srce, ali njegovi sumporni spojevi imaju i važnu ulogu u čišćenju organizma od otrova. Jetra je zadužena za neutraliziranje otrova sa sumporom. Dodavanje namirnica bogatih sumporom, poput bijelog luka, ubrzat će ovaj proces. Preporučuju se dvije do tri čehne po obroku. I ne zaboravite gumu za žvakanje.

Sjemenke lana

Pune su hranjivih tvari i pomažu pri unutrašnjem čišćenju organizma. Ova mala sjemenka puna je vlakana, a mnogi se nutricionisti slažu da je jedan od ključnih elemenata koji brani organizam od brojnih bolesti. Sadrži i topiva i netopiva vlakna zbog čega je izvrsna za rad crijeva te smanjuje apsorpciju holesterola. Dodajte nekoliko kašičica lana jutarnjem frapeu, jogurtu ili zobenim pahuljicama.

Cvekla

Može se pripremati na žaru, pari ili kuhati. Sadrži biljne pigmente za koje se vjeruje da imaju antioksidativno djelovanje i poboljšavaju rad jetre. Najčešće se konzumira plod. Međutim, lišće je također puno vitamina, minerala i antioksidansa. Razmislite o tome da ga iscijedite umjesto da ga bacite i dobit ćete dodatnu vrijednost za čišćenje organizma. Pola šoljice cvekle ili jednu šoljicu lišća dodajte u prirodni sok ili frape.

Borovnice

Imaju najmanje tri ključna antioksidansa. U knjizi The World’s Healthiest Foods George Mateljan kaže da elaginska kiselina može blokirati metaboličke puteve koji mogu dovesti do raka. Dodajte pola šoljice u frape ili uživajte grickajući ih.

 Kome treba detox

Stručnjaci detoksikaciju organizma preporučuju kod raznih zdravstvenih tegoba kao što su:

Prekomjerna tjelesna masa

Autoimune bolesti

Probavne tegobe

Preosjetljivost na određene sastojke hrane

Alergije i česte upale dišnih organa

Kožne alergije

Bolesti zglobova

Hronični umor

Loše raspoloženje, slabija koncentracija i pamćenje, nesanica

Tumorska oboljenja

Cilj detoksikacije je:

vraćanje organizma u stanje homeostaze i ravnoteže

čišćenje organa od toksina i slobodnih radikala

unos zdravih hranjivih tvari prvenstveno antioksidansa poput vitamina A, C i E, selena, likopena, luteina i zeaksantina

poboljšanje zdravlja i ublažavanje zdravstvenih tegoba

dobivanje više energije za obavljanje svakodnevnih obveza

postizanje osjećaja zadovoljstva svojim tijelom i smirenosti duha

(Najportal)

Sudbine

Dragan Vratonjić ima sjajna iskustva sa Krnjićevim sokom za dijabetes: NISAM VIŠE (PRE)SLADAK

Published

on

Kažu da je rudarski hljeb sa sedam kora, ali će vam vjerovatno svi koji su nekada radili kao vozači kamiona reći isto za svoju profesiju. Duge smjene, nespavanje i visoki rizik, spadaju u opis posla profesionalnog vozača kamiona. Potvrdit će vam to i 35-godišnji Dragan Vratonjić, rodom iz Ivanjice (Srbija), ali već 12 godina živi u Ćaćku.

Sretno je oženjen, otac je dvoipogodišnjeg sinčića, za kojeg bi život dao. Dragan, kao profesionalni vozač, putuje cijelom Evropom. Kamion mu je druga kuća. Ne žali se na posao, jer je zarada dobra, jedino što mu nedostaje porodica. Suprugu i sina viđa u dane vikenda, a ponekada ih ne vidi i po 15 dana.

Za ovaj ragovor smo ga zatekli u Italiji. Veoma prijatan sagovornik ispričao nam je kako je pobijedio dijabetes TIP 1 uz pomoć Konjičkog sirupa, kojeg priprema čuveni travar Mirsad Krnjić, ali i otkrio kako je bajker od malih nogu. Motore ja zavolio uz ujaka još kao dječačić i od tada je u bajkerskom svijetu. Priprema se za susret bajkera u Trebinju koji je zakazan početkom juna. Kaže, već je rezervisao hotelski smještaj za sebe i suprugu, pomalo je uzbuđen jer prvi put u životu dolazi u Bosnu, a mnogo toga lijepog je čuo o Bosni i Bosancima.

Visoke vrijednosti šećera za njega su prošlost. Dijabetes Tip 1 je nestao. Njegova gušterača radi kao “švajcarski sat”. On se danas sjano osjeća!

A samo pola godine ranije njegovo stanje je bilo zabrinjavajuće. Čak je proveo 15 dana na bolničkom liječenju.

“Krajem prošle godine sam osjetio da nešto nije uredu sa mojim zdravljem. Najčudnije mi je bilo što sam često ustajao noću da mokrim, a to ranije nije bio slučaj. Odmah poslije novogodišnjih praznika otišao sam da obavim medicinske pretrage. Nalazi su pokazali da mi je visina šećera 21. Uz to bile su i neke bakterije u mokraći, pa su me zadržali u bolnici 15 dana. Nakon što su upalu sanirali, poslali su me kući te mi propisali da 4 puta dnevno primam inzulin – započinje priču Dragan Vratonjić.

Riječ je o onom rjeđem tipu bolesti koji predstavlja svega 10 posto svih slučajeva dijabetesa, a obično se javlja u razdoblju između djetinjstva i 30. godine života, najčešće u doba djetinjstva i adolescencije. Draganova gušterača proizvodila je neznatnu količinu inzulina, hormona koji reguiše metabolizam ugljikohidrata u tijelu.

Uz sve to šokantno je djelovala informacija da za dijabetes tipa 1 nema lijeka, osim što se bolest može držati pod kontrolom injekcijama hormona inzulina kako bi Dragan mogao imati relativno normalan život.

Tromjesečno prosjek šećera kod Deragana je iznosio 22 jedinice, tako da je inzulinska terapija bila jedino rješenje

“U januaru su mi nalazi bili katastrofalni. Oscilacije šećera su bile svakodnevne od hipo do hiper. Nije bilo ni malo dobro za moje zdravlje, a dodatni rizik je bio što sam stalno za volanom, putujem po cijeloj Evropi. Dakle, imam i neuredan život, a dijabetes zahtijeva poseban režim ishrane, fizičke aktivnosti – kazuje naš sagovornik.

Priznaje da do tada ništa nije znao o šećernoj bolesti, ali se počeo privikavati na novi način života.

“Čim sam izašao iz bolnice, slučajno čujem da je prijatelj moga druga koristitio Krnjićevu terapiju za šećernu bolest, te da je vrlo brzo normalizirao vrijednosti šećera. Odmah sam stupio u kontakt sa Mirsadom Krnjićem u Konjicu, a on me povezao sa doktorom Mišom Vučkovićem i nutricionistom Anom Trkuljom.

Kako su bili svježi nalazi, odmah sam preuzeo terapiju, uz preporuku da prvih dana uzimam i biljnu terapiju i inzulin. Redovno sam ih obavještavao o vrijednostima šećera, a kako su se one vraćale u normalu tako sam smanjivao doze inzulina. Dvadesetak dana kasnije ja sam prestao da se bodem injekcijama inzulina – priča Dragan.

Trajala je ta njegova borba sa dijabetesom skoro tri mjeseca. Dragan je ukupno potrošio tri kompletne terapije, a od nedavno ne pije više ni sirup…Uzimao je samo čajeve, ali ni njih više ne pije. Nema potrebe!

“Ja evo već skoro mjesec dana ne pijem više Krnjićvu terapiju, a kontrolišem redovno vrijednosti šećera. One su u normali. Stesao sam i 20-tak suvišnih kilograma, strogo se pridržavam uputa Ane Trkulje Vučković u vezi režima ishrane. Pojedem ponešto i od “zabranjene” hrane, ali šećer je uvijek u granicama normalnih vrijednosti – ne krije svoje zadovoljstvo Dragan.

Nakon svega Dragan će vam kazati da je bilo svega, a najviše neprospavanih noći i strahova od posljedica šećrene bolesti. Na kraju on je uz pomoć biljnih terapija travara Mirsada Krnjića iz Konjica, te stručne savjete Miše i Ane Vučković pobijedio. Njegovi nalazi su odlični, tabele idealne, a on “puca” od zdravlja.

Kontakt telefon travara Mirsada Krnjića je 061 383 325. Pozivni za BiH je 00387.

Brojna svjedočenja prezadovoljnih pacijenata i možete pronaći i na Facebok grupi: Biljem protiv šećerne bolesti (Naj portal)

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending