Pratite nas

Zdravlje i ljepota

Da li ste spremni za ljeto: Vodič za zdravu i lijepu kožu!

Published

on

Kako uživamo u suncu i toplom vremenu, kupajući se na rijeci, jezeru, bazenu, moru kakve ko već ima planove, treba da razmišljamo i da nam najveći organ tijela – koža – ostane njegovana i lijepo hidrirana. To je neophodno da bi nam koža bila zdrava, očuvana, da ne bi prijevremeno ostarila, ali i da bišto duže zadržali preplanulu boju.

Prirodna njega kože uvijek je najpoželjniji izbor, jer nepravilna briga o koži može negativno da utječe na naš cjelokupan izgled.Da bi imali blistavu kožu i lijepu i zdravu figuru, njega tijela mora da se zasniva na dnevnoj i nedjeljnoj rutini. Zalud vam najskuplja šminka i garderoba ako ne vodite računa o tijelu. Ono vodi računa o vama cio život, treba da mu pomognete da maksimalno da nas služi što bolje.

Tuširanje mlakom vodom

Ono što nikako ne bi trebalo da preskočite nakon plivanja u slatkoj ili slanoj vodi jeste tuširanje, i to mlakom vodom. Njega tijela počinje tuširanjem. Baš kao prva jutarnja kafa, tako nam i tuširanje daje energiju potrebnu za obavljanje svih zadataka u toku dana, dok je večernja kupka za mnoge jedini način da se opuste.

Kupanje kao pranje ruku

Do sada smo vidjeli razne apele da perete ruke non stop, a niko ne priča o kupanju. Ono je isto toliko bitno kao i pranje ruku. Dakle, sem ruku, morate imati i redovna svakodnevna (i to bar 2 puta dnevno a ljeti po potrebi i češće) kupanja. Iskoristite neki gel na bazi ulja, a s vremena na vrijeme (odnosno 1 do 2 puta nedjeljno) uradite piling.

Pored dnevnih rituala, njega tijela obuhvata i nedjeljni piling. On neće utjecati na to da „skine boju“, kako mnogi misle, nego će ukloniti mrtve ćelije koje sprječavaju da vaša koža dobije što bolju preplanulost i zasija. Potom se možete namazati nekim uljem po vašem izboru. Dobra su jer hrane kožu, utiču na to da se ne peruta i regenerišu je.

Pouljite se!

Njega kože biljnim uljima je najpovoljniji i najprirodniji način da svoju kožu održite mladolikom, hidriranom, čistom i zdravom.

Korisno je i maslinovo ulje, koje daje sjaj tenu, a i ublažava opekotine. Ulje nevena je za svaku preporuku, jer hidrira kožu i čini je mekom i elastičnom.

Kada je riječ o licu, počastite ga nekom maskom i tako dodatno nahranite. Dobra je ona koju ćete napraviti od izgnječenog paradajza i jedne kašike ulja i jedne kašike mlijeka. Nanesite, držite 20 minuta, pa isperite, tako što ćete se umivati toplom, pa potom hladnom vodom.

Koža voli selen

Podjednako važno je i dati podlogu tijelu određenim namirnicama. Prirodna njega kože tako podrazumijeva i korišćenje zdravih namirnica. To su prije svega one bogate B karotenom. On se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Nalazi se u svim namirnicima koje su narandžaste boje, kao i onim žutim, crvenim, ali i zelenim. Njega prati vitamin C, koga osim u citrusima ima i u paprici, kupusu. Jezgrasto voće možete iskoristiti kao užinu na plaži, a ono je bogato vitaminom E. Tu možete umiješati i brazilske orahe, koji su bogati selenom.

Naravno, hidratacija je jedna od najvažnijih stvari i zato pijte vodu. Zdrava ishrana, osim što će uticati na zdrav izgled vaše kože, učiniće i da vaš ten bude duže preplanuo.

Uradi sam: maska za čišćenje lica

Med i limun u kombinaciji pružaju prirodnu hidrataciju i imaju antiseptičko dejstvo, što je savršeno za njegu kože lica. Limunska kiselina ubija bakterije koje su uzrok za pojavu akni, dok enzimi iz citrusa pomažu u odstranjivanju mrtvih ćelija na koži. Med je prirodno antibakterijsko sredstvo puno antioksidanasa, koji sprječavaju pojavu akni i usporavaju starenje kože.

Upotreba: Pomiješajte 2 kašičice meda sa kašičicom svježe iscjeđenog limunovog soka. Zagrijte smjesu između prstiju, pa namažite tanak sloj po licu i vratu. Ostavite na licu dok se ne osuši, a zatim isperite toplom vodom. Najportal)

Zdravlje i ljepota

Pet iznenađujućih namirnica koje povećavaju šećer u krvi i uzrokuju debljanje

Published

on

Šećer u krvi ili glukoza je glavni izvor energije za tijelo, a održavanje uravnoteženih i stabiliziranih nivoa je od suštinskog značaja za cjelokupno dobrobit.

Kada jedemo, ugljikohidrati se razlažu na glukozu, koja ulazi u krvotok. Iako nije tajna da grickalice pune šećera mogu uzrokovati skokove šećera u krvi, neke svakodnevne namirnice mogu imati isti učinak.

Žitarice

Žitarice su popularna namirnica za doručak koja se može naći u gotovo svačijoj ostavi. Ali mnoge komercijalno dostupne žitarice mogu uzrokovati skokove šećera u krvi zbog visokog nivoa rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera.

Čak i one koje se prodaju kao “zdrave” ili “cjelovite žitarice” mogu sadržavati značajne količine skrivenog šećera, koji se brzo razlaže u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi.

Pomfrit

Stavke iz menija brze hrane možete povezati s debljanjem, ali oni također mogu utjecati na nivo šećera u krvi. Obično se ovi krumpiri prže u dubokom ulju u nezdravom ulju, što može povećati njihov sadržaj kalorija i masti, ali glavna briga su rafinirani ugljikohidrati. Oni se brzo razlažu u šećer u krvotoku.

Započnite jutro sa gutljajima ovog napitka: TOPI SALO I DAJE ENERGIJU

Pomfrit sadrži transmasti koje doprinose upali i otpornosti na inzulin ometajući normalnu funkciju inzulina. Također, transmasti su povezane s povećanjem visceralne masti, koja se skladišti oko unutrašnjih organa.

Voćni sok

Voćni sokovi možda zvuči zdravo, ali vjerovali ili ne, mnogi od njih sadrže puno šećera sa jedva ikakvim vlaknima. Voćni sokovi su često koncentrirani izvori prirodnih šećera, poput fruktoze, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Za razliku od cijelog voća, ovim sokovima nedostaju vlakna koja pomažu u usporavanju apsorpcije šećera.

Voćni sokovi s umjetnom aromom s velikim količinama dodanih šećera su najgori za debljanje i šećer u krvi. To obično uključuje stvari poput voćnog punča, limunade, havajske punč, high-c i voćnih koktel sokova. Ovi voćni sokovi sadrže vrlo malo voća, ako ih uopšte ima.

Zaslađeni jogurti

Mnogi zaslađeni jogurti se obično prodaju na način da mislite da su zdravi za vas. Dok jogurti poput običnog grčkog jogurta imaju mnogo prednosti, drugačija je priča sa zaslađenim, prerađenim jogurtima. Zaslađeni jogurti često sadrže velike količine dodatih šećera, koji se brzo apsorbiraju u krvotok. Kao i ostala spomenuta hrana i pića, i ovi jogurti dovode do brzog povećanja nivoa glukoze u krvi.

Konzervirano voće u sirupu

Iako voće može biti odličan izbor za cjelokupno zdravlje, važno je zapamtiti da ono ima svoje prirodne šećere u sebi. Dakle, kada je u pitanju konzervirano voće s dodatkom sirupa, sirup koji se koristi često ima previše šećera kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili obični šećer. Ovi dodani šećeri značajno povećavaju ukupan sadržaj šećera u voću.

Voće u konzervi koje se čuva u sirupu nije samo po sebi ekvivalentno voću. U sirupu je obično mnogo dodatog šećera da bi se sačuvao. se čuvaju u vodi, što može smanjiti dodane šećere bio na voću.

 

Nastavi čitati

Preporučujemo

Trending